Ha a gyerek nem megfelelő nevelésben részesül, annak felnőttkorban pszichés problémák lehetnek a következményei. Ezért fontos, hogy biztonságos, kellemes környezetben nőjön fel. Ez viszont nem olyan könnyű, ha figyelembe vesszük, hogy ártalmatlannak tűnő mondatokkal is kárt okozhatunk a gyereknek.
Ezeket a mondatokat inkább kerüld, mikor a gyermekeddel beszélsz, de azt is megmutatjuk, mit mondj helyettük.

1. “Nincsen semmi baj.”

Mikor azt mondod neki, hogy “nincsen semmi baj”, az önbizalmát szeretnéd fokozni, de a pszichológusok szerint pont az ellenkezőjét éred el vele, hiszen a gyerek úgy érzi majd, semmibe veszed az érzéseit.

Képzeld el, hogy a gyerek elesik, lehorzsolja a térdét és sírni kezd. Nem egy nagy dolog, igaz? De ha ilyenkor azt hallja, hogy nincsen semmi baj, pedig ő nem így érzi, hiszen elesett és fáj neki, bizalmatlanságot kelthet benne, hogy te kételkedsz az érzéseiben. Fontos, hogy kifejezd, hogy megérted az érzéseit, ezután nyugtasd meg, hogy nem kell aggódnia, mert rendbe fog jönni.

2. “Meg tudod csinálni. Könnyű.”

Egy másik dolog, ami összezavarhatja a gyereket. Éppen próbál valami újat megtanulni, és küzd vele, te pedig azt mondod, hogy ez igazából nagyon könnyű. A gyerek úgy fogja érezni, hogy nem akarsz segíteni neki.

Helyette inkább értsd meg, hogy számára nehézséget okoz, de biztosítsd arról, hogy hiszel benne, hogy képes lesz megcsinálni.

3. “Megőrjítesz!”

Pszichológusok szerint fontos, hogy a gyerek megértse, hogy a viselkedése hogyan hat másokra.

Ha azt mondod neki: “Megőrjítesz!”, annak negatív hatása van, ilyen hangnemben pedig a gyerek nem fogja megérteni a mondandód lényegét. Úgy fejezd ki magad, hogy elmondod, nem tetszett, amit csinált, ezután pedig pontosan magyarázd el neki, hogy a tette hogyan hatott a te érzéseidre, mi az, amit rosszul csinált.

4. “Utálom a munkámat.”

Tanulmányokban kimutatták, hogy ha a szülő panaszkodik a feladatokra, amiket el kell végeznie, az negatívan hat a gyerek tanulmányaira és teljesítőképességére.

Ha nem szeretnéd, hogy a gyerek már előre csalódjon a tanulásban és a munkában, jobb, ha nem mondogatod, hogy mennyire gyűlölöd a munkádat. Ez nem azt jelenti, hogy a munkádban adódó nehézségekről sem beszélhetsz, de fontos, hogy ne panaszkodj, hanem törekedj a megoldásra.

5. “Ez túl nehéz neked.”

Jobb, ha nem mondasz olyasmit, hogy valami túl nehéz a számára.

A gyerekeknek kihívásokkal is találkozniuk kell. Minden tevékenységnek eggyel nehezebbnek kell lennie a korábbiaknál. Így tanulnak meg kimozdulni a komfortzónájukból és döntéseket hozni. Ha szülőként te döntöd el, hogy a gyereked mit tud és mit nem tud megcsinálni, megakadályozod, hogy megtanuljon önállóan döntéseket hozni. Helyette inkább vedd észre, ha valamivel küzd, és oldjátok meg a problémát együtt.

6. “Neked meg mi bajod van?”

Ha azt kérdezed, mi a baja, azzal azt sugallod, hogy valami nincs rendben vele. Ennek nyomán elkezdi majd a hibákat keresni magában.

Ne ösztönözd erre, helyette azt hozd a tudomására, hogy az adott tevékenységével van problémád, és magyarázd el, hogy ettől függetlenül ugyanúgy szereted őt.

7. “Nincs mitől félned.”

Ha ezt mondod neki, elkezd kételkedni a saját érzéseiben. Valójában teljesen természetes dolog, ha a gyerekek félnek. Félnek képzeletbeli dolgoktól, mint a szörnyek, és olyan nem csak képzelt dolgoktól, mint például a veszélyes emberek, akik betörnek a házakba.

Ha fél, meg kell nyugtatnod. Mondd el neki, hogy ott vagy vele és biztonságban van.

8. “Te annyira … vagy!”

Ne aggass címkéket a gyerekre, főleg ne negatívakat. Ha azt mondod neki, hogy lusta, félős vagy furcsa, megvan az esélye, hogy elkezd úgy viselkedni, még akkor is, ha korábban ez egyáltalán nem volt jellemző rá.

Helyette próbáld megtalálni a kiváltó okot. Derítsd ki, miért teszi, amit tesz, és segíts neki megérteni a saját, zavaros érzéseit és úrrá lenni azokon.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here