Amikor a szokásos edzés nem hozza meg a várva várt eredményt, érdemes átgondolni, vajon mit csinálsz rosszul. Az ördög általában a részletekben bújik meg, és a válasz sokszor ott van az orrod előtt.
Most összegyűjtöttük azokat a tipikus hibákat, amiket sokan elkövetnek – és nem csak a kezdők.

9. Hosszú kardió edzések

Sokan azt hiszik, a kardió jót tesz a szívnek. De valójában ezen a téren is ismerned kell a határaidat. Egy hosszú kardió edzés rossz hatással lehet a keringési rendszeredre. Természetesen, ez nem azt jelenti, hogy abba kell hagynod a kardiózást, csak ne vidd túlzásba.

8. Alacsony kalóriatartalmú étrend

Az alacsony kalóriatartalmú diéták általában egészségesek, lassítják a szív öregedését, és megelőzik a szív- és érrendszeri betegségeket. Ugyanakkor kevés zsírt tartalmaznak, edzés közben pedig a szervezetnek szüksége van egészséges mennyiségű fehérjére, zsírra és szénhidrátra. Hogy megadd a testednek a szükséges zsírokat, egészítsd ki az étrendet egészséges zsírokat tartalmazó lazaccal vagy avokádóval.

7. Elektrolites sportitalok

Az elektrolitet tartalmazó sportitalok több kárt okoznak, mint hasznot, főleg, ha edzés közben vagy edzés után fogyasztod őket. Ennek oka, hogy az ásványi anyagok mellett nagy mennyiségben tartalmaznak cukrot is. Ezért jobb, ha tartózkodsz az ilyen italoktól.

6. Nem iszol edzés közben

Sokan nem szeretnek edzés közben inni, de ez rossz szokás. A test a mozgás során folyamatosan folyadékot veszít, éppen ezért nem szabad terhelned még azzal is, hogy teljesen megvonod tőle a vizet. Ez árt az egészségednek.

5. Többet eszel

A rendszeres mozgás sem ok arra, hogy két edzés között túledd magad. Hogy megőrizd vagy csökkentsd a testsúlyodat, nem csak mozognod kell, de helyesen táplálkoznod is, úgy, hogy ne tedd ki magad üres kalóriáknak. Gondolj arra, hogy 500 kalóriát egy óra edzéssel tudsz csak elégetni.

4. Üres vagy teli hassal edzel

Mindkettő rossz ötlet. Bármelyiket is csinálod, nagy az esélye, hogy nem fogod tudni befejezni az edzést, mert kifáradsz vagy rosszul érzed magad. A legjobb, ha edzés előtt 2 órával eszel. Ez garantálja a sikert és az eredményes edzést.

3. Szauna vagy fürdés edzés után

Intenzív mozgás után ne menj azonnal szaunázni, és ne vegyél fürdőt se. Edzés alatt sok folyadékot veszítesz, a vérnyomásod emiatt megemelkedik. A szaunában így rosszul fogod magad érezni, akár el is ájulhatsz. Helyette inkább igyál vizet, és előbb zuhanyozz le.

2. Nem nyújtasz edzés után

Intenzív edzés után ne feledkezz meg a nyújtásról! Ezzel csökkentheted az esélyét a másnap jelentkező fájdalmas izomláznak. Nyújtás után sokkal jobban fogod érezni magad.

1. Mindennap edzel

A rendszeres mozgás és a megfelelő táplálkozás révén érheted el a tökéletes testet. De a rendszeres nem mindennaposat jelent. Ha túl gyakran edzel, folyamatosan fáradtnak fogod érezni magad. A testedben megemelkedik a kortizol hormon szintje, ami elhízást okoz. Hogy ezt elkerüld, két edzés között tarts szünetet – 1 napot –, aludj eleget és táplálkozz helyesen.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here