A reggeli a nap legfontosabb étkezése. Ez annyira elcsépelt már, igaz? A táplálkozási szakértők és az orvosok mégsem győzik eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire hasznos, ha zabpelyhet eszünk reggelire. És tényleg működik, pl. csökkenthetjük vele a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Az alábbiakban több okot is olvashatsz, hogy miért érdemes minden reggeledet zabpehellyel kezdeni!

A zabnak jó minőségűnek, tisztának és káros anyagoktól mentesnek kell lennie. Hogy ízesítsd, adhatsz hozzá gyümölcsöket, magvakat, fahéjat, tejszínt vagy csökkentett zsírtartalmú joghurtot.

1. Szépíti a bőrt

A zabpehely alkalmas gyulladásos problémák kezelésére, mint az ekcéma vagy a bőrirritáció. A zabpehely egyedülálló tulajdonságait a benne megtalálható rengeteg vitamin és ásványi anyag adja. A cink tisztítja a bőrt, segíti a méreganyagok távozását. Hatékony a pórusok összehúzásában és fiatalító hatása is van. A vas táplálkozás szempontjából az egyik legfontosabb elem, nedvességet és telítettséget biztosít a bőrsejteknek. A mangán megszünteti a duzzanatot és a gyulladást, elősegíti a bőr gyorsabb gyógyulását sérülések, sebek, égések esetén. A magnézium normalizálja a vérkeringést és intenzíven újítja meg a bőrsejteket.

2. Az izmok több fehérjéhez jutnak

8 evőkanál zabpehely biztosítja a napi szükséges fehérje mennyiség 15%-át. Ne feledkezz meg az E-vitaminról, az antioxidánsokról és glutaminról, melyektől az izomrostok gyorsabban regenerálódnak.

3. Sok antioxidánst tartalmaz

A zabban sok az antioxidáns, melyek segítenek a gyulladáson, viszketésen és szabályozzák a vérnyomást is. A benne lévő béta-glükán csökkenti a vércukorszintet. Hatásaikat tovább erősíti a C-vitamin, nem véletlen, hogy a legjobb reggeli a zabpehely narancslével.

4. Tele leszel energiával

A zabpehely nagy mennyiségben tartalmaz szénhidrátot, ami több energiát biztosít a testnek. Enyhén szárított zabpelyhet ajánlott fogyasztani, mivel ez hosszabb időre eltelít és nem fogsz más ételt kívánni.

5. Fogyni fogsz tőle

Ha mindennap eszel zabpelyhet, fokozódik az anyagcseréd, ami könnyebbé teszi a fogyást. Ha hosszabb időn keresztül zabpelyhet reggelizel, megelőzheted a túlzott kalóriabevitelt.
Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, melyek szabályozzák az étvágyat, a feszültséget és normál szinten tartják a vércukrot. A zabpehelyben lévő tápanyagok nem csak gyorsítják az anyagcserét, de meggátolják a zsírok és a toxinok felhalmozódását is, valamint megakadályozzák a túlevést.

6. Csökken a koleszterinszint

A zab tartalmaz egy béta-glükán nevű rostot, ami csökkenti a koleszterinszintet. A benne lévő linolénsav és oldható rostok miatt képes csökkenteni a triglicerid szintet és a káros koleszterin szintjét a vérben. Ezek az anyagok kipucolják a zsírok maradványait az artériák faláról, és megvédik testünket az olyan súlyos betegségektől, mint az érelmeszesedés, a szívroham vagy a stroke.

7. Csökken a szívbetegségek kockázata

A zab egészséges zsírokban gazdag, melyek támogatják a szívsejteket és a keringési rendszert. A benne lévő antioxidánsok csökkentik a valószínűségét annak, hogy a szabadgyökök kárt tegyenek az erekben.

8. Megszabadulhatsz az emésztési problémáktól

A szakértők szerint naponta 25-35 mg rostra van szükségünk a jó emésztéshez. Már egy kis adag zabpehelyben is megtalálható a napi ajánlott rost mennyiség egyötöde. A zabpehely ezért tökéletes minden napra, arról nem beszélve, hogy a benne lévő rostok segítik a belek egészséges működését, így megkímélnek az erőlködéstől.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

8 hozzászólás

  1. Én nem reggel, hanem este eszem. Kifejezetten utálom, de miután a bérműködésemre kifejezetten jó hatással van, eszem. Régóta tudom, hogy ez hasznos, de miután ki nem állhatom, abbahagyom a fogyasztását, és amikor a produktumomat a wc-ben egy kecske is megirigyelhette volna, újból eszem. Másról konkrétan nem tudok beszámolni, de ha csak ez az egy jó van benne, már megéri legyűrni.

    • Jól kell ízesíteni (kókuszreszelék, mák, méz, lekvár, mazsola, méz) és nagyon finom. Palacsintába tojás és tej helyett kiváló! A zab mellett az őrölt lenmag is egy csodaszer.

  2. Nem főzöm meg. Beverek 3-4 evőkanállal szárazon, attól amúgy is megjön a nyálam, előbb, vagy utóbb. Ezt rágva kimegyek begyújtani a kazánba, s mire visszaérek, megihatok rá fél liter vizet. Kiváló!

  3. Evek óta fél bögre ,fahej,gyumolcs,,keves mez,felöntve tejjel Max.fél perc a Mikróban.Es a fentieket mind megtapasztaltam.:)

  4. Január vége óta 19 kg-ot fogytam, úgy, hogy nem éhezem, jókat eszem. A lisztet főleg zabpehellyel váltom ki, ezzel sűrítek, főzök és készítem a süteményeket, de a reggelik is főleg zabpehelyből állnak. Én nagyon szeretem, több formában fogyasztom, mindenféle van itthon.

  5. Este bekeverek 2 evőkanál zabpelyhet 2 ev.k. joghurttal,vagy kefírrel / lehet gyűmölcsös/. Hűtőbe teszem reggelig.De elég ha 1 órát áll bekeverve. Megpuhul a zabpehely.Nagyon finom Minden napot ezzel kezdem. Natúr joghorthoz mézet szoktam tenni. Mungo bab csírát is adok hozzá néha.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét