Ki gondolná, hogy apró részletek, melyekre a mindennapokban nem figyelünk, megakadályozhatják, hogy higiénikusan éljünk? Ha kiküszöbölöd a csorbát, és változtatsz rossz szokásaidon, meg fogsz lepődni, milyen látványos lesz a változás! A következő lista olyan szokásokat tartalmaz, melyeket a legtöbben észrevétlenül elkövetünk saját magunk ellen nap mint nap. Ha rád is igazak, itt az idő a változtatásra!

Rágod a körmöd, ha stresszes vagy

Gyakran a körömrágást érzelmi vagy mentális stressz váltja ki, amikor már nem tudod másként levezetni a feszültséget. De lehet, hogy már észre sem veszed, és automatikusan rágod a körmöd. Sajnos ez sem a kinézetednek, sem az egészségednek nem tesz jót. Nem is lehetsz rá túl büszke, ezért jobb, ha felhagysz vele mielőbb!

Fültisztító pálcikával turkálsz a füledben

Bár fültisztító pálcikának hívják, csak a külső hallójárat tisztítására hivatott ez az apró eszköz. A legtöbben azonban nem így használják. A fülük belsejébe tolják vele a fülzsírt, ami több szempontból is veszélyes. A fülzsír felhalmozódhat, beszáradhat a fülben, ami a hallás csökkenéséhez vezet, ha pedig a dobhártyát is megsérted vele, akár tartós halláskárosodással is számolhatsz.

Wc használat után nem mosol kezet

Kutatások szerint az emberek túlnyomó része nem most kezet wc használat után. Sokan úgy gondolják, ez nem annyira fontos dolog, és inkább csak időpazarlás. Ezzel szemben a kézmosás legegyszerűbb és egyik leghatékonyabb módja a betegségek megelőzésének.

Hosszú időn keresztül nem cseréled le a fogkefédet

A nedves fogkefe rengeteg baktériumot tud magába gyűjteni csupán egy hónap alatt is. A fogorvosok szerint éppen ezért a fogkeféket 2-3 havonta cserélni kellene, mivel egy több mint 3 hónapja használt fogkefe már komoly egészségi problémákat okozhat, amik akár szívbetegséghez is vezethetnek.

Rosszul mosol fogat

Ha nem megfelelően mosol fogat, az egészségesnél több fogkő maradhat rajtuk. Márpedig orvosi kutatások szerint a fogkő kiindulópontja lehet a szívbetegségnek is. A fogorvosok azt ajánlják, hogy legalább 2 percig mosd a fogaidat, és sajátítsd el a megfelelő technikát is!

Nem használsz fogselymet

Nem számít, hányszor mosol fogat, nem fogod tudni távol tartani a baktériumokat, ha nem használsz fogselymet. Enélkül ugyanis az ínyed szinte kizárt, hogy egészséges maradjon. A fogselyem minimalizálja a baktériumok mennyiségét a fogak között és a szájüregben, ezzel csökkenti az ínygyulladás esélyét is.

Mindennap hámlasztod a bőröd

A túl sok hámlasztás pattanások és ráncok kialakulásához vezet, vagyis csak idősebbnek fogsz kinézni tőle. A bőrgyógyászok szerint bőven elég kéthetente egyszer elvégezni a hámlasztást, máskülönben inkább ártalmas, mint hasznos.

Nem tisztítod azokat a dolgokat, amiket nap mint nap használsz

Milyen gyakran jut eszedbe, hogy megtisztítsd azokat az eszközöket, amiket sűrűn használsz, és tudod is, hogy piszkosak? Az ajtókilincsek, a billentyűzet, a mobiltelefon, a villanykapcsolók azok a helyek, ahol a legtöbb baktérium lakozik.

Fluoridos fogkrémet használsz

A fluoridos fogkrémek elsősorban a gyerekekre nézve veszélyesek. A fogak egészségtelen fejlődését okozhatja és foltokat eredményezhet a fogakon. A fluoriddal teli fogkrém tönkreteheti a fogakat és növelheti az alumínium felszívódását az agyban, ami növeli az Alzheimer-kór esélyét is.

Pamut párnahuzaton alszol

A pamuttól ráncosabb lesz és könnyebben kiszárad a bőr, ezenkívül a haj is károsodik. A legjobb a selyem párnahuzat, mert minden fontos dologban ellenkező hatást fejt ki, mint a pamut.

Túl gyakran porszívózol

Nem szabadna mindennap porszívózni, mert egészségre káros hatásai lehetnek. Főleg, ha nem tisztítod meg szűrőt és a porzsákot vagy tartályt minden használat után. Az újabb porszívózás során így több piszok és por kerül a levegőbe, valamint a szőnyegre is. Ha hetente egyszer vagy annál is kevesebbszer használod a porszívódat, elég évszakonként egyszer szűrőt cserélni benne.

Túl rövidre vágod a lábujjadon a körmöket

Ez a zokni- és cipőviselésben is gondokat okozhat. A nyomás, ami ilyenkor járás közben az ujjaidra nehezedik, a lábujj bőrének növekedését fogja eredményezni, a köröm benövéséhez vezet. Ez pedig olyan fájdalmas, hogy még járni sem fogsz tudni.

Ezeket a tippeket nagyon egyszerű követni. A lényeg, hogy ne légy lusta, és hajlandó legyél tenni az egészségedért!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét