Fontos, hogy tölts el egy kis időt a pároddal mielőtt elaludnátok. Nem számít, mennyi időt tudtok egymásra szánni, legyen az egy óra vagy csak néhány perc, élvezzétek egymás társaságát, beszélgessetek, és mutassátok ki, mennyire szeretitek egymást, csak ennyire van szükségetek.

Pszichológusok egyszerű, de annál hatásosabb tanácsaiból összeállítottunk egy listát, mit is kellene csinálnotok esténként, sőt még egy bónuszt is találhattok a végén.

1. Némítsátok le a telefonotokat, és tegyétek el messzire

A közösségi média függőség elnyomja az oxytocin kibocsátást a testedben. Ez a hormon felelős az érzelmi intimitásért és a kötődésért. Carol Carey pszichoterapeuta a következő, egészen egyszerű szabályt tanácsolja: kapcsoljátok ki a telefonotokat, vagy este 9-kor tegyétek el őket jó messzire.

2. Felejtsétek el a munkát

Próbáljatok meg megfeledkezni a munkáról, és ne csekkoljátok állandóan a munkahelyi email címeteket az ágyban. Sokkal jobb, ha azt az időt inkább egymással és pihenéssel töltitek, így produktívabbak lehettek másnap a munkahelyeteken. Az ágyban, párnák közt lefolytatott beszélgetések közelebb hozzák egymáshoz a párokat, segítenek elfeledtetni velük a problémákat és kipihentebbnek is érzik magukat tőlük. Kerüljétek el a munkával, a pénzügyi problémákkal vagy az aggodalmakra okot adó dolgokkal kapcsolatos témákat.

3. Egyszerre feküdjetek le

Sok pár egész nap nem látja egymást, s különböző időkben fekszenek le. Curt Smith pszichológus szerint az igazán boldog párok együtt mossák a fogukat, és egyszerre is bújnak ágyba. Ez az egyszerű szokás segít a kapcsolatuk melegségét és intimitását fenntartani.

4. Kövessétek a már jól megszokott rutint

Ha ugyanazt a rutint követitek minden egyes nap, ami a lefekvést illeti, akkor jobban is fogtok aludni. Az ismerős szokásokat követve az agyad jeleket kap, s már előre felkészíti a testedet az alvásra. Ha ugyanazt a rutint követitek a pároddal, sokkal intimebb és bizalmasabb lesz a kapcsolatotok.

5. A bizalmas beszélgetések fontossága

Figyeljetek oda egymás érzéseire! Nem kell tanácsot adnod, vagy azonnal megtalálnod a megoldásokat a problémákra. Néha egyszerűen csak beszélgetésre és támogatásra van szükségünk, valamint szeretnénk érezni, hogy valaki törődik velünk.
Ryan Howes pszichológus azt tanácsolja, alvás előtt szenteljünk néhány percet annak, hogy pozitív érzelmeket sugalljunk partnerünk felé. Ez az apróság segíteni fog pozitívan lezárni a napot, s jobban is érezzük magunkat tőle, sőt, összességben jó hatással van a hangulatunkra.
Próbáld meg elfelejteni az egész napos történéseket és a problémákat, hagyj mindent a hálószobán kívül. Mondd el a partnerednek, mennyire szereted. Nagyon fontos, hogy komoly és őszinte légy az érzelmeid kimutatása közben.

6. Ne vitázzatok, és ne kezdjetek bele heves beszélgetésekbe

Curt Smith arra emlékeztet bennünket, hogy lefekvés előtt semmiképp se menjünk bele a túl heves beszélgetésekbe. Az ágyban történő veszekedések soha nem vezetnek megoldáshoz. S mindennek a tetejébe, mindketten nehezebben fogtok tudni elaludni, másnap pedig szomorúan keltek fel.

7. Gyerekmentes hálószoba

Michael Viner-Davis pszichológus szerint a gyerekek csak abban az esetben alhatnak a szülők hálószobájában, ha rosszat álmodnak. Bármikor máskor az a saját, privát kis helyetek. Szükségetek van erre a térre, hogy fenntartsátok a kettőtök közötti intimitást.

8. Ne aludj kisállatokkal

A Kansas-i Egyetem kutatása alapján, azoknak az embereknek a 63%-a, akik osztoznak az ágyukon a kisállatukkal, nem alszik eleget. A háziállatok nem alusszák át az éjszakát, így sokszor felkeltenek téged is.

9. Ne igyatok alkoholt, és ne cigarettázzatok

Lefekvés előtt sok pár fogyaszt el egy ízletes bort a romantikus hangulat megteremtése érdekében. Pedig ahogy a tested szépen lassan megemészti az alkoholt, úgy csökken az alvás időtartama. Ennek következtében fáradtnak, zavartnak és ingerültnek érezheted magad reggel. Az alkohol hatására a horkolásnak is nagyobb a valószínűsége, a cigarettában található nikotin pedig álmatlanságot okozhat.

10. Masszírozzátok meg egymást

A National Foundation of Sleep, vagyis az Alvás Nemzeti Alapítványa nevű nonprofit szervezet specialistái szerint a lefekvés előtti lágy, pihentető masszázs jobbá teszi az alvásminőséget, csökkenti a nyugtalanságot és közelebb hozza a párokat.

11. Ne feledkezzetek meg az ölelésekről és csókokról

Ne felejtsd el megcsókolni a párodat lefekvés előtt, az ágyban pedig ölelkezzetek még néhány percig. Ez egyrészről rendkívül nyugtatóan hat mindkettőtökre, másrészről pozitív érzelmeket vált ki belőletek. A pszichológusok azt állítják, ha alvás közben is egymást ölelitek, semmi probléma a kapcsolatotokkal.

Ha álmatlanságtól szenvedsz, változtass meg néhány dolgot az életedben:

 • Ne igyál kávét délután
 • Kelj fel korábban
 • Ne nasizz alvás előtt
 • Vegyél valami szép és drága ágyneműt, amitől könnyebben el tudsz majd aludni
 • Ne szundizz hétvégenként
 • Minden kütyüt hagyj a hálószobádon kívül
 • Szellőztesd ki a szobát
 • Végy egy forró fürdőt elalvás előtt
 • Ne dolgozz este 9 után
 • Ne igyál túl sok vizet lefekvés előtt
 • Végezetül itt van még: 12 ok, amiért nem alszol jól éjszaka

BÓNUSZ

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét