Egyre gyakoribb 40 felett vállalni gyereket. Ennek pedig számos oka lehet: a karrier, a nem megfelelő társ, a vágy az egyedül élésre vagy egyszerűen a kellő érettség hiánya. A legfontosabb, hogy ez a te életed és a te választásod! Azonban, ha úgy döntesz, hogy 40 felett szeretnél anyává válni, ennek a hátrányairól és az előnyeiről is tudnod kell!

Előnyök

1. Meghosszabbíthatja az életedet

A későn szülő nőknek jobbak az életkilátásaik. Egy tanulmány szerint azoknak a nőknek, akik az utolsó gyermeküket 29 éves koruk előtt hozzák világra, csak feleannyi esélyük van megérni a 95. évüket. Ennek oka valószínűleg a genetikában rejlik.

A nők szaporítószervei ebben az életkorban még jól funkcionálnak, és ez igaz más folyamatokra is, melyekre az öregedés hatással van. A kapcsolat a szülés és a várható élettartam között leginkább a 3 vagy annál kevesebb gyereket szülő nőkre volt érvényes.

2. Csökkenthető a kognitív hanyatlás

Egy másik tanulmány szerint kapcsolat van a késői gyerekvállalás és a menopauza utáni kognitív hanyatlás között. Ezt a következtetést olyan tesztek eredményei alapján vonták le, melyek az agyműködést több aspektusból is vizsgálták.

Különösen a 35 év felett szülő nőknek jobb a verbális memóriájuk. Ennek oka az lehet, hogy a hormonok hatással vannak az agyra. Főként az ösztrogén és a progeszteron, melyek felelősek az agyműködésért és az agyszövet fejlődéséért.

3. Bölcsebb és tapasztaltabb vagy ebben az életkorban

Az idő múlásával nagyobb bölcsességre és több tapasztalatra teszünk szert. Hasonlítsd össze a mostani önmagadat azzal, aki a 20-as vagy 30-as éveidben voltál! És most képzeld el, mekkora különbséget jelent, ha akkoriban neveltél volna gyereket! 40 év felett a nők jóval türelmesebbek a gyerekeikkel és jóval megfontoltabban nevelik őket.

Ebben az életkorban a nők már többnyire nem véletlenül esnek teherbe. Ez egy tudatos lépés, amire fel vannak készülve, így érzelmileg és pszichésen is jóval kiegyensúlyozottabbak. Készen állnak azokra a változásokra, melyeket a terhesség és a gyerek születése hoz magával.

4. Nagyobb az anyagi stabilitás

40 éves korára a legtöbb nő már karriert tudhat maga mögött. Már nem kísérleteznek a különböző pályákkal, nem váltanak folyton munkahelyet, és fix jövedelmük van. Akik később vállalnak gyereket, könnyebben háttérbe tudják szorítani a karrierjüket, így sokkal inkább tudnak koncentrálni a gyerekre.

Ebben az életkorban valószínűleg már van saját lakás és megtakarítás is, így a gyerek érkezése kevesebb stresszt okoz. Figyelembe véve azt, hogy nem kell hajnaltól éjszakáig dolgozni egy kis extra pénzért, több idő marad a gyerekre.

5. Van időd kipróbálni mindent

A bulizás és folytonos jövés-menés időszaka már lezárult. 40 éves korodra már rengeteg élményben volt részed, eleget lógtál a barátaiddal, önmagadnak éltél. Utaztál, felfedezted a világot, kipróbáltad magad sok mindenben.

Mikor megszületik gyereked, kevésbé leszel elégedetlen amiatt, hogy kevesebb időd jut magadra, és örömmel adod át magad a gyereknevelésnek.

Hátrányok

1. Nehezebben esel teherbe

Ahogy az évek múlnak, a nőknek egyre kisebb az esélyük a teherbeesésre. 32 éves korban a termékenység jelentősen csökkenni kezd. Egyre kevesebb megtermékenyíthető petesejt marad, de nőhet az egészségtelen petesejtek mennyisége is.

Napjainkban azonban már van lehetőség donor petesejteket használni, de a saját petesejtjeidet is lefagyaszthatod egy későbbi alkalomra.

2. Nagyobb a vetélés kockázata

A vetélés kockázata a korral együtt nő. 45 évesen az esélye már 50% vagy még több. A vetélés természetesen nemcsak ebben az életkorban jelent veszélyt, de a kor hatással van a testre, csökkenti a hormonok és a méh működését, valamint okoz olyan komplikációkat, melyek vetéléshez vezethetnek.

3. Nagyobb a csontritkulás esélye

Idősebb korban szülni növeli a csontritkulás valószínűségét a későbbiekben. Egy tanulmány szerint a 35 év felett gyermeket vállaló nőknél kétszer olyan gyakori ez a betegség. Terhesség alatt ezért fordíts különös figyelmet a csontjaid egészségére!

4. Nagyobb a koraszülés valószínűsége

Az előrehaladott életkor nagyban növeli a koraszülés kockázatát, ahogyan a kis súllyal való születés esélyét is. Egy tanulmány szerint az életkor önmagában, más negatív tényezőktől függetlenül is okozhat koraszülést.

5. Nagyobb az esélye a terhességi cukorbetegségnek

A legtöbb esetben a cukorbetegségnek ez a formája csak átmeneti. Kiváltó oka az inzulin elégtelen termelődése várandósság alatt. A 40 éven felüli terhes nőknél 74% a kialakulásának esélye. Ezért fontos tesztet csináltatni, és ha fény derül a betegség fennállására, az orvos megfelelő terápiát tud javasolni.

A terhességnek minden életkorban megvannak a maga kockázatai. Sok múlik az anyán és az ő egészségi állapotán. Ha úgy döntesz, 40 felett válsz édesanyává, még mindig jók az esélyeid arra, hogy egészséges babád szülessen. De fontos, hogy különösen nagy figyelmet szentelj az egészségednek, és bármilyen probléma esetén azonnal konzultálj az orvosoddal!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

  1. És a legfontosabb ,a genetika ! 40. felett már nagyon nagy a genbetiai rendellenessége kockázata. Feleségem is 39. évesen szülte második Gyermekünket, az RFP vizsgálat negatív volt, de elmentünk kromoszóma vizsgálatra is, amikor is, a méhlepényből egy tű segítségével mintát vesznek. Ennek 1 % a vetélési kockázata, de 100 % a bizonyosság . Mindenkinek ajánlom, aki értelmes Ember, és fontos számára, hogy egészséges Gyermeket hozzon a világra !

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét