Ugyan néhányan úgy gondolják, az édesanyák játsszák a legfontosabb szerepet a gyerekek életében és nevelésében, ám vannak bizonyos dolgok, amiket az apák egyértelműen jobban csinálnak. Főként, ha a fiúkról van szó.
Csak gondolj bele, először az óvónők felügyelete alá kerülnek, majd iskolába mennek, ahol a tanárok 90%-a nő. Fiad folyamatosan nők társaságában van, s hiányzik a férfi oktatás.
Lássuk azt a 8 dolgot, amit minden apának meg kellene tanítania a fiának.

1. Magyarázd el neki, milyen fontos, hogy tudja, hogyan kell győzni és veszíteni egyaránt

A barátokon kívül, ki a legjobb vetélytárs egy gyermek számára a különböző versenyekben és játékokban? Az édesapja, természetesen. Az ilyen apró versengésekkel a fiad remekül fejlesztheti a férfias tulajdonságait. A játékokon keresztül megtapasztalhatja a győzelem ízét, s közben rádöbben mennyi fáradozással jár.
Az apák számára pedig, az ilyen játékok tökéletes lehetőségként szolgálnak arra, hogy elmagyarázzák fiaiknak, a vereség elkerülhetetlen. Ha veszítesz, állj fel és menj tovább, semmi szégyellnivaló nincs a vereségben.

2. Tanítsd meg neki, hogyan kell helyesen viselkedni a nőkkel

Egy édesanya is el tudja mondani, hogyan kell bánni a nőkkel, ám csak egy édesapa képes megmutatni neki a saját példáján keresztül. A legjobb, ha az apjuktól tanulják meg a nőkkel kapcsolatos fontos dolgokat, nem pedig a barátaitól vagy az internetről. Vidd el a fiad magaddal, s vegyetek virágot az anyukájának. Menjetek együtt a boltba, beszélgessetek udvariasan a pénztárossal, így gyermeked nem fog félni a későbbiekben sem attól, hogy idegen nőkkel elegyedjen szóba. Ennyi az egész.

3. Férfi a férfival beszélgetés a szerelemről

Ez a téma következik az előzőből. Amikor eljön az idő, egy igazi férfi a férfival beszélgetés alkalmával taníts meg mindent fiadnak a férfiasságból eredő hatalom érzéséről. Egy tinédzsernek igazi ajándék, ha az apja mesél neki az első szerelemről és a randikról, s elmagyarázza, hogy egyáltalán nem kell elsietni a dolgokat, jobb, ha vár a megfelelő lányra, akitől pillangók fognak repkedni a gyomrában. Az ilyen beszélgetések rendkívül hasznosak lehetnek a kölcsönös bizalom kialakításában.

4. Tanítsd meg a fiadnak, hogyan küzdjön meg másokkal

Egy apa az egyetlen személy, aki helyesen tudja megtanítani a fiának, hogyan legyen erős és határozott, s hogyan álljon ki magáért. Elsajátíthatja, mikor érdemes leüvölteni a vétkes fejét, s mikor hagyja figyelmen kívül a provokációkat, majd sétáljon el nyugodtan. Az apáknak a saját példáikon keresztül kellene elmagyarázniuk és bemutatniuk, hogy a kedvesség nem egyenlő a gyengeséggel.

5. Segíts neki megtalálni a saját világszemléletét

Semmi különlegeset nem kell tenned, csak légy ott időről időre, és beszélgess vele. A gyermeknek meg kell értenie, hogy nem csak az anyukája van ott számára a követelményeivel és elvárásaival, de egy másik személy is egy teljesen más szemléletmóddal.
Természetesen, ami a nevelést illeti, a szülőknek egy oldalon kell állniuk, de a világszemlélettel kapcsolatban, két ember filozófiája különbözhet. Ez teljesen normális. Az édesapa segítségével, a gyerek megtanulhatja, hogy egy jelenségnek több nézőpontja is lehet, s a dolgokat a saját meglátásai szerint kell analizálnia.

6. Gyarapítsd a fiad élményeit új érzésekkel

Minden akkor kezdődik, amikor még kisbaba. Még egy 6 hónapos gyermek is érzi a különbséget a női és a férfi szeretet kinyilvánítás között. Míg az édesanyák cirógatnak és csókolgatnak, addig az apák a férfias tulajdonságokat bemutató játékokat kedvelik, mint például a levegőbe dobás és a forgás. Az anyukák általában valódi horrorként tekintenek az ilyen játékokra, ám a gyerek vizuális, auditív és tapintható érzések tömkelegével ismerkedhet meg, s új élményekre tesz szert a saját kis világában.

7. Taníts neki férfi trükköket

A férfiaknak vannak olyan dolgaik, amik mintegy „varázslatként” hatnak a nőkre, ilyen például a tűzgyújtás, a szögbeütés, valamint az autójavítás. Még ha a fiad 100%-ig városi is, kétségtelen, hogy a jövőben hasznát fogja venni a tűzgyújtás képességének, ha mást nem, a grillezésnél mindenképp. Bármilyen társaságban is van, a fent leírt készségek plusz 100 ponttal járulnak hozzá a fiad jó híréhez.

8. Segíts neki elsajátítani az otthoni feladatokat

Természetesen, olyan feladatokra gondolunk itt, mint a nyakkendőkötés, a borotválkozás és a pólóvasalás. Ugyan manapság már bármilyen kérdésére megtalálhatja a választ az interneten, el kell ismerned, hogy sokkal jobb, ha ezeket az édesapjától tanulja meg. Továbbá, csak és kizárólag az apja tudja megmutatni a fiának, hogy a férfiak is jól főznek… legalábbis annyira, hogy ne haljanak éhen.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

  1. Jó lenne azért ha ezeket a dolgokat, amiket a nők várnának el a férfiaktól – inkább a anyák tanítanák meg a fiaiknak. Másrészt csak azokkal a nőkkel kell “hagyományos” nőként bánni, akik hagyományos nőként is viselkednek.
    Ha egy nő férfi hagyományos férfi poziciót akar elfoglalni, mert ő van annyira “erős”, akkor nem értem, ha a “gyenge” és “tudatlan” nőknek járó előjogok miért nem zavarják??

    Én ismertem nőt, aki kikérte magának, hogy kinyissák előtte az ajtót, (minek nézem én őt,??)))

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét