A következő cikkben hat, a gondoskodással és a neveléssel kapcsolatos tanácsról olvashatsz, melyek egyenesen a Harvard Egyetem szakértőitől származnak.

1. Tölts sok időt a gyermekeiddel

Ez mindennek az alapja. Rendszeresen időt kell szánnod gyermekeidre, érdeklődéssel figyelni a hobbijukra, csak úgy, mint a problémáikra, s a legfontosabb, hogy hallgasd meg a mondandójukat. Ezáltal nem csak a lányod vagy a fiad különleges személyiségét ismered meg, de a te cselekedeteid alapján fognak ők is másokkal bánni, s másokra figyelni.

2. Mindig mondd el a gyermekednek, mit jelent számodra

A pszichológusok kutatásai alapján, sok gyermek nem tudja, hogy a szüleik számára ők a legfontosabbak, s nekik ők jelentik az egész világot. Szükségük van rá, hogy hallják tőled azt a néhány szót, melyekkel kifejezheted, mit is jelentenek számodra. Ne felejtsd el olyan gyakran megosztani velük érzéseidet, amilyen gyakran csak tudod, így biztonságban, szeretve és értékesnek fogják érezni magukat.

3. Mutasd meg, hogyan oldják meg a felmerülő problémákat, ahelyett, hogy elfutnának előlük

Ha a gyermeked például hirtelen úgy dönt, hogy be akarja fejezni a fociedzéseket, kérd meg, hogy indokolja meg, továbbá beszéljétek meg, milyen kötelezettségei vannak a csapattársai felé. Ha továbbra is be akarja fejezni, segíts neki találni valamit, amit újra szenvedélyesen át tud élni.

4. Tanítsd meg nekik, hogy mindennap segítsenek neked valamiben, s mutasd ki, milyen hálás vagy nekik érte

Kutatások kimutatják, hogy azok az emberek, akik nyíltan kifejezik hálájukat, és könnyebben megsajnálnak másokat, igen nagylelkűek, valamint szeretnek segíteni. Épp ezért, megéri olyan napirendet kialakítani, mely során a gyermekeid is segíthetnek az otthoni teendőkben, amiket fontos, hogy meg is köszönj nekik a nap bármely szakaszában. A pszichológusok továbbá azt is ajánlják, hogy jutalmazd is meg gyermekeidet, hogy tudják, milyen sokat jelent számodra a fáradozásuk.

5. Segíts gyermekednek megbirkózni a negatív érzéseivel is

A pszichológusok hisznek benne, hogy a másokról való gondoskodás készségét elnyomják az olyan negatív érzelmek, mint a harag, a gyűlölet, a szégyen és az irigység. Az önelemzés lehet a megoldás, amivel gyermekeid ráléphetnek arra a hosszú útra, mely során együtt érzőbbé és gondoskodóbbá válhatnak. Fontos továbbá, hogy lelkileg is stabilak legyenek.

6. Mutasd meg nekik, hogy a világ sokkal nagyobb, komplexebb és érdekesebb, mint valaha is elképzelték

A pszichológusok által végzett kutatás szerint, majdnem minden gyermeket csak a kis világa érdekli, melyben a családjuk és a barátaik vannak jelen. Fontos azonban, hogy a saját kis világukon kívüli embereket és eseményeket is megismerjék, melyek különbözhetnek társadalmilag, kulturálisan és földrajzilag is a megszokottól. Segíthetsz nekik, hogy képesek legyenek valaki más cipőjében érezni magukat, s ezáltal empatikusabbá válni. Megismertetheted velük a világot akár filmeken vagy fényképeken át, de akár a híreket is megnézhetitek közösen.

Végezetül, de ugyanakkor egy rendkívül fontos gondolat a Harvard Egyetem szakértőitől:

„Nehéz a gyermekedet udvariasnak, gondoskodónak és együtt érzőnek nevelni. De ez az, amire mindannyian képesek vagyunk. A világon semmi más nem hasonlítható össze a nevelés fontosságával, valamint azzal a felbecsülhetetlen örömmel, amit akkor érzel, amikor végül sikerül.”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét