A feltétel nélküli szeretettől kezdve az életbölcsességekig egy anya jelenléte az életünkben igazi áldás. Sosem fogjuk tudni meghálálni azt a támogatást és elköteleződést, amit a gyerekei iránt tanúsít. Az idő azonban nem áll meg. A gyerekből felnőtt lesz, tele hétköznapi feladatokkal és problémákkal. Ilyenkor már egyre kevesebb időnk jut az édesanyánkra, főleg, ha nem találunk különösebb okot arra, hogy találkozzunk vele. De ehhez nem kell különleges alkalom, ő maga az ok arra, hogy együtt legyünk vele.
Összegyűjtöttük, miért kellene több időt együtt töltened az anyukáddal.

1. Ha jó a kapcsolatod az anyukáddal, attól ő is tovább őrzi meg a szellemi frissességét.

Egy kutatás szerint ha a gyerek sok időt tölt együtt idősebb szüleivel, a szülőknél kisebb eséllyel fejlődik ki demencia, ami érinti a memóriát, a gondolkodást és a személyiséget is.

Az anyával való személyes kapcsolat nagy hatással van az ő kognitív képességeire, amelyek az idő múlásával hanyatlanak. Hívd át vacsorázni vagy menjetek együtt nyaralni – ettől érezni fogja, hogy fontos számodra, hogy értékeled, és szellemileg is tovább friss marad.

2. Életre szóló emlékeket szerezhetsz.

Az anyukánk az életünk minden egyes szakaszában jelen volt. Tanúja volt az első lépésünknek, az első napunknak az iskolában, és még akkor is mellettünk volt, mikor először kaptunk fizetést. Rengeteg emlék fűződik hozzá.

Gyűlöletes dolog, de az anyák is öregszenek. Idővel kevésbé aktívak, kevésbé életvidámak, de ha vannak közös emlékeitek, amiket visszaidézhettek, mosolyt tudsz csalni az arcára. Légy hálás a szép emlékekért és az élményekért, amiket együtt éltetek át.

3. Olyasmire tanít meg, amit az iskolában vagy a barátoktól sosem tudnál megtanulni.

Az életben a legfőbb útmutatód az édesanyád. Ő már azelőtt tudott dolgokat, hogy te egyáltalán világra jöttél volna, és már akkor képes volt megkülönböztetni a jót a rossztól. Az anyák nagyszerű inspirációk, hiszen arra tanítják a gyerekeiket, hogy legyenek bátrak és bízzanak önmagukban.

Az anyukáddal való kapcsolatod volt a legelső az összes kapcsolatod közül. Az első naptól kezdve ott van neked, hogy segítsen kiigazodni a világban, hogy fejlődhess, hogy teljes életed legyen. Az ő tanácsai, támogatása és leckéi miatt váltál azzá, aki ma vagy. A leckéknek pedig nincs vége: lehetsz 40-50 éves, akkor is észre fogod venni, hogy az anyukád jobban tudja és mindig érdemes kikérni a tanácsát.

4. Teljesíti a szeretet és elfogadás iránti igényedet.

A világon senki nem fog úgy szeretni, mint az anyukád. Barátok jönnek-mennek, ahogyan a szerelmek is. De az anya-gyermek közti kötődés szétszakíthatatlan. Különleges formája ez a szeretetnek, amelyben elfogadnak és igazán értékelnek. Az anyukád úgy szeret, ahogy vagy.

Bizonyított tény, hogy az embernek szükséglete, hogy mások szeressék és elfogadják olyannak, amilyen. Az anyák képesek megadni ezt. Elég egy tekintet, egy érintés, egy ölelés, és máris érzed az elfogadást és a feltétel nélküli szeretetet.

5. Ha sokat vagy vele együtt, meghosszabbíthatod az életét.

Nyilván azt szeretnéd, hogy az anyukád minél tovább éljen. Akkor kezdj el közösen tervezni vele! Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a szociális élet hiánya idősebb korban az egészségi állapot romlásához vezethet.

Más szóval, ha egy idősebb ember magányosnak és kirekesztettnek érzi magát, gyakrabban szenved egészségi problémáktól. Az időskori magány érzése és az élettartam között is szoros összefüggést mutatott ki a tanulmány. Tehát ha a lehető legtöbb időt töltöd az anyukáddal, nemcsak boldogabbá teheted őt, de az életét is meghosszabbíthatod.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here