A játékok apró darabkái és a mágnesek gyakran okoznak fulladást gyerekeknél. Talán meglepő, hogy a gyümölcsök és a zöldségek is veszélyesek lehetnek ebből a szempontból. Egy anya megosztott egy röntgenfelvételt arról, hogy egy fiú torkában megakadt egy szőlőszem. Tette ezt azért, hogy felhívja a szülők figyelmét a kevésbé nyilvánvaló, mégis a fulladás veszélyét magukban rejtő dolgokra.
Látni fogod, hogy miért fontos felvágni a szőlőszemet, a koktélparadicsomot és valamennyi zöldséget és gyümölcsöt!

A blogger anyuka minden szülő figyelmét fel akarja hívni a röntgenfelvétel megosztásával

Angela Henderson egy ausztrál klinikus, blogger, 2 gyermek édesanyja. Egy 5 éves fiúról készített röntgenfelvételt osztott meg, hogy felhívja a szülők figyelmét arra, hogy mennyi minden okozhat fulladást. A felvételen a fiú torka látható, benne egy gömb alakú tárggyal. Posztjában Angela a következőt írta:

“Tudjátok, miről készült ez a röntgenfelvétel? Egy szőlőszemről, ami egy 5 éves kisfiú légútját zárta el ma. Csak altatásos műtéttel lehetett eltávolítani, de a kisfiú még így is nagyon szerencsésnek mondhatja magát, hogy a légútjait sikerült újra megnyitni, hiszen sokkal rosszabb vége is lehetett volna a történetnek.”

Ezért fontos félbe vágni a szőlőszemet!

Bár nem tulajdonítunk neki túl nagy veszélyt, a szőlőszem az egyik leggyakoribb szereplője az élelmiszer okozta fulladásos eseteknek. Az egész szőlőszem mérete és formája pontosan ideális ahhoz, hogy egy gyerek torkában megakadjon, és elzárja a levegő útját. Rugalmas és sima felülete miatt a szőlőszemet eltávolítani is nagyon nehéz a torokból, éppen ezért legtöbbször műtétre van szükség hozzá.

A statisztikák szerint a fulladás a 4. leggyakoribb oka az 5 év alatti gyermekek véletlenszerű elhalálozásának. Az Egyesült Államokban legalább 1 gyerek hal meg élelmiszer okozta fulladástól minden 5 napban. Szerencsére ez megelőzhető azzal, hogy a szülők, a családtagok, a tanárok és az emberek általában jobban odafigyelnek a rejtett veszélyfaktorokra.

A különböző szervezetek egyre inkább sürgetik a gyártókat és forgalmazókat, hogy bizonyos élelmiszerek csomagolásán tüntessék fel, hogy fulladást okozhatnak. “Egy egyszerű figyelmeztetés a szülőknek, hogy vágják az élelmiszert apró darabokra, sok gyermek életét menthetné meg.” – mondta az egyik szervezet képviselője.

Más zöldségeket és gyümölcsöket is fel kell vágni!

Nem a szőlő az egyetlen, ami fulladást tud okozni. A koktélparadicsom, az áfonya és más, szőlőszem méretű, kemény, bogyós gyümölcsök és zöldségek szintén veszélyesek. Fontos, hogy minden esetben hosszában vágd fel őket, máskülönben még mindig elég nagyok lesznek ahhoz, hogy megakadjanak a gyermek torkában. Ha a felezés után sem vagy benne biztos, hogy a falatok biztonságosak, inkább negyedeld őket!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét