A reggeli a nap legfontosabb étkezése. Ez annyira elcsépelt már, igaz? A táplálkozási szakértők és az orvosok mégsem győzik eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire hasznos, ha zabpelyhet eszünk reggelire. És tényleg működik, pl. csökkenthetjük vele a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Az alábbiakban több okot is olvashatsz, hogy miért érdemes minden reggeledet zabpehellyel kezdeni!
A zabnak jó minőségűnek, tisztának és káros anyagoktól mentesnek kell lennie. Hogy ízesítsd, adhatsz hozzá gyümölcsöket, magvakat, fahéjat, tejszínt vagy csökkentett zsírtartalmú joghurtot.
1. Szépíti a bőrt
A zabpehely alkalmas gyulladásos problémák kezelésére, mint az ekcéma vagy a bőrirritáció. A zabpehely egyedülálló tulajdonságait a benne megtalálható rengeteg vitamin és ásványi anyag adja. A cink tisztítja a bőrt, segíti a méreganyagok távozását. Hatékony a pórusok összehúzásában és fiatalító hatása is van. A vas táplálkozás szempontjából az egyik legfontosabb elem, nedvességet és telítettséget biztosít a bőrsejteknek. A mangán megszünteti a duzzanatot és a gyulladást, elősegíti a bőr gyorsabb gyógyulását sérülések, sebek, égések esetén. A magnézium normalizálja a vérkeringést és intenzíven újítja meg a bőrsejteket.
2. Az izmok több fehérjéhez jutnak
8 evőkanál zabpehely biztosítja a napi szükséges fehérje mennyiség 15%-át. Ne feledkezz meg az E-vitaminról, az antioxidánsokról és glutaminról, melyektől az izomrostok gyorsabban regenerálódnak.
3. Sok antioxidánst tartalmaz
A zabban sok az antioxidáns, melyek segítenek a gyulladáson, viszketésen és szabályozzák a vérnyomást is. A benne lévő béta-glükán csökkenti a vércukorszintet. Hatásaikat tovább erősíti a C-vitamin, nem véletlen, hogy a legjobb reggeli a zabpehely narancslével.
4. Tele leszel energiával
A zabpehely nagy mennyiségben tartalmaz szénhidrátot, ami több energiát biztosít a testnek. Enyhén szárított zabpelyhet ajánlott fogyasztani, mivel ez hosszabb időre eltelít és nem fogsz más ételt kívánni.
5. Fogyni fogsz tőle
Ha mindennap eszel zabpelyhet, fokozódik az anyagcseréd, ami könnyebbé teszi a fogyást. Ha hosszabb időn keresztül zabpelyhet reggelizel, megelőzheted a túlzott kalóriabevitelt.
Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, melyek szabályozzák az étvágyat, a feszültséget és normál szinten tartják a vércukrot. A zabpehelyben lévő tápanyagok nem csak gyorsítják az anyagcserét, de meggátolják a zsírok és a toxinok felhalmozódását is, valamint megakadályozzák a túlevést.
6. Csökken a koleszterinszint
A zab tartalmaz egy béta-glükán nevű rostot, ami csökkenti a koleszterinszintet. A benne lévő linolénsav és oldható rostok miatt képes csökkenteni a triglicerid szintet és a káros koleszterin szintjét a vérben. Ezek az anyagok kipucolják a zsírok maradványait az artériák faláról, és megvédik testünket az olyan súlyos betegségektől, mint az érelmeszesedés, a szívroham vagy a stroke.
7. Csökken a szívbetegségek kockázata
A zab egészséges zsírokban gazdag, melyek támogatják a szívsejteket és a keringési rendszert. A benne lévő antioxidánsok csökkentik a valószínűségét annak, hogy a szabadgyökök kárt tegyenek az erekben.
8. Megszabadulhatsz az emésztési problémáktól
A szakértők szerint naponta 25-35 mg rostra van szükségünk a jó emésztéshez. Már egy kis adag zabpehelyben is megtalálható a napi ajánlott rost mennyiség egyötöde. A zabpehely ezért tökéletes minden napra, arról nem beszélve, hogy a benne lévő rostok segítik a belek egészséges működését, így megkímélnek az erőlködéstől.
Én nem reggel, hanem este eszem. Kifejezetten utálom, de miután a bérműködésemre kifejezetten jó hatással van, eszem. Régóta tudom, hogy ez hasznos, de miután ki nem állhatom, abbahagyom a fogyasztását, és amikor a produktumomat a wc-ben egy kecske is megirigyelhette volna, újból eszem. Másról konkrétan nem tudok beszámolni, de ha csak ez az egy jó van benne, már megéri legyűrni.
Jól kell ízesíteni (kókuszreszelék, mák, méz, lekvár, mazsola, méz) és nagyon finom. Palacsintába tojás és tej helyett kiváló! A zab mellett az őrölt lenmag is egy csodaszer.
Nem főzöm meg. Beverek 3-4 evőkanállal szárazon, attól amúgy is megjön a nyálam, előbb, vagy utóbb. Ezt rágva kimegyek begyújtani a kazánba, s mire visszaérek, megihatok rá fél liter vizet. Kiváló!
Most akkor meg kell főzni vagy eleg leforrazni?
Evek óta fél bögre ,fahej,gyumolcs,,keves mez,felöntve tejjel Max.fél perc a Mikróban.Es a fentieket mind megtapasztaltam.:)
kÉRDÉSEM LENNE, hogy a zabpehely okozhat-e felfűjodást, ha reggel eszem
Január vége óta 19 kg-ot fogytam, úgy, hogy nem éhezem, jókat eszem. A lisztet főleg zabpehellyel váltom ki, ezzel sűrítek, főzök és készítem a süteményeket, de a reggelik is főleg zabpehelyből állnak. Én nagyon szeretem, több formában fogyasztom, mindenféle van itthon.
Este bekeverek 2 evőkanál zabpelyhet 2 ev.k. joghurttal,vagy kefírrel / lehet gyűmölcsös/. Hűtőbe teszem reggelig.De elég ha 1 órát áll bekeverve. Megpuhul a zabpehely.Nagyon finom Minden napot ezzel kezdem. Natúr joghorthoz mézet szoktam tenni. Mungo bab csírát is adok hozzá néha.