A telefonunk ma már elengedhetetlen kellékünk, bárhol is legyünk, bármit is csináljunk. A mobilozók száma pedig világszerte még mindig képes növekedni! A kis készüléket mindenhova magunkkal visszük, még a fürdőszobába és az ágyba is. Egyes helyeken azonban nagyon nem jó ötlet tartani a telefont, mert veszélyes lehet a telefonra és az egészségedre nézve is.
Most megtudhatod, melyek azok a helyek, ahol jobb, ha nem tartod a telefonod, és a cikk végén az is kiderül, miért ne töltsd a mobilt az ágy közelében!

Hátsó zseb

A legkényelmesebb megoldás a nadrágod hátsó zsebébe csúsztatni a telefont, amikor útnak indulsz. De ha így teszel, a következő problémákkal számolhatsz:

  • A telefonok érintőképernyővel rendelkeznek, ezek pedig nem csak az ujjakra reagálnak. A zsebedből nagyon könnyen felhívhatsz valakit anélkül, hogy tudnál róla.
  • Gyakran fáj a gyomrod és a lábad? Ez is lehet annak a következménye, hogy a hátsó zsebedben tartod a mobilod.
  • Mivel nagyon könnyű elfeledkezni arról, hogy a telefonod a zsebedben, könnyen kieshet és eltörhet, vagy elveszítheted.

Első zseb

A férfiaknak nincs kistáskájuk, ezért náluk gyakori, hogy a telefont a nadrágjuk elülső zsebébe teszik induláskor. De ez megviselheti az egészségüket. Tanulmányok bizonyítják, hogy a telefonból érkező elektromágneses sugárzás rossz hatással van a spermiumok mennyiségére és minőségére. Minél többször hordják a férfiak a telefonjukat a zsebükben, annál nagyobb a kockázat.

Melltartó

Az orvoslásban egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a mobiltelefon rákot okoz. De egyes tudósok szerint a melltartóban hordott telefon megnöveli a mellrák kockázatát. Ezért inkább ne tartsd ott!

Csípőn

Kutatások szerint a csípő közelében hordott mobiltelefon gyengíti a csípőcsontot. Ha vigyázni szeretnél csontjaid épségére, tedd a telefont inkább a táskádba!

Bőr közelében

Ne érintsd hozzá a telefont közvetlenül a bőrödhöz! Amikor ezt teszed, a kijelzőn lévő baktériumok átkerülnek a bőrödre, adott esetben az arcodra, és az elektromágneses sugárzásnak is jobban ki vagy téve. De akkor hogyan beszélj rajta? Az arcod és a telefon között hagyj legalább 0,5-1 cm-es távolságot!

Töltőn

A töltés nem az egészségedre káros, hanem a telefonra nézve. Ne hagyd egész éjszaka a töltőn a mobilod, mivel ezzel megrövidíted az akkumulátor élettartamát, és csökkented a hatékonyságát is.

Hideg helyen

Ha a hőmérséklet kint nulla fok alá esik, figyelj oda a telefonodra! Ne hagyd sokáig az utcán vagy az autóban, mert a nagy hőmérsékleti különbség igencsak megviseli a mobilokat. Amikor a hidegből beviszed meleg helyre, pl. a lakásba, a telefonban kondenzáció keletkezik, azaz a belsejében képződő pára nem fog tudni távozni, ez pedig komoly károkat tehet a telefonban.

Meleg helyen

A magas hőmérséklet is ártalmas a telefonok számára. A nyári forróságban semmiképp se felejtsd a kocsiban vagy a strandon a mobilodat, és ne tartsd a sütő mellett sem.

Babakocsiban

A folyamatos időhiánnyal küzdő anyukák gyakran dobják be a mobiljukat a babakocsiba. Néhány kutató szerint ez azonban nem biztonságos. A telefon hatására a gyerekeknél viselkedészavarok alakulhatnak ki, mint a hiperaktivitás vagy a figyelemzavar.

Párna alatt

Hogy miért ne tarts éjszakánként a mobilodat a párna alatt, annak számos oka van:

  • Éjszakánként is gyakran érkeznek értesítések a telefonodra, a kijelző pedig ilyenkor világítani kezd. Ez a fény pedig hatással van a melatonin termelődésre, csökkenti azt. Ez alvászavarokat idézhet elő, aminek számos komoly egészségügyi következménye lehet.
  • Ha hosszú időn keresztül vagy a telefon közelében, az fejfájást, szédülést okozhat.
  • A telefon felrobbanhat és kigyulladhat. Ha párnával takarod le, csak növeled ennek az esélyét. Töltés közben a telefon felmelegszik, a párna alatt pedig a hő nem tud távozni. Jobb, ha távolabb teszed az ágytól.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét