Az emberi agy valószínűleg a legrejtélyesebb szervünk. A tudósok folyamatosan tanulmányozzák a működését, de még így is rengeteg titkot rejt. A következőkben az elmúlt néhány év legnagyszerűbb felfedezéseit mutatjuk be, ami az agy kutatási területét illeti, melyeken biztosan meglepődsz majd.

9. A tartós alváshiány gyengíti a memóriát

A Kaliforniai Egyetem tudósai meggyőző bizonyítékokat találtak arra, hogy az alváshiány gyengíti a memóriát, továbbá Alzheimer-kórt okozhat. Egy egész éjszakás alvás alatt az agysejtjeid eltávolítják az olyan mérgező anyagokat, amik veszélyesek lehetnek az agyadra. Ha egy ember nem alszik eleget, az bizony pusztító hatással van az agysejtjeire.

8. A huzamosabb időn át tartó stressz pusztítja az agyat

A memória, a tanulási képesség és az önuralom gyengítése… ezek a tartós stressz következményei. Mi több, a stresszes emberek ezek mellett ingerültek, idegesek és feszültek, továbbá igen gyakran nyugtalanok is.

7. A szeretetben és az utálatban sok a közös

Brit tudósok felfedezték, hogy a szeretet és az utálat az agy hasonló területeiről erednek. Bár az utálattal ellentétben, a szeretet csökkenti az ítélkezésért és a logikus gondolkodásért felelős területek aktivitását.

6. Az agy érzékeny a kiszáradásra

Agyunk közel 80%-a víz. Éppen ezért, a víz mérsékelt hiánya (kb. 2%) csökkenti a koncentrációt és az éberséget, továbbá a rövidtávú memória és más kognitív képességek romlásához vezet.

5. A terhesség megváltoztatja az agy szerkezetét

A tudósok megállapították, hogy a terhesség csökkenti az ismerkedésért és a más emberek megértésének képességéért felelős agyi területeken található szürkeállomány mennyiségét. Ez azért szükséges, hogy megerősítse az anya és a baba közötti kapcsolatot, valamint segítsen az édesanyának felismerni a gyermeke szükségleteit és érzékelni a lehetséges külső veszélyeket.

4. A túl sok cukorfogyasztás lassítja az agyat, és csökkenti a tanulási képességet

A túl sok fruktóz fogyasztás lassítja az agyat, és csökkenti a tanulási képességet, valamint rontja az emlékezést és a koncentrálást. Ennek oka, hogy a túl sok cukormennyiség elpusztítja az idegkapcsolatokat az agyban.
A tudósok kihangsúlyozzák, hogy az iparilag előállított cukor sokkal károsabb (ezt adják hozzá az üdítőitalokhoz, a fűszerekhez, a szószokhoz és a bébiételekhez). Az omega-3 zsírsavakat tartalmazó termékek (a zsíros halak, a mogyorófélék és a halolaj) azonban ellensúlyozzák a túl sok cukorfogyasztás okozta következményeket.

3. A szerelem és az anyai érzések rendkívül hasonlóak

Mint kiderült, az agyi aktivitás szerint, a romantikus kapcsolatok és az anyai érzések rendkívül hasonlóak, ám vannak köztük különbségek is. Például a szenvedélyes szerelem a nemi izgalomért felelős agyi területeket aktiválja. Emellett az idegesség és a félelem érzete csökken, míg a boldogságérzet növekszik. Az anyai szeretet az agy azon részeit aktiválja, melyek a szeretet kialakulásáért felelősek.

2. A festés javítja az agy működését

Egy tanulmány kimutatta, hogy a festés és a különböző műalkotások megtekintése javítja az agyi területek közötti kapcsolatokat, melyek az öregedéstől lassulnak. A tudósok 62 és 70 közötti embereken tesztelték a művészet hatását. A kísérletben résztvevők fele művészettörténeti kurzuson vett részt, míg a másik fele festőkurzuson mutatta meg tehetségét. A festészettel kapcsolatos órák jobb eredménnyel zárultak, mint a művészettörténeti előadások.

1. Az olvasás tökéletesen „edzésben tartja” az agyat

Az Oxfordi Egyetem tudósai bebizonyították, hogy az olvasás javítja az agy kognitív képességeit, sőt az olyan területeket is aktiválja, melyeket máskor nem használunk. Olvasás közben vér kerül a koncentrációért és a megismerésért felelős agyi területekbe. Fontos megemlíteni, hogy ezt a hatást TV nézés vagy számítógépezés közben nem tudjuk elérni.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét