Biztosan mindenki boldog lenne, ha néhány órával meghosszabbíthatnánk a napokat, hogy többet aludhassunk. Most bemutatunk hat titkos módszert, melyeknek köszönhetően akár 22 órán át is ébren maradhatunk. Ne feledd azonban, mindenképp konzultálj az orvosoddal az alvási szokásaidról, főként, ha a munkád fokozott figyelmet igényel. A cikk végén egy extra tippet is találtok, mely segít időben felkelni, és még kipihentnek is érzed magad utána.

6. Őseink alvástechnikája – 6 óra

Alvási képlet: 4 óra (az első szakaszban) + 2 óra (a második szakaszban) = 6 óra

Őseink két részre osztották az alvásidőt, melyek között ébren voltak. Az ébren töltött időt igen különlegesnek tartották, ezt ugyanis spirituális gyakorlatokra, elmélkedésre és olvasásra használták. Ha szeretnéd kipróbálni a többfázisú alvást, de nem tudod, hol is kezd, akkor mindenképp ezt a módszert ajánljuk. A legtöbb ember számára ez a legkényelmesebb opció, s meghosszabbíthatjuk akár plusz egy félórás alvással.

5. A „Dymaxion” alvás – 2 óra

Alvási képlet: 4*30 perc hat óránként = 2 óra

Buckminster Fuller nevéhez fűződik a leghatékonyabb alvástechnika, mely naponta négy 30 perces alvásból áll, minden 6. órában. Azt állította, soha nem érezte még magát ilyen energikusnak. Két év után a híres feltalálót orvosok is megvizsgálták, akik szerint tökéletes egészségnek örvendett. Egy biztos, ez a legextrémebb alvástechnika.

4. A „Superhuman” (emberfeletti) technika – 2 óra

Alvási képlet: 6*20 perc négy óránként = 2 óra

Sok ember számára a „superhuman” egy igen hatásos és kényelmesnek mondható alvástechnika. Vannak azonban nehézségek: pontosan tartanod kell magad az időbeosztáshoz, egy alvási periódust sem hagyhatsz ki, különben álmosnak és fáradtnak fogod érezni magad, Ezt a titkos módszert alkalmazta Leonardo da Vinci és Salvador Dali is. Dali egy fém tálkát helyezett az ágya mellé, melyen egy kanállal a kezében ült, s amikor a kanál leesett, a művész felkelt a csilingeléstől. Az alvások és ébrenlétek között időszakban új ötletei támadtak.

3. „Szieszta” technika – 6,5 óra

Alvási képlet: 5 óra éjszaka + 1,5 óra napközben = 6,5 óra

Winston Churchill, a britek egyik legfontosabb egyénisége is ezt a módszert használta. Hajnali háromkor feküdt le, reggel nyolckor kelt, majd ledőlt még körülbelül egy órára minden délután. Churchill megfogalmazása szerint „Valamikor ebéd és vacsora között aludj egyet, nem kell feltétlen félúton. Vedd le a ruháidat, és feküdj le. Én is mindig ezt csinálom. Ne gondold, hogy kevesebbet dolgozol, ha napközben alszol. Ezáltal többre fogsz jutni.”

2. „Tesla” technika – 2 óra és 20 perc

Alvási képlet: 2 óra éjszaka + 20 perc napközben = 2 óra és 20 perc

A híres fizikus és feltaláló, Nikola Tesla mindössze két vagy három órát aludt naponta. Egész éjszakákat képes volt átdolgozni, ám a leggyakrabban ezt az alvástechnikát alkalmazta, melyet később róla neveztek el.

1. „Everyman” (akárki) módszer – 2,5 óra

Alvási képlet: 2,5 óra éjszaka + 3*20 perc pihenő napközben

A tudósok a kisbabák, az idősek és az állatok alvási szokásait vizsgálták, mely során kiderült, hogy például az elefántok is az „everyman” technikát alkalmazzák, tehát naponta átlagosan két órát alszanak: 1 órát éjszaka, majd napközben háromszor vagy négyszer tartanak egy 15 perces pihenőt. A rövid szunyókálások között egyenlő időnek kell eltelnie. Ezt az időbeosztást tartják a legrugalmasabbnak és a legegyszerűbben megszokhatónak. A rövid pihenőket pedig kihagyhatjuk mindenféle egészségkárosodás nélkül.

Mikor feküdjünk le, hogy kipihenten keljünk fel a szükséges időben?

Ha nem állsz készen az extrém próbálkozgatásokra ami az alvást illeti, ugyanakkor könnyen fel szeretnél kelni reggelente, ki tudod számolni azt az időszakot, amikor a tested a gyors szemmozgás fázisán megy keresztül. Ekkor tudunk a legkönnyebben felkelni.
A következőképpen tudod kiszámolni, mikor is kellene felkelned:

Ne feledkezz meg a helyes alvópózról!

A tudósok megállapították, hogy az ideális alvópozíció, ha a baloldalunkra fekve alszunk el (ami nem mellesleg, serkenti az emésztést is).

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

  1. A manóba ! Ezt biztosan nem fogom kipróbálni, már ami az extrém alvási szokásokat illeti. Sosem hittem, hogy mindenkinek beválhat egy bizonyos módszer. Mindenkinek más az életritmusa. A napközbeni kisebb pihenőkkel egyetértek, de az sem lehet egységes. Mindenki maga érzi, mikor kellene pihennie. Sajnos a munkahelyek ezt nem tolerálják. Pedig hatékonyabb lehetne a munka kevesebb idő alatt is, ha az emberből nem hajtanák ki a lelket is. Vannak még észrevételeim, de túl hosszúra nyúlna. Mindenesetre tanulságos volt a cikk. Köszönettel Ildikó

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét