A színésznő Jamie Lee Curtis és férje, Christopher Guest büszkék lányaikra, Annie-re és Rubyra. Utóbbi gyermekük nemrég állt nyilvánosság elé a transzneműségével. Egy interjúban Ruby és édesanyja megosztották történetüket. A legendás színésznő elmesélte, hogy ő és a férje “csodálattal és büszkeséggel” figyelték lányuk átalakulását.
A színésznő feltétel nélküli szeretetének szép bizonyítéka a kettejük története.

Ruby Thomasként látta meg a napvilágot.

A 63 éves színésznő és férje 1986-ban fogadták örökbe első gyermeküket, Annie-t, majd néhány évvel később Rubyt, akit ekkor még Thomasnak hívtak. Ezt a nevet kapta születésekor, 1996-ban, és nővéréhez hasonlóan őt is csecsemőként adoptálták. Curtis azóta odaadó édesanya, ami esetében azzal is járt, hogy sok szerepet visszautasított.

“Az életem teljes és sűrű. Ha most elvállalnék szerepeket, az azt jelentené, hogy másvalakinek kellene elvégeznie azokat a feladatokat, amiket én szeretnék csinálni, azaz más nevelné a gyerekeimet” – mondta egyszer. De még a legelhivatottabb szülőnek is szüksége van néha segítségre, hiszen az élet nem várt fordulatokat hozhat.

Ruby átalakulásának története 16 éves korában kezdődött, mikor az egyik transz barátja megkérdezte tőle, milyen neműnek tartja magát. Akkoriban meg volt róla győződve, hogy ő férfi. De röviddel ezután elkezdte magát jobban beleásni a témába, és rájött, hogy nem érzi magát 100%-ban fiúnak.

“Nem éreztem magam Rubynak, tudtam, hogy más vagyok” – mondta egy interjúban. Elmondta azt is, hogy a terápia során tapasztalt negatív élményei miatt egy ideig hezitált, hogy vállalja-e transzneműségét.

Eleinte kétségei voltak, hogy előálljon-e transzneműségével.

Néhány évvel később, mikor még mindig Thomasként élt, Ruby az akkori párjának – aki most már a házastársa – fedte fel érzéseit arról, hogy valószínűleg transz. Párja pedig a kezdetektől támogatta őt. “Úgy szeretlek, ahogy vagy” – mondta neki. De szüleivel csak 2020-ban ült le beszélni erről. “Ijesztő volt, de azért nem aggódtam miatta” – magyarázta. De bármennyire is szerette volna megosztani érzéseit, Ruby még képtelen volt ezeket kimondani.

Hezitált, hogy beszéljen-e erről a szüleivel.

Végül egy üzenetet küldött az anyukájának, Jamie pedig rögtön felhívta, hogy tudassa, mellette áll és számíthat rá. A színésznő bevallotta, hogy megkönnyezte az első beszélgetésüket. Mikor arról kérdezték, sejtette-e, hogy Ruby transznemű, azt felelte, tudta, hogy Rubynak van párja, és néha használta a “bi” szót. “De a nemi identitás és a szexuális orientáció két különböző dolog” – mondta a színésznő.

“Akkor még meg sem fordult a fejemben, hogy ő transz.”

Jamie azt is elmondta, hogy tudta, hogy videójátékokban Ruby női karakterekkel játszik, de akkor még nem gondolta, hogy lánya transz lenne. “De ha visszagondolok Ruby életére, akkor voltak jelek.” Bár évek óta támogatja az LMBTQ-közösséget, bevallotta, sok új dolgot tanult, miután Ruby felvállalta transzneműségét.

Az új terminológia elsajátítása igazi fejlődés volt.

Azt mondja, hallani a lánya “halott nevét” volt a legnehezebb az egészben. “Már nem illett hozzá. Csak egy szó, de egyben a név, amit a gyerekednek adtál. Amit egész életükben mondogattál. Eleinte ez óriási kihívás volt.”

Jamie és családja számára az új terminológia megtanulása valóságos evolúció volt. “Próbáltunk ragaszkodni hozzá. Nagyon sokat tanultam akkoriban Rubytól” – mondta Curtis. De elismeri, hogy időnként neki és a férjének még vannak tévesztéseik abban a tekintetben, hogy milyen megszólítást használjanak a lányánál, de Ruby azt mondja, őt ez nem túlzottan érdekli: “Egyáltalán nem vagyok rájuk mérges emiatt.”

Ruby reméli, hogy a története másoknak is segíteni fog.

Annak ellenére, hogy híres szülei vannak, Ruby meglehetősen visszavonultan él. Elmondta, hogy coming outjának semmi köze nem volt ahhoz, hogy az édesanyja híres színésznő. “Évek óta próbáltam távol maradni a reflektorfénytől, vagy legalábbis mindent megtettem ennek érdekében. Annak viszont örülök, hogy most, hogy jobban a figyelem középpontjába kerültem, akár segíthetek is másokon.”

“Büszke vagyok, hogy az anyukád lehetek. Büszkébb, mint valaha.”

Ruby reméli, hogy az emberek elsősorban a személyisége miatt fognak emlékezni rá. “Most végre láthatják, hogy ki az, aki mindig is voltam, úgy értem, legbelül. Most a belsőmet végre kívül is megmutathatom.” Miután anyának és lányának megvolt az első közös interjúja, Jamie posztolta a történetüket, és ezt írta hozzá: “Ruby, büszke vagyok, hogy az anyukád lehetek. Büszkébb, mint valaha.”

Jamie májusban adta hírül, hogy Ruby megházasodik.

Curtis nem titkolta, hogy mennyire izgatott és mekkora öröm számára, hogy Ruby megházasodik. Esküvői fotókat is osztott meg Instagramján Ruby és párja, Kynthia nagy napjáról, amire május 29-én került sor. World of Warcraft tematikájú esküvőt tartottak a Curtis család udvarán. Hogy az esemény még különlegesebb legyen, Jamie szintén a tematikához illő jelmezt viselt, sőt a szertartást is ő vezényelte le.

Jamie és az egész család továbbra is támogatja Rubyt és párját.

Jamie, aki az egész átalakulás során ott volt lánya mellett, nem próbálja meg a saját tapasztalatait ráerőltetni másokra. “Ezek csak a mi családunk tapasztalatai. Az én célom, hogy támogassam Rubyt. Ez a feladatom. Pont úgy, ahogy mindenben támogatom a testvérét, Annie-t is” – tette hozzá.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here