A régi szokásokat nehezen vetkőzzük le, ezért van az, hogy bizonyos dolgokat már szinte automatikusan csinálunk, bele sem gondolva, hogy mennyi gondot okozunk magunknak velük. Különösen igaz ez reggel, amikor minden perc számít. Minden reggel iszol egy csésze kávét, és megeszed a tál müzlidet? Nem biztos, hogy pont így kellene kezdődnie a napoknak.
Olyan dolgokat gyűjtöttünk össze, amiket valószínűleg te is nap mint nap megcsinálsz reggelente, pedig nem kellene. Azt is megtudhatod, hogyan érdemes kezdeni egy jó napot.

1. Nem zuhanyzol reggel

Rossz szokás elmulasztani a reggeli zuhanyt. Az orvosok szerint, ha tusolással indítod a napot, javul a probléma megoldó képességed. Ennek oka, hogy a zuhanyzással az agyadat is beindítod, és elősegíted, hogy kevésbé befolyásolják külső tényezők a gondolkodást, mikor éppen rágódsz valamin. A tusolástól az agy akár új és szokatlan ötleteket is kreálhat, ezért nem érdemes kihagyni a reggeli zuhanyt.

2. Forró vízzel zuhanyzol

Mivel a meleg víznek lazító hatása van, egy forró zuhanytól nem felébredni fogsz, hanem visszakívánkozni az ágyba. A reggeli hideg vizes zuhanynak ellenben sok előnye van. Frissnek érzed magad tőle, az agyad is felébred, és az immunrendszered is keményebben kezd dolgozni. A hideg víz a meleggel ellentétben nem szárítja ki a bőrt, és a tudósok szerint a hideg vízzel tusolók évente akár 4 kg-ot is fogyhatnak.

3. A telefonodat nézegeted

A közösségi oldalak a fő okai annak, hogy az emberek ébredés után rögtön a telefonjukért nyúlnak. Hogy hogyan töltjük a napunkat, nagyban múlik azon, hogy hogyan kezdjük a reggeleket. Ne pazaroljuk arra az időt, hogy mások életét lessük, mások véleményeit, kommentjeit olvasgatjuk, helyette inkább szánjuk azt az időt magunkra! Ugyanez érvényes az emailek olvasására is, amivel csak a munkanapodat hosszabbítod meg. Inkább kapcsold be a kedvenc zenédet, töltsd az időt azokkal, akiket szeretsz, vagy készíts egészséges, finom reggelit.

4. Ruhaválogatással töltöd az időt

Kár lenne tagadni, hogy sok reggel te is azzal a kétségbeesett gondolattal állsz a szekrényed előtt, hogy nincs mit felvenned. A reggelek egyébként is zűrösek, ne tedd magadnak még nehezebbé a napindítást azzal, hogy ruhákat keresgélsz. Hogy egyszerűbb legyen a választás, csökkentsd a ruháid mennyiségét. Így tett Steve Jobs is, aki a legendás farmer-fekete póló kombinációra esküdött, és nem azért, mert nem volt pénze ruhára, hanem mert nem szerette volna a válogatásra pazarolni a drága idejét.
A szekrényedben különíts el egy részt, ahova csak a munkahelyeden viselt ruhákat teszed. Ha öltönyben és fehér ingben kell járnod, csak azokat tartsd ezen a részén a szekrénynek. Rendszeresen ellenőrizd a gardróbodat, és szabadulj meg azoktól a holmiktól, amiket szinte sosem viselsz. A más évszakra való ruhákat szintén tartsd külön helyen.

5. Gabonapelyhet reggelizel

Egy átlagos adag (50 g) gabonapehely kb. 4 evőkanál cukrot tartalmaz. A reggeli sok cukor megnöveli az inzulin szintet a vérben, és amikor ez a hatás elmúlik, fáradtnak, levertnek fogod magad érezni. A tej, a joghurt és a gyümölcs, amit hozzáadsz a gabonapehelyhez, szintén nem egészséges reggel, ezért ezeket is kerüld.
A dietetikusok szerint bármennyire is furcsa, sokkal ideálisabb reggeli egy szelet pizza, mint egy tál gabonapehely. A pizzában vannak fehérjék, szénhidrátok, zsírok, ezért kiegyensúlyozott reggeli. De egy szeletnél többet ne egyél! A pizzán kívül ehetsz rántottát, túrót vagy húst, ha nem túl zsíros.

6. Evés után mosol fogat

Evés után a fogzománc nagyon sérülékeny, főként, ha gyümölcsöt, citrusféléket vagy üdítőt fogyasztottál éppen. Ezekben ugyanis citromsav és foszforsav is van. Helyette inkább öblítsd ki a szádat evés után egy pohár vízzel, az ételmaradékot pedig fogselyemmel távolítsd el a fogaid közül. Leghamarabb evés után 30 perccel állj neki fogat mosni.

7. Feketén iszod a kávét

A feketekávé ébredés után annyira megnöveli a kortizol szintjét, hogy ideges, feszült leszel tőle. Ha pedig akkor iszol kávét, mikor éhes vagy, gyomorhurutot kockáztatsz. Kutatások szerint a legjobb időpont a nap első kávéjának elfogyasztásához ébredés után 3-4 órával van. Ha mégsem tudsz ellenállni, legalább tegyél bele tejszínt vagy tejet. Így csökkenteni fogod a gyomrot érintő káros hatásait.

8. Azonnal beveted az ágyat

Ha ébredés után rögtön rendbe teszed az ágyadat, a poratkáknak kedvezel vele. Az ágyneműből nem tud a nedvesség távozni, ha rögtön elpakolod, ezért a szakértők azt javasolják, a takarót tedd félre, hogy a lepedő rendesen át tudjon szellőzni.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét