Az édesburgonya egy olyan zöldség, mely az elmúlt években vált igazán népszerűvé. Kibújva az általánosságban ismert burgonya árnyékából, az édes burgonya mára híres lett változatos színének és különleges ízének köszönhetően. Sokan tévesen, jamszként emlegetik, ám a két növényfaj egyáltalán nem ugyanaz.

Az édesburgonya termesztése

Az édesburgonya termesztéséhez rendkívül sok napsütés, valamint nedves és szerves táptalaj szükséges. A termesztéshez az édes burgonya gumójával is nekikezdhetünk. A legtöbb ilyen típusú burgonyafaj kúszónövény, ám vannak cserjefélék is, melyek kis helyen is remekül érzik magukat.

A Beauregard a legnépszerűbb édesburgonyafajta, de a Bush Puerto Rico és a Patriot is két remek választás az otthontermesztéshez. Az édesburgonyafélék többsége narancssárga, ám vannak lila és citromsárga színben pompázó gumók is.

Ha a tövek elkezdenek sárgulni, itt az ideje betakarítania a burgonyákat, fontos azonban, hogy a gumót csak nagyon óvatosan ássuk ki a talajból. Az édesburgonya szezonja a kora téli hónapokban, novemberben és decemberben van.

Az édesburgonya tápértéke

Tápérték / 1 sült burgonya (77g)

  • Energia / kalória 95 Kcal
  • Fehérje 1,76 g
  • Zsír 0,08 g
  • Rost 3,14 g
  • Szénhidrát 16,34 g
  • C-vitamin 17,06 Mg
  • A vitamin 13108 IU (NE – nemzetközi egység)
  • Kalcium 22 Mg
  • Magnézium 19 Mg
  • Kálium 306 Mg
  • Béta-karotin 7864 Mg

Milyen jótékony hatásai vannak az édesburgonyának egészségünkre?

Az édesburgonya kitűnő A vitamin forrás béta-karotin formájában. A karotionoid jótékony hatással van a tüdőre, s fontos szerepet játszik a tüdőrák legyőzésében is. Az A vitamin mellett, az édesburgonya továbbá nagyszerű C-vitamin forrás is. Ez a két tápanyag igen erős antioxidánsnak számít, harcolnak a szabad gyökök ellen, továbbá egészség-javító hatásokkal is bírnak. Az édesburgonya gyulladáscsökkentő erővel bír, jótékony hatással van az ízületi gyulladásokra és az asztmára is.

Az édesburgonya telis-tele van B6 vitaminnal, ami csökkenti a szívinfarktus és a stroke kockázatát. Az édesburgonyában található kálium és a rostok is elősegítik egészségünk megőrzését.

Isteni ételek édesburgonyából

Az édesburgonyát rendkívül sokféle módon tálalhatjuk, akár ízletes köretként, akár bőséges ebédként. Lehet hálaadás, karácsony, vagy csak egy egyszerű hétköznap, az édesburgonyából készült ételeket egész évben élvezhetjük.

A betakarított édesburgonyákat héjastól tárold sötét, hűvös helyen. A legjobb, ha hámozás után azonnal megfőzöd.

Hetente legalább háromszor fogyassz édesburgonyát, amit egyszerűen adj hozzá a megszokott menükhöz.

Néhány igazán egyszerű, mégis különleges édesburgonya recept

  • Sült krumpli édesburgonyából: a felszeletelt édesburgonyát kend be olívaolajjal és paprikával, majd süsd addig, amíg kissé roppanós nem lesz. Hidd el, vetekszik a jól bevált sült krumpli recepteddel!
  • Smoothie egy kis csavarral: adj a sült édesburgonyából és banánból készített püréhez juharszirupot és fahéjat, s élvezd a pompás ízeket.
  • Édesburgonyás sütik: az édesburgonya remek alapanyagul szolgál a muffinokhoz, pitékhez, kenyerekhez és más ínycsiklandozó desszertekhez. Könnyedén helyettesíthetjük a tököt vele.

Mire figyeljünk oda édesburgonya fogyasztása előtt?

Az édesburgonya oxalátot tartalmaz, ami káros lehet a kezeletlen epekőtől és májbetegségekben szenvedők számára. Mindenképp konzultálj orvosoddal a zöldség fogyasztása előtt.

Az otthon termesztett édesburgonyát akár egészben, héjastól megehetjük, a boltokban vásárolt zöldséget azonban ajánlatos meghámozni, hogy megszabaduljunk a különböző kémiai anyagoktól.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét