A televízióban, illetve az interneten folyamatosan felbukkannak támadásokról szóló hírek, ám legtöbben úgy gondoljuk, ez velünk soha nem történhet meg. Sajnos senki nem immunis a támadásokra.
Szerintünk jobb, ha felkészülsz minden eshetőségre, így összegyűjtöttünk 14 hasznos tippet, melyeket remélhetőleg soha nem kell alkalmaznod a való életben.

1. Rendesen szorítsd ökölbe a kezeidet

Régóta vitatják, hogy egy verekedésben az ökölbe szorított kéz vagy az egyenes tenyér a hatékonyabb. Legtöbbször azonban a kezünk automatikusan ökölbe szorul ütés előtt. Fontos, hogy semmiképp se sérüljenek meg az ujjaid, miközben ökölbe szorítod a kezedet. Ne emeld ki a hüvelykujjadat, de a többi ujjad alá se szorítsd, hiszen az ujjtöréshez vezethet. Ne feledkezz meg a tenyeredről se, ez a fajta ütés váratlanul érheti a támadót.

2. Hogyan szabadulj ki egy kötél szorításából?

A legfontosabb, hogy hagyj helyet levegőnek. Ha összekötik kötéllel a kezeidet, tartsd őket ökölben, ha pedig a testedet kötik le, végy nagy levegőt, így a rekeszizmaid kitágulnak. Minél nagyobb helyet csinálsz így, annál több esélyed van a szabadulásra.

3. Hogyan szabadulj ki, ha a kezeidet ragasztószalaggal ragasztják össze?

A ragasztószalagból egészen egyszerűen kiszabadíthatod a kezeidet, csak kövesd a következő instrukciókat: emeld a karodat a fejed fölé, majd nagy erővel rántsd le a kezeidet. Ebben a videóban megnézheted, hogyan csináld, és mit tegyél, ha hátra kötötték a kezeidet.

4. Jegyezd meg a gyenge pontokat

Egy lehetséges támadás során fizikailag valószínűleg gyengébb leszel a támadódnál, így a meglepetés erejében kell hinned. Fontos, hogy a lehető legnagyobb erővel és gyorsabban üsd meg. Ha túl sokáig gondolkodsz, vagy célzol, az ellenfél biztosan rájön, mi a szándékod és még dühösebb lesz.

5. Használj biztonsági applikációkat

Használd a modern módszereket is: az olyan applikációk segítségével, mint például a „Family Locator”, vagy a „bSafe” – és még sok másik – bemérheted a családod és a barátaid tartózkodási helyét, vagy akár vészjelzést is küldhetsz szükség esetén.

6. Találj ki egy kódszót

Gyerekkorunkban sok kódszót, új szavakat, sőt akár nyelveket is kitaláltunk. Ez a látszólag teljesen hasztalan hobbi akár az életedet is megmentheti. Ha egy támadás során nincs lehetőséged a beszédre vagy üzenet küldésére, egy titkos vészjelzéssel mások tudtára adhatod, hogy veszélyben vagy. Sőt, ha még tovább viszed a kódolást, a pontos helyzetedet is tudathatod a megmentőiddel.

7. Használd a kezedben lévő tárgyakat

Használj bármit, ami segítségedre lehet. A pénztárcádat pajzsként alkalmazhatod egy késes támadás során (de semmiképp se tartsd túl közel a testedhez); a sáladat rádobhatod a támadód arcára, ezzel nyerhetsz néhány másodpercet. Az esernyők, táskák, sőt akár az aprópénz is segíthetnek. A kulcs az egyik legjobb eszköz, de ne vesztegesd az időt, szúrd bele a támadóba azonnal.

8. Tartsd a paprika sprayt a megfelelő helyen

Nincs értelme egy zsebek nélküli, nagy fekete lyuknak tűnő táskában tartani a paprika sprayt. A támadók általában váratlanul bukkannak fel, és ilyen esetekben a lehető leggyorsabban kell előkapnod a védőeszközödet. Tartsd a sprayt a zsebedben, így azonnal használhatod, majd gyorsan elszaladhatsz.

9. Mit tégy, ha a kezednél fogva ragadnak meg?

Egy erős kézszorításból az úgy nevezett „hüvelykujj szabállyal” szabadulhatsz ki: fordítsd a kezedet a támadó hüvelykujja felé. Emlékezz rá, hogy gyors, éles mozdulattal rántsd ki a kezedet. Amennyiben a támadó rájön, mi a terved, minden erejét beveti majd, hogy a lehető legkeményebben szorítson. Ilyen esetben használd a lábaidat: üsd ágyékon és térden, majd lépj rá a lábára olyan erősen, amennyire csak bírsz.

10. Mi tégy, ha a hajadnál fogva ragadnak meg?

A támadások egyik leggyakoribb formája az, amikor az áldozatot a hajuknál fogva ragadják meg. A módszer nem csak rendkívül fájdalmas, de a támadó majdnem az áldozat egész testét képes irányítani. Először is kapd el az ellenség kezét mindkét kezeddel, így visszanyerheted az irányítást. Ez után pedig itt az ideje, hogy ismét a lábaidat használd. Amint megérzed, hogy a támadó kezdi elereszteni a hajadat, fuss!

11. Mit tégy, ha a nyakadat kapják el?

Üsd ágyékon a támadót, vagy nyomd ki a szemeit az ujjaiddal: a fájdalom miatt engedni fog a szorításon.

12. Emlékezz erre a tippre, ha liftben támadnának rád

Mindenki tudja, hogy jobb nem egy liftben utazni idegenekkel, ha pedig valaki gyanús száll be mellénk, hagyjuk el a liftet mihamarabb. Szokj hozzá, hogy a lift azon falának dőlsz neki hátulról, amelyen a gombok is vannak. Jobb, ha te nyomod meg mások számára a gombot, mint engedni egy idegennek, hogy megállítsa a liftet, és bent ragadj vele két szint között.

13. Ezt vesd be autós támadások ellen

Csak úgy mint a liftben, az autóban is elkerülhetjük a támadásokat. Mindenki ismeri azt az alapvető szabályt, hogy nem ülünk be idegenek autójába, ám ha mégis megesne, valakinek mondd el telefonon, vagy legalább írd meg neki az autó típusát, színét és a célállomást. Támadás során emlékezz a gyenge pontokra: ágyék, orr és szemek.

14. Tanulj meg elsősegélyt nyújtani!

Ha eddig figyelmen kívül hagytad az elsősegélynyújtást, most megmutatjuk, miért fontos. Vannak olyan esetek, amikor valaki más sebesül meg, ám nem lehet azonnal kórházba juttatni, ilyenkor a te elsősegélynyújtásod akár az életét is megmentheti.

További hasznos szabályok:

  • Légy résen. Ha fülhallgatóval hallgatod a kedvenc zenéidet, az okos telefonod képernyőjét bámulod vagy csak az a rossz szokásod, hogy a lábaid elé nézel folyamatosan, lehet, hogy épp nem veszed észre a támadódat. Időnként nézz körbe, ha a támadó észreveszi, hogy nem tud meglepetésként rád törni, lehet, hogy meggondolja magát és mégsem támad meg.
  • Tarts távolságot. Ne hagyd, hogy sarokba szorítsanak. Ha érzed, hogy a támadó közeledik, akkor se hátrálj meg, menj tovább sietősebben.
  • Tartsd magad előtt a tenyereidet. Ez a testhelyzet nem csak önvédelmi, de békét kínáló pozíció is, fontos, hogy a kezeid legyenek egy szintben az álladdal, a könyöködet pedig félig hajlítsd be. Ezzel a pozitúrával a következőt sugallod: „Nyugodj meg. Rendezzük le békésen.” Ugyanakkor, azt is tudatod a támadóval, hogy képes vagy harcolni ellene.
  • Fuss! Még ha az összes trükköt ismered, akkor sem vagy szuperhős. Ne próbálj meg fizikai erőt kifejteni a támadód ellen. A legfőbb cél, hogy egy darabban maradj. Tartsd szem előtt a következő 3 célt: szabadulj meg a fájdalomtól, zavard meg a támadót, szabadulj ki.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

2 hozzászólás

  1. Szerintem ”LEGY RESZEN” ….nem helytallo kifejezes. LE’GY RE’SEN ez a figyelmeztetes helyes. Biztosan tevedesbol tortent az eliras…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét