Gondolkodtál már valaha azon, miért jutnak bizonyos dolgok eszedbe elalvás előtt? Főként, ha igazán gyorsan el kellene aludnod. Az ilyen pillanatokban az agyad elkezd olyan különféle dolgokon kattogni, amikre a mindennapok során nem is gondolsz, például mennyit nyom egy felhő? Képes az ember alvás közben is érezni a szagokat? Mennyi energiát termel egy emberi test?
Szerencsére, mi megtaláltuk az összes furcsa kérdésre a választ! Összegyűjtöttünk 20 érdekes tényt, amikről elég sokan gondolkodunk lefekvés előtt.

1. Csak a kezed segítségével is meghatározhatod egy szög nagyságát. Tárd szét az ujjaidat, amennyire csak tudod, a tenyeredet pedig tedd a mérni kívánt szög felszínére. A kisujjad helyezkedjen el az aljánál, ez mutatja a 0°-t. A hüvelykujjad és a kisujjad közötti szög 90°, a kisujjad és a többi ujjad közötti szögek pedig 30°, 45° és 60°.

2. Életed során körülbelül 16 gyilkossal találkozol úgy, hogy nem is tudsz róla.

3. Minden egyes alkalommal, amikor megkeversz egy kártyapaklit, te vagy az első ember a történelemben, akinek abban a sorrendben vannak a kezében a kártyák.

4. A kezed segítségével megtanulhatod, hány napból állnak a hónapok. Szorítsd ökölbe a kezed, majd bütykönként kezdd el számolni a hónapokat. Minden bütyök és völgy egy-egy külön hónapot jelöl. Kezdd az egyik kezeddel, majd ha a végére értél, folytasd a másikon a mutatóujj bütykénél. Ha a hónap a bütyökre esik 31 napból áll, ha pedig a völgyre, akkor 30 vagy kevesebb.

5. Egy 43 centiméteres pizza nagyobb, mint két 30 centiméteres.

6. Az emberi nyál természetes fájdalomcsillapítót, úgy nevezett opiorfint tartalmaz, ami hatszor hatékonyabb, mint a morfium. Sőt, az opiorfinnak anti-pánik és anti-depresszív hatásai is vannak.

7. Léteznek olyan „tiltott” színek, amiket az agyunk képtelen elképzelni. Olyan árnyalatokból tevődnek össze, melyek az emberi szemben kompenzálják egymást, ilyen például a piros-zöld vagy a citromsárga-kék. Ha valaki arra kér, hogy képzeld el a sárga és a kék színek keverékét a zöld fog eszedbe jutni, pedig igazából létezik egy szín, ami egyszerre sárga és kék is, de mi képtelenek vagyunk elképzelni.

8. Az oxigénatomok a tüdőnkben, a széndioxid az izmainkban, a kalcium a csontjainkban és a vas a vérünkben mind-mind a csillagokban képződtek, s amikor felrobbantak, szétszóródtak az univerzum körül. Eszerint részben mindannyian földönkívüliek vagyunk, sőt csillagokból születtünk.

9. 60 éves korodra elveszíted nem csupán az ízlelőbimbóid felét, de a képesség egy részét is, hogy különbséget tudsz tenni az édes, a sós, a savanyú és a keserű ízek között.

10. Alvás közben nem érzel szagokat.

11. Ha egy nőnek a terhessége alatt sérül meg egy belső szerve, a magzat mintegy „elküldi” az őssejtjeit a sérült pontra, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatot.

12. A szívünk minden egyes nap elég energiát termel egy teherautó meghajtásához több mint 30 kilométeren keresztül, az agyunk pedig elegendő energiát termel, hogy megvilágítsunk egy 10 wattos égőt.

13. A legtöbb ember nem is gondolná, hogy az utcai lámpák sokkal nagyobbak annál, mint amilyennek tűnnek a magasban, a vonalak az úton pedig sokkal vastagabb, mint amilyennek látszanak. A különös jelenség magyarázata az úgy nevezett „percepció” vagy észlelés.

14. Minden évben 98%-ban új emberré válsz, ugyanis ennyi atom cserélődik ki a szervezetedbe évente.

15. Az oxigén nyilvánvalóan létszükséglet, ám kevesen tudják, hogy az oxigén a sejtek oxidálódásáért is felelős, ami az öregedéshez vezet.

16. A bal oldaladon hozzád legközelebb ülő személy van a legtávolabb a jobb oldaladtól.

17. A korod tulajdonképpen a körök száma, ahányszor körbeértél a Nap körül.

18. Egy átlagos felhő körülbelül 500 tonnát (100 elefánt) nyom, egy viharfelhő pedig kb. ugyanannyit, mint 200.000 elefánt. A tudósok képesek „megmérni” egy felhő súlyát, ha tudják, hogy mekkora, illetve, hogy megközelítőleg mennyi víz van benne.

19. 1991-ben Scott Feld szociológus megszámolta, hány barátja van átlagosan egy adott embernek, majd összehasonlította annak a személynek a barátainak a barátainak számával. A második szám mindig magasabb volt, mint az előbbi, ami azt jelenti, hogy a barátaidnak több barátja van, mint neked. Innen jön a barátság paradoxon.

20. Azok, akik az 1990-es években születtek, két évezredben, két évszázadban és három évtizedben éltek már, és még a 30-at sem töltötték be.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

3 hozzászólás

  1. Az ujjak szétnyithatók úgy, hogy a kellő szögeket bezárják, de ezek nem azok a szögek, egyedül a vinkli pontos 😀 Amit 30°-nak írnak, az kb. 17°, amit 45°-nak írnak, az kb. 34°, amit 60°-nak írnak, az kb. 52°. Tudom, hogy egy ilyen poszt csak egy könnyed szórakozás, ahol nem illik belekötni a tudománytalanságba, de operálok én epét úgy, mint amennyit a kép alkotóka ért a geometriához 😀 😀 😀

  2. Nakem nagyon tetszett ha bár iskolás vagyok de segített megtanulni azokat amiket nem tudtam😃👍🏻

  3. 3.) Mivel az 52 lapos kártyát 80.658.175.170.943.900 * 10^51-en féleképpen lehet sorba tenni, így ennyi +1 keveréssel érnénk el, hogy ne legyen
    Másodpercenként 1 keverés esetén is 2.557.653.956.460.680 * 10^45 év kellene ehhez

    5) Persze, mert a kör területe R^2 * pí (pí mivel konstans, egyszerűsíthetünk vele, vagyis 43*43 vagy 2*30*30 a nagyobb?
    (43*43 =1849, 2*30*30=1800)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét