Amikor szülővé válsz, hatalmas felelősséggel tartozol a kisbabád jövőjét illetően. Mindenki azt szeretné, ha gyermeke kedves, őszinte, szimpatikus és bátor lenne, ám ezek a tulajdonságok nem a semmiből törnek elő. A jó nevelés és a személyes tapasztalatok vezetnek a sikerhez. A következőkben bemutatunk 10 dolgot, amit jó, ha megtanítasz a gyermekednek 10. születésnapja előtt.

10. A fiúkat és a lányokat is tisztelje, hiszen mindkét nem egyenlő.

A mások felé mutatott tisztelet fontos dolog, amit a gyermekednek is meg kell tanulnia, beleértve a vele egyidős gyerekek tiszteletét is, nemtől függetlenül.

9. Ne féljen a hibáktól

Mások hibájából tanulni igen ritka tehetségnek számít. Fontos azonban, hogy a saját hibáinkból is képesek legyünk tanulni. A gyermekednek nem szabad félnie a vereségtől és a hibáktól.

8. A tudás sokkal fontosabb, mint a jegyek

A szülők néha mérgesek, ha a gyermekük jegyei nem épp az elvárásaiknak megfelelőek. Pedig egy jó jegy nem mindig jelenti a nagy tudást. Tanítsd meg a gyermekednek, hogy a tudás fontosabb, mint a jó jegyek.

7. A szülők nem ellenségek. Tudnia kell, hogy segítséget kérhet tőlük

Szülőként egyáltalán nem könnyű a gyermeked barátjává válni, főként, ha megvan a saját baráti köre. Ne légy túl rámenős. Mutasd ki, hogy megbízhat benned, s próbáld meg elkerülni a kiabálást és a hosszú kioktatásokat.

6. Mindig álljon ki magáért

Néhány szülő jobban tiszteli a tanárokat és más embereket a saját gyermeküknél is. Ez lehet az oka a jövőbeni bizonytalanságnak, s emiatt lesz képtelen a gyermek kiállni magáért a későbbiekben. Szülőként a te feladatod elmagyarázni neki, hogy a tisztelet igen fontos, ám a nézetei megvédése szintén szükségszerű.

5. Ne csináljon semmi olyat, amit nem szeretne, valaki másért

A gyerekek úgy vélik, a baráti körükben szerzett népszerűség rendkívül fontos, s mindent megtesznek, hogy megszerezzék azt. A személyes tapasztalataid megosztásával mutasd meg gyermekednek, hogy az őszinteség és a tisztelet sokkal értékesebb, mint az, hogy elnyerje valaki más kegyeit a saját határainak átlépésével.

4. Ha nem ért valamit, bátran kérdezzen

Kérdéseket feltenni abszolút normális. Sokkal jobb, ha kérdez valamit, ahelyett, hogy úgy tenne, mintha mindent értene. A gyermekkor a legtökéletesebb idő ahhoz, hogy szülőként megtanítsd neki, bátran kérdezzen, ha valamit nem ért.

3. Mondja meg a tanárainak, ha nem érzi jól magát

Egy gyereknek semmiképp sem szabad félnie attól, hogy beszéljen az egészségügyi problémáiról. Tudatosítsd gyermekedben, hogy az egészsége sokkal fontosabb, mint a jegyek vagy a tanárok haragja.

2. Tisztelje a környezetet

Rengeteget panaszkodunk a piszkos utcák és a tönkretett virágágyások miatt, ugye? Nos, a természet iránti tiszteletet már otthont meg kell ismerniük a gyerekeknek. Kezdd magaddal, majd add át a gyermekednek is.

1. Tanuljon meg nemet mondani

Tanítsd meg a gyermekednek, hogy néha bizony nemet kell mondania a felnőtteknek, a tanároknak, sőt még neked is. Egy erős személyiséggé szeretnéd őt nevelni, nem pedig olyanná, aki mindenkinek engedelmeskedik, ugye? Felnőttkorban rendkívül hasznosnak fogja vélni, hogy megtanult nemet mondani.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét