A Google Play folyamatosan ellát a legújabb alkalmazásokkal és fejlesztésekkel. De sajnos sok közülük nem éppen a legjobb találmány… Egyes alkalmazások adatokat gyűjtenek a telefonodról, megosztanak rólad személyes információkat, még pénzt is leemelhetnek a bankszámládról. Most megtudhatod, melyek a leggyanúsabb alkalmazások, amiktől jobban teszed, ha rögtön megszabadulsz!

1. Időjárás alkalmazások

Eleinte a legnépszerűbb appok között voltak, de aztán kiderült, hogy sok közülük vírusos. Volt trójai vírussal fertőzött alkalmazás is, ami összegyűjtötte az adatokat a telefonról, és továbbította azokat. Elsősorban a bankkártya adatai voltak tőle veszélyben. Az időjárás alkalmazások azóta sokat veszítettek népszerűségükből. Sokkal egyszerűbb és biztonságosabb, ha az előrejelzést interneten nézed meg.

2. Közösségi oldalak

Nagyon népszerűek lettek, majd nagyon gyorsan elfordultak tőlük a felhasználók. Éppen ezért a hackerek sem nagyon érdeklődnek irántuk. A közösségi oldalaknál a legfőbb problémát az jelenti, hogy nagyon hamar lemerítik az akkumulátort. Sok Facebook felhasználó éppen ezért nem is az alkalmazást, hanem a weboldalt használja.

3. Optimalizáló alkalmazások

A Clean Master és más optimalizáló alkalmazások karbantartják a tárhelyet, és törlik a felesleges programokat. A legtöbb modern telefonnál azonban ezek eleve beépített funkciók, melyek szükségtelenné teszik az optimalizáló alkalmazások letöltését. Gyorsan le is merítik a telefont, nemhogy gyorsabban működne tőlük, de csak lelassítják, és ráadásként hirdetésekkel is elárasztanak.

4. Beépített böngészők

A beépített böngészők többnyire nagyon lassúak, ezért nem is sokan használják őket. Általában úgy lehet őket megnyitni, hogy rákattintunk egy hivatkozásra. A Google Chrome-tól eltérően ezek a programok nem nyújtanak védelmet az adatlopásoktól, és lassítják a rendszer teljesítményét.

5. Ismeretlen fejlesztőktől származó vírusirtó programok

Amikor a mobilok hackelése és az adatlopás elkezdődött, vírusirtó programok kezdtek megjelenni a telefonokon. Ekkor a hackereknek az a “nagyszerű” ötletük támadt, hogy létrehozzák a saját maguk vírusirtó programjait. Ezek az alkalmazások képesek ellopni a személyes adataidat, és akár teljesen blokkolhatják a telefont.

6. Böngészők extrákkal

Ebbe a kategóriába azok a böngészők tartoznak, melyek extra szolgáltatásokat is kínálnak, pl. videókat vagy streamelést. Ezeknek két nagy hátrányuk van. Az egyik, hogy tele vannak hirdetéssel, ami egyrészt nagyon idegesítő, másrészt lassítja is a rendszert. A másik negatívumuk, hogy hozzáférést kérnek a telefon legkülönbözőbb részeihez, pl. a hívásokhoz is. Ez teszi őket annyira veszélyessé.

7. RAM növelő alkalmazások

Azok az alkalmazások, melyek azt állítják, hogy képesek növelni a RAM mennyiségét, szintén optimalizálók. Csak ideiglenesen képesek törölni a gyorsítótárat, de erre a telefon nélkülük is képes. Ami pedig a RAM-ot illeti, abból egyébként sem lehet több, mint amennyi eredetileg a telefonon van. Ezek a programok nemcsak a telefon erőforrásait pazarolják, de az adataidat is összegyűjthetik.

8. Hazugságvizsgálók

Nem veheted komolyan ezeket az alkalmazásokat, hiszen csak viccnek szánták őket. Talán a jövőben már minden telefon fel lesz szerelve biometrikus érzékelőkkel, amik képesek lesznek mérni a szívritmus változását válaszadás közben, de a mai hazugságvizsgálók a telefonokon csak annyira hasznosak, mint a jósnők üveggömbjei. Ahogyan a hasonló alkalmazások, ezek is gyorsan lemerítik a telefont. Ezeknek az alkalmazásoknak sincs szükségük arra, hogy hozzáférjenek a hívásaidhoz, és a személyes adataidhoz. Ha egy alkalmazás ezt kéri, ne is telepítsd!

9. Töredezettségmentesítő alkalmazások

Kezdettől fogva nagyon népszerűek, mivel hasonlóak a számítógépes programokhoz. De az okostelefonokon nincsenek merevlemezek, amiket töredezettségmentesíteni lehetne, ezért ezek az alkalmazások csupán annyit tudnak tenni, hogy elemzik, az egyes programok a telefonon mennyi helyet foglalnak el. Ezenkívül feleslegesen használják a telefon erőforrásait, és adatokat tulajdonítanak el.

Még a Google sem képes ellenőrizni és nyomon követni minden egyes új alkalmazást és fejlesztést. Ezért a saját telefonod biztonsága elsősorban rajtad múlik!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét