Kétségkívül az egyik legkomolyabb döntés az életben az örökbefogadás, amire a leendő szülőknek előre fel kell készülniük. Talán még nagyobb a felelősségük azoknak, akik speciális igényű gyereket vesznek magukhoz. Egy ilyen gyerek felneveléséhez a szülőknek rengeteg dologgal tisztában kell lenniük, teljes szívvel és lélekkel kell őt nevelniük, maximális elfogadással és boldogsággal kell őt körülvenniük.
A következő történet egy elhivatott anyukáról, Katerináról szól, aki egy Down-szindrómás kislányt fogadott örökbe. Életcélja ettől kezdve az, hogy a lehető legtöbb boldogsággal vegye őt körül. Az ő példája kitűnő inspiráció az élethez mindannyiunk számára.

1. Régóta álmodott arról, hogy örökbe fogad egy kislányt.

Katerina már gyerekkorában eldöntötte, hogy örökbe fog fogadni, hiszen annyi gyermeknek van szüksége szerető családra. Mikor férjével elkezdték az örökbefogadási procedúrát, még nem tudták, hogy egy speciális igényű gyermek kerül majd hozzájuk.

Egy egészséges kisgyermeket szerettek volna, de aztán megtudták, hogy az ilyen gyerekek örökbefogadásához 5 éves várólista van.

A leendő szülők segíteni akartak azokon, akiknek szükségük van rá, akik másoknak nem kellenek, csak ülnek a 4 fal között és várnak, de senki nem fogadja őket örökbe. Nem gondolkodtak sokáig azon, hogy ki legyen a családjuk része. Az árvák adatbázisában minden második gyermek Down-szindrómás volt. Lisa, a későbbi lányuk viszont mind között a legkülönlegesebb volt, mint egy rajzfilm kis főhősnője.

2. Az első találkozásuk tele volt érzelmekkel.

Katerina számára nagyon furcsa volt, hogy másvalaki gyerekével fog találkozni. Aztán az első pillanatban érezte, hogy ez a kislány nem idegen. Az ő lányuk. Gyakran mondják, hogy az örökbe fogadó szülők azonnal “érzik” a gyereküket. Amint meglátta Lisát, pillangók kezdtek repkedni a gyomrában.

Nagyon nehéz volt Katerina számára, hogy ekkor még a kislány nélkül kellett hazamennie. Ahogy mesélte, egész úton hazafelé sírt. “Olyan érzés volt, mintha becsaptam volna azzal, hogy otthagytam az árvaházban. De még el kellett intézni a papírokat, mielőtt hazahozhattuk. Lisának pedig meg kellett tanulnia, hogyan mutassa ki az érzelmeit. Az árvaházban lévő gyerekek még akkor sem sírnak, ha rosszul érzik magukat, mert tudják, hogy úgysem megy oda hozzájuk senki” – mesélte Katerina.

3. Az anyuka elkezdett különleges ruhaösszeállításokat készíteni a kislánynak, és a lehető legjobb jutalmat kapta érte.

Lisa arra inspirálta az anyukáját, hogy elképesztő outfiteket kezdjen készíteni neki. Katerina mesebeli környezetet akart teremteni a kislány számára. Ha ez a való életben nem is volt mindig lehetséges, egy fotón bármikor fantasztikus mesevilágot lehetett létrehozni.

Lisa, mint a legtöbb kislány, imádja a beöltözést. Különböző ruhákat próbálhat fel, és nézegetheti magát a tükörben. Számára az, hogy az anyukája fotózza őt, egy játék. A szülők sosem erőltettek rá semmit, amit ne akart volna. Ha éppen nincs kedve a fotózáshoz, akkor másik napra halasztják.

Mindegyik fotó egy csodás világba repíti a gyönyörű ruhákat viselő kislányt. Ezek a pozitív érzések pedig nagyon jó hatással vannak a fejlődésére.

4. Az anyukának sok nehézséggel kellett szembenéznie, de mindegyiket profin küzdötte le.

Katerina szerint Lisa éppen olyan huncut, mint bármelyik másik gyerek. Csak türelemre és még több türelemre van hozzá szükség. Az egyetlen dolog, ami zavarja, az mások hozzáállása a speciális igényű gyerekekhez. Az emberek reakciója nem mindig pozitív. Hogy ezen változtasson, létrehozott Lisa számára egy Instagram-oldalt, aminek segítségével az emberek könnyebben megérthetik, hogy milyen csodálatosak ezek a gyerekek.

Azt akarja bizonyítani, hogy az embereket nem lehet “átlagos” és “speciális igényű” kategóriákba osztani. Mindegyik ember csodálatos, és mindegyik jó bánásmódot érdemel.

5. Katerinának minden szülő számára megható üzenete van.

“Ha speciális igényű gyermeked van, szeresd! Te vagy számára a legfontosabb ember. Úgy fog szeretni téged, ahogyan senki más nem. Nincs okod megbánni semmit vagy hibáztatni magad. A gyermeked csodálatos! És te semmiben nem vagy hibás. Megtehetsz bármit és mindent. Csak élvezzétek egymás társaságát!”

Katerinának az örökbe fogadó szülők számára is van egy üzenete: “Ha egy árva gyereket szeretnél örökbe fogadni, ne félj. Ne félj attól, hogy nem fogsz tudni megvenni vagy megadni neki valamit. Te családot adsz neki. És egy gyermek számára ez a legfontosabb dolog. Veled mindig sokkal jobb lesz neki, mint egyedül egy árvaházban.”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here