Charles Darwin „Az ember származása” című könyvének első fejezetében egy tucat olyan testrészt ír le a következőképpen: „felesleges vagy majdnem felesleges.” Darwin katalogizálása messze nem volt teljes, testünk tele van olyan részekkel, melyekre valójában nincs is szükségünk.

Lássunk néhányat közülük:

1. Testszőrzet

A szemöldökünk segít megóvni a szemünket az izzadságunktól, míg a férfiaknál a szakáll fontos szerepet játszik a másik nemben keltett vonzódásban. A többi testszőrzet azonban látszólag semmi fontos funkcióval nem bír.

2. Orrmelléküregek

Senki sem tudja, mi a céljuk ezeknek a nyálkahártyás üregeknek, azon kívül, hogy talán könnyebb a fejünk tőlük.

3. Külső fül izmok

Néhány állat, mint például a nyulak és a kutyák, ezeknek az izmoknak köszönhetően tudja mozgatni egymástól függetlenül a füleit. Nekünk is vannak ilyen izmaink, s ezért tudja néhány ember ide-oda mozgatni a fülét, ám igazából semmilyen különösebb célt nem szolgálnak.

4. Bölcsességfogak

Az ősemberek növényeket rágtak, hogy elég kalóriát szerezzenek a túléléshez, ám manapság a népesség mindössze 5%-a használja ezeket az egészséges, mégis abszolút felesleges fogakat. Reméljük, ez lesz a listáról az első, ami eltűnik a jövőben… gondolj csak bele, kevesebb fogászati számla!

5. Nyaki borda

A nyaki bordák valószínűleg a hüllők korából maradt fenn, s manapság mindössze a népesség 1%-nál fellelhető. Néhányuknak csak a bal vagy jobb oldalukon található ilyen borda, míg vannak, akiknek mindkét oldali nyaki bordája megvan, melyek gyakran idegi- és artériás problémákhoz vezet.

6. Tenyérizom

Ez a hosszú, vékony izom a könyöködtől egészen a csuklódig húzódik, s az emberek 11%-nak nincs is tenyérizma. Egykor az ősembereknek a fákon lógáshoz és mászáshoz volt szükségük erre az izomra. Biztosan te is jobban értékelnéd, ha jártas lennél a harcművészetekben vagy a szilamászásban.

7. Férfi mellbimbók

A férfiaknak és a nőknek egyaránt vannak mellbimbói, mivel a magzat fejlődésének első szakaszában, a még meg nem született kisbabáknak nincsen nemük. Ezért a mellbimbók mind a férfiaknál, mind a nőknél kialakulnak. A férfiak általában nem termelnek elég prolaktin hormont, ami a tejképződést stimulálja, így nem tudnak szoptatni.

8. Szőremelő izom

Ezeknek az apró izmoknak köszönhetően tudják az állatok felállítani a szőrüket, azért, hogy védjék magukat, vagy megfélemlítsék a támadójukat. Az emberek szintén megőrizték ezen képességüket (lásd a libabőrözést), ám egyértelmű, hogy közel sem annyira szőrösek, mint az állatok.

9. Féregnyúlvány

Ez a vékony, izmos bélszakasz a hatalmas vastagbélhez csatlakozva, a cellulózemésztést szolgálta abban az időben, amikor az emberek étrendjében több volt a növényi anyag, mint az állati fehérje.

10. A 13. borda

A legközelebbi rokonainknak, a csimpánzoknak és a gorilláknak van egy 13. bordájuk is. Legtöbbünknek tizenkettő van, ám a felnőttek 8%-nak van egy extra bordája.

11. Lábujjak

A tudósok szerint az emberek korábban a lábfejük középvonalán sétáltak és egyensúlyoztak, ám mára fokozatosan áthelyeztük az egyensúlyunkat a nagy lábujjunk oldalára. A tanulmányok továbbá azt is kimutatták, hogy az egyensúlyunk központja ma is inkább a lábfejünk közepére korlátozódik. Eszerint az emberek korábban a lábujjuknak köszönhetően tudtak egyensúlyozni, de ma már nincs akkora szükségük rá. Ha ez folytatódik, a jövőben egyáltalán nem lesz szükségünk a lábujjainkra.

12. Farkcsont

Számunkra csak a farkcsont maradt fenn abból, amit a legtöbb emlős a mai napig az egyensúlyozáshoz és a kommunikációhoz használ.

13. A harmadik szemhéj

A madarak és az emlősök őseinek a szemén volt egy hártya, ami megtisztította a hulladékoktól. Az embereknél csak egy kis védőterület maradt fenn a szemük belső sarkában.

14. Darwin-pont

Az emberi fülek tetején található, apró, gyűrődött pontot nevezzük Darwin-pontnak. Ez a kis terület egy nagyobb részből maradhatott fenn, amit korábban arra használtak, hogy könnyebben koncentrálhassanak a távoli hangokra is.

15. Kulcscsont alatti izom

A váll alatt, az első bordától a kulcscsontig húzódó, kis izom hasznos lehetne az emberek számára, ha még mindig négykézláb mászkálnának. Néhányunknak egy van, másoknak egy sincs, s vannak, akiknek kettő.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

4 hozzászólás

 1. Halálunk után tényleg nincs szükségünk semmi ilyesmire!
  Ezekből talán a bölcsességfog igaz.
  Az összes többinek fontos funkciója van és lesz is, amíg az ember lát, beszél, ül, áll, lábon jár, (mindezeket megtanulja), használja a kezét és immunrendszerre van szüksége.
  Tanulj előbb egy ki s anatómiát, mielőtt baromságokat osztasz meg.

 2. Szórakoztatásnak jó volt. Méghogy semmi funkciója nincs pl a férfi mellbimbónak? Áhh nem is folytatom a sort. Egyedül a bölcsességfoggal értek egyet.

 3. Nekem nem is nőttek bölcsességfogaim. A szám, az állkapcsom is kisebb lehet a normálisnál, sokkal kisebb falatokat tudok enni vagy leharapni, mint mások.
  Az a harmadik szemhéj néha jól jönne.
  Az orrmelléküregek eltűnéséért nagyon hálás tudnék lenni; iszonyatos fájdalmat tud okozni, amikor tele az ember egész feje feszítő, gyulladt váladékkal, még a szemgolyóm is fáj! Szóval ez jöhetne!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét