Ha azt hiszed, már mindent láttál, és bejártad a bolygónk legcsodásabb helyszíneit, most van egy meglepetésünk számodra! A következőkben olyan ismeretlen helyeket mutatunk, amiket valószínűleg még te sem fedeztél fel, de mindenképpen fel kell venned a bakancslistádra, mert lenyűgözőbbek, mint ahogyan azt el tudod képzelni.
Az alábbi fotókról ne feledkezz meg, mikor a következő utazásodat tervezed!

1. Nagy Prizma-forrás – USA

National Geographic Travel (@natgeotravel) által megosztott bejegyzés,


A meleg vizű forrás a harmadik legnagyobb a világon az új-zélandi Frying Pan-tó és a dominikai Forró-tó után. Átmérője 110 méter, ami nagyobb, mint egy futball pálya.

2. Kappadókia – Törökország

Travel Blogger (@anniesbucketlist) által megosztott bejegyzés,


Mindannyian ismerjük Törökország színes és ragyogó látképeit. Ugyanakkor nem mindenki ismeri ennek a történelmi régiónak a szépségét. Hőlégballonozz naplementekor, szállj a mély kanyonok és völgyek felett, nézd meg felülről a mesebeli kéményeket.

3. Mammoth Lakes – Kalifornia

Raymond Mercado (@raymondmercado) által megosztott bejegyzés,


El tudod képzelni, hogy egy szív alakú meleg vizes forrásnál vagy egy völgy közepén, amit drámai sziklák vesznek körbe? A tavak elnevezése sejteti a hegyek méretét, a völgyek kiterjedését, melyekben kristálytiszta hegyi tavak bújnak meg.

4. Kakslauttanen hotel – Finnország

Arquinteriores Studio (@degiannotti_bruni) által megosztott bejegyzés,


Mire gondolsz először a sarkvidéki szó hallatán? Ha hideg, rideg tájakat, a melegség teljes hiányát látod magad előtt, készülj fel, hogy ez a hotel romba dönti valamennyi sztereotípiádat! Gyönyörű, üvegfalú igluk várnak rád egy erdő közepén, melyekből tökéletesen megfigyelheted az északi fényeket.

5. St. Michael’s Mount – Cornwall, Anglia

St Michael’s Mount (@stmichaelsmount) által megosztott bejegyzés,


Talán azt hiszed, elírás történt, de valójában ez a hely az angol ikerpárja a franciaországi Le Mont-Saint-Michel hegynek. El fogsz csodálkozni a sziget világán, a legendákon, a mítoszokon és a több mint 1000 éves történelmen. A kastély és a kápolna a St. Aubyn család otthona volt az 1650-es évektől kezdve.

St Michael’s Mount (@stmichaelsmount) által megosztott bejegyzés,

6. Cenote Ik-Kil – Mexikó

Rewarding Journeys (@rewardingjourneys) által megosztott bejegyzés,


Mexikóban nagyon sok cenote található, közülük az egyik legszebb pedig az Ik-Kil. Ha szeretnél eljutni hozzá, 26 m mélyre kell lemásznod. Az Ik-Kil vize 40 m mély, átmérője pedig 60 m.

7. Smoo-barlang – Skócia

Skócia egyik legérdekesebb, mitikus barlangja, valamint Nagy-Britannia egyik legnagyobb tengeri barlangja ez. Neve lyukat vagy eldugott helyet jelent. Látni fogod, hogy ez nem egy turista központ, már csak ezért is megéri elmenni ide!

8. Black Canyon – Colorado, Arizona

National Geographic Travel (@natgeotravel) által megosztott bejegyzés,


Ez a kanyon a Colorado-folyón található, Nevada és Arizona között. 15 millió évvel ezelőtt alakult ki, nevét pedig a fekete vulkanikus sziklákról kapta, melyek az egész területen megtalálhatók.

9. Socotra-sziget – Jemen

Socotra island 🌴 جزيرة سقطرى (@isocotra) által megosztott bejegyzés,


A Socotra-sziget növényei földöntúlivá teszik ezt a helyet. Utak szinte nincsenek is a szigeten, ugyanakkor annál több barlangot és hajóroncsot láthatunk itt.

10. Tongariro – Új-Zéland

Bevö Petersen (@bevogram) által megosztott bejegyzés,


Nemzeti park és világörökségi helyszín, ahol 2000-ben és 2003-ban a Gyűrűk Ura trilógiát forgatták.

11. Nemzeti Park – Csatorna-szigetek

Channel Islands National Park (@channelislands_park) által megosztott bejegyzés,


Sark egyike a La Manche-csatorna délnyugati részén található Csatorna-szigeteknek, és az egyik legszebb rejtett hely a világon. Nagyjából 500 ember él itt. Az autókat kitiltották Sark útjairól, csak traktorok és lóvontatású járművek közlekedhetnek itt.

12. Lilaakác alagút – Kitakyushu, Japán

Zak Mounir (@profound__thoughts) által megosztott bejegyzés,


Az egyik oka annak, amiért érdemes ellátogatni erre a csodás helyre az, hogy több mint 20 különböző fajtájú, az 1500-at is meghaladó lilaakác látható itt. Teljes virágzás idején a legszebb az alagút, ezért késő áprilisban, kora májusban érdemes meglátogatni.

13. Bajos del Toro – Costa Rica

Kevéssé ismert paradicsomi helyszín Alajuela tartományban. Egy ösvény, ami egy vízeséshez vezet. Járd végig az utat a kristálytiszta vízen keresztül, majd mászd meg a lépcsőket, hogy eljuss a vízeséshez, aminek szépségét el sem tudod képzelni.

14. San Ignacio Miní romjai – Argentína


A világ egyik legkülönlegesebb és legtitokzatosabb helyének tartják a 17. századi jezsuita komplexum maradványait. Az épületek között volt kórház, iskola, hálótermek és egy faajtós kőtemplom. A komplexum nagyjából 200 éven át létezett, mielőtt az őslakosok lerombolták.

15. Edith Cavell-hegy – Kanada

National Geographic Travel (@natgeotravel) által megosztott bejegyzés,


1916-ban nevezték el az angol nővér, Edith Cavell után, akit német katonák végeztek ki az I. világháború idején, mert segített a szövetséges katonáknak Belgiumból Hollandiába menekülni. Egy illatos szubalpin erdő, lenyűgöző alpesi rétek, a hegy és az Angel-gleccser káprázatos látványa fogadja az ide érkezőt.

16. Márvány-barlangok – Chile

National Geographic Fine Art (@natgeofineart) által megosztott bejegyzés,


Patagónia varázslatos Márvány-barlangjait a hullámok alakították ki több mint 6200 évvel ezelőtt. Ezt a természeti csodát csak csónakkal lehet elérni. Ami még rejtélyesebbé teszi a helyet, hogy a barlang színe az év különböző időszakaiban váltakozik.

17. Tó Sabah-ban – Malájzia

Sabah strandjai és tavai kristálytiszta vizükről és fehér homokjukról ismertek. A világ legszebb naplementéjében itt gyönyörködhetünk, de az elszigetelt szigetektől is eláll a lélegzet. Ha egyszer eljutsz ide, többé el sem akarsz menni!

18. Ithaa víz alatti étterem – Maldív-szigetek

Vitória Viagens (@vitoriaviagens) által megosztott bejegyzés,


Ithaa azt jelenti, a “gyöngy anyja”. Az étterem 5 m-rel a tengerszint alatt található, a Conrad Maldives Rangali Island hotelben. Az Ithaa a világ első, teljesen üvegből épült víz alatti étterme. Itt ehetsz, és közben figyelheted az ezernyi halat úgy, hogy egy csepp víz sem ér.

19. Panjin vörös strand – Kína

R18.3 (@rdg183) által megosztott bejegyzés,


Egyedülálló színét ez a partszakasz a Suaeda vera nevű növénynek köszönheti. A növény nyáron zöld, ám ősszel vörösre váltja színét, ami semmihez sem foghatóvá teszi a tengeri tájat. A partszakasz nagy része természetvédelmi terület, ezért nem látogatható. Csak egy kis, távolabbi szakaszt tartanak nyitva a turisták előtt.

20. Plitvicei-tavak Nemzeti Park – Horvátország

Françoise Galibert (@galibertfrancoise) által megosztott bejegyzés,


Hát nem mennyei? A Felső-tavak legfelső végénél a vízeséseket többnyire rejti a sűrű növényzet, ezért elég nehéz őket megtalálni. Ha látni akarod ezt a kincset, a legjobb, ha magad körül mindent alaposan megfigyelsz!

BÓNUSZ: Azoknak, akik nem tudnak olvasás nélkül élni: Beinecke Ritka Könyvek és Kéziratok Könyvtára – Yale Egyetem

A világ egyik legnagyobb könyvtára, melyet ritka könyvek és kéziratok töltenek meg. A könyvtár közepén van egy terem, ahol 180.000 irat található, az alsó szinten pedig több mint 1 millió. A hőmérsékletet és a páratartalmat gondosan szabályozzák, hogy megóvják az írásos emlékeket a következő generációk számára.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét