A gyerekre vigyázás nagy részét a család és a barátok oldják meg. Akik bébiszitterkednek, azoknak az 51%-a ezt ingyen teszi. Pedig nagy felelősség, jó bébiszittert találni pedig nem könnyű és nem is olcsó mulatság, ezért a szülők többnyire a hozzájuk legközelebb állók segítségét kérik, akikben megbíznak.

Anne történetét osztjuk meg, akit a nővére az utolsó pillanatban kért meg, hogy vigyázzon a gyerekeire. Néhány tanácsot is összegyűjtöttünk számára.

Anne levele így szólt.

Sziasztok!

A nevem Anne, 28 éves vagyok, rugalmas munkaidőben, otthonról dolgozom. Múlt hétvégére azt terveztem, hogy munkával foglalkozom, hogy aztán a hetem lazább lehessen.

Pénteken felhívott a nővérem, Emma, akivel mostanában ritkán találkozunk. Megkért, hogy egész hétvégén vigyázzak a 3 gyerekére, mivel ők a férjével elmennének egy spontán utazásra. Mondtam neki, hogy elég elfoglalt vagyok és mást terveztem, de Emma felajánlotta, hogy fizet is érte, ha elvállalom. Erre mondtam neki, hogy 25 dolláros óradíjért benne vagyok. Ennyi a teljes munkaidős állásom óradíja. Emma azonban megsértődött, hogy hogyan kérhetek ennyi pénzt, mert még egy bébiszitter is olcsóbb, én meg családtag vagyok. Elmagyaráztam neki, hogy a hétvégén dolgozni akartam, de ha a gyerekekre vigyázok, akkor ezt nem tudom megtenni. Miután önzőnek nevezett, rám csapta a telefont. Később kaptam a férjétől egy üzenetet, amiben leírta, hogy miattam le kellet mondaniuk az utazást.

Remélem, van számomra tanácsotok. Szeretném helyrehozni a kapcsolatomat a nővéremmel a veszekedésünk után.

Anne

A következő tippek fogalmazódtak meg.

  • Hagyd egy kicsit lecsillapodni a dolgokat. Mielőtt leültök egy őszinte beszélgetésre, várj néhány napot, hogy mindenkinek legyen ideje átgondolni a történeteket. Ha rögtön vita után beszéltek, csak súlyosbodik a helyzet.
  • Ha már volt időtök feldolgozni a történteket, hívd fel Emmát, és beszéljetek meg egy találkozót. A személyes beszélgetés sokkal jobban működik, mint a telefonálás, mivel közvetlenebb, nyíltabb. A virtuális beszélgetésben is benne rejlik a félreértés kockázata.
  • Segíts a nővérednek jobban megérteni a szituációt. Magyarázd el neki, hogy te megérted, hogy az anyaság nehéz dolog, de ő is értse meg, hogy neked is vannak feladataid a mindennapi életben, például a munkáddal kell foglalkoznod.
  • Magyarázd el neki, hogy a bébiszitterkedés stresszes munka, amit kompenzálni kell. A barátok és rokonok gyakran ingyen segítenek, de ezt nem szabad elvárni. Azzal, hogy vigyázol az ő gyerekeire, feláldozod az idődet, az energiádat, amit valami egész másra, a munkádra akartál fordítani. Egy gyerek is óriási felelősség, 3 pedig még többet igényel, ezért magasabb a díja is.
  • Töltsetek együtt több időt Emmával. Azt írtad, már nem találkoztok olyan gyakran, mint korábban. Találj ki valamilyen jó kikapcsolódást csak kettőtöknek, például menjetek el moziba vagy kávézzatok és beszélgessetek.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here