Ha olyan típus vagy, aki a sütőt hibáztatja, mikor valami nem jön össze, nem vagy egyedül. Sokszor a megszokások, a kapkodás vagy a tévhitek tönkreteszik a végeredményt a konyhában.
A rossz szokásokon változtatni nehéz, de megmutatjuk a leggyakoribb főzési hibákat, amikből sokat tanulhatsz.

1. Egyenesen a fagyasztóból kivéve kezded el sütni a húst.

Sokan vannak, akik fagyott állapotban kezdenek el dolgozni a hússal. Ez nagy hiba, hiszen a hús kívülről ugyan átsültnek fog tűnni, de belül nyers marad. A legjobb, ha előző este kiveszed a fagyasztóból. Teheted a hűtőbe 24 órára főzés előtt, így lesz elég ideje kiolvadni.

2. Ugyanazzal a késsel vágsz mindent.

Tévednek azok, akik szerint időt lehet spórolni azzal, ha mindenhez egyetlen kést használ az ember. A megfelelő kés ugyanis gyorsabbá és könnyebbé is teszi a főzést. Húshoz nagyobb kés az ideális, zöldségekhez, gyümölcsökhöz, szárnyasok kicsontozásához pedig válassz kisebbet, kenyér szeleteléséhez pedig recézett pengéjűt.

3. Kevergeted a rizst.

Talán csak ellenőrizni akarod, megkóstolnád, de ettől csak ragacsosabb lesz. A keverés hatására keményítő válik ki a rizsszemekből, ráadásul el is töröd őket.

Főzés közben ne kevergesd a rizst, de az is fontos, hogy megfelelő mennyiségű vízben készítsd. Általában fél bögre rizshez 1 bögre vizet kell adni, ez persze függ a rizs fajtájától is. Kevergetés nélkül várd meg, míg készre fő, ami fehér rizsnél 15-25 perc, barna rizsnél pedig körülbelül 45 perc.

4. Rögtön felszeleteled a steaket.

Ez egy nagyon gyakori hiba, sokan felszeletelik azonnal a húst, amint az elkészült. Néhány percig pihennie kell sülés után, mivel a hő még dolgozik benne, és ez garantálja, hogy szaftos maradjon.

5. Nem megfelelő olajat használsz.

Nem minden olaj egyforma. Van, amivel sütni, pirítani lehet, de vannak, amelyeknek kellemetlen íze lesz a magas hő hatására. A sötét színű, erősebb ízű olívaolajat elsősorban hidegen érdemes használni, vagy csak nagyon alacsony hőmérsékleten való főzéshez. 190 ºC felett nem javasolt.

A növényi olajok, mint a napraforgóolaj, ideálisak sütéshez, pirításhoz. A kukoricaolaj lágyabb, használhatjuk tészták sütéséhez, pirításhoz, olajban való sütéshez. A repceolajjal szintén süthetünk, grillezhetünk, piríthatunk.

6. A még hideg edénybe teszed bele a hozzávalókat.

Másik gyakori hiba, hogy nem várod meg, hogy a serpenyő átforrósodjon, hanem akkor teszed bele az alapanyagokat, amikor az még hideg. Ettől sokkal több olajat szívnak magukba. Először forrósítsd fel az edényt, majd tedd bele az olajat, és ezután kerüljenek bele az alapanyagok. A serpenyő 2-3 perc alatt felmelegszik.

7. Nem kóstolsz főzés közben.

Bármilyen ételt is készítesz, fontos, hogy közben ellenőrizd az állagát, az ízét. Ezzel elkerülheted, hogy hibázz és hogy más legyen a végeredmény, mint amilyet szerettél volna.

8. Olajat adsz a tészta főzővízéhez.

Ezzel nemcsak hogy nem tudod megakadályozni, hogy a tészta összeragadjon, de még nehezebbé is teszed a tésztát, és a szósz sem fog rátapadni. A zsiradék ugyanis nem elegyedik a vízzel.

9. A lefolyóba öntöd a tésztáról a vizet.

Általában nem foglalkozunk a tészta főzővízével, hanem egyenesen a lefolyóba öntjük, mikor leszűrjük a tésztát. Ez nagy hiba, hiszen ezt a keményítőben gazdag vizet felhasználhatnád szószok ízesítéséhez és sűrítéséhez. Jóval krémesebb lesz a szósz, ha a tészta főzővízével készíted.

10. Nem jól vágod fel a hagymát.

Folyton kisírod a szemed hagymavágás közben? Ennek az az oka, hogy mikor vágjuk a hagymát, roncsoljuk a sejtjeit, amelyek a szemet irritáló gázokat bocsátanak ki.

Ezt elkerülheted, ha éles késsel a hagyma rostjainak irányát követve végzed a szeletelést, ahogyan a csíkok a hagyma gyökerétől a szára irányába futnak. A legkevésbé akkor könnyezel, ha csíkokra vágod a hagymát.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét