Jason Momoa azután vált ismertté, hogy a Trónok harcában eljátszotta Khal Drogo erős és durva karakterét, valamint Az Igazság Ligájában Aquamant. A színészeten kívül azonban mindig is volt egy álma, mégpedig hogy apa legyen és családot alapítson. Bár az idáig vezető útja nem volt egyszerű, őt magát például egyedülálló anya nevelte fel. Mindig is hiányzott neki az apafigura.
Megismerheted Jason Momoa múltját, és megtudhatod, hogy a legnagyobb példaképei miként segítettek neki abban, hogy jó apává váljon.

Jason Momoa teljes neve Joseph Jason Namakaeha Momoa. 1979-ben született Hawaiin. Apja, Joseph Namakaeha hawaii festő, anyja, Coni Momoa pedig fotós. 6 hónapos volt, mikor anyja magával vitte Norwalkba, hogy közelebb legyen a családjához.

Jason Momoát tehát egészen kiskorától kezdve egyedül nevelte az anyukája, miután elvált és visszatért a szülővárosába. Jason 12 éves volt, mikor megtudta, hogy apai ágról hawaii gyökerekkel rendelkezik. Ezután a nyári szünetekben mindig meglátogatta apját, hogy többet megtudjon a kultúrájukról.

Bár szülei részéről érezte a törődést és a szeretetet, mégis hiányzott neki valami, mert az édesanyja és az édesapja külön éltek. “Az unokatestvéreim nagyon szerencsések voltak. Kicsit irigykedtem is rájuk, mert nekem nem volt apám, és ezért is akartam mindig apa lenni” – mondta egyszer.

Mikor Lisa Bonettől gyerekei születtek, hatalmas örömet érzett, hiszen az álma vált valóra. Képes volt megteremteni magának a lehetőséget arra, hogy apa legyen.

Mivel gyerekkorában nem volt előtte apafigura, a színészben sok volt a bizonytalanság, mikor a gyermekei megszülettek: “Nem tudtam, miből áll apának lenni. Nem akartam olyasmiket mondani a fiamnak, hogy ‘Azért, mert én azt mondtam’. Kapcsolódni akartam vele, azt akartam, hogy nyitott legyen felém.”

Bár szerepet kapott a Trónok harcában, ez mégsem volt elég ahhoz, hogy egymás után kapja az ajánlatokat. Mikor családot alapított, nem volt könnyű helyzetben. “Nem tudtam munkát szerezni. Nagyon nehéz, mikor kisbabáid vannak, de tele vagy adóssággal” – emlékezett vissza. Szerencsére a helyzete rendeződött, mikor megkapta Aquaman szerepét.

A problémák ellenére a színész imádja az apaságot. Szeretné megadni a gyerekeinek azt, ami neki hiányzott a gyermekkorából, ihletet merítve azoktól, akik példaként szolgáltak számára, miközben felnőtt: “Vannak barátaim, mint Chris Hemsworth vagy Dwayne Johnson, akik fantasztikus apák. De az én példaképeim a bácsikáim. Ők voltak az ideáljaim.”

Köszönhetően a nagyapjával és a bácsikáival való szoros kapcsolatának, úgy döntött, tőlük tanulja meg, mit jelent apának lenni. Édesanyja, akit nagyon erős és bátor nőnek tart, szintén ott áll mögötte: “Az anyukám egy művész minden értelemben. Ő tanított meg szembenézni a félelmeimmel és végiggondolni a lehetetlent is, hogy megoldást találjak a problémáimra.”

Ez vezette rá arra is, hogy megkérdőjelezze a férfiasságnak a társadalom szerinti értelmezését. Szerinte kifejezni az érzéseket éppen olyan fontos, mint megérteni azt, hogy az érzékenység pozitív emberi tulajdonság. “Szeretem azokat az embereket, akik tudnak nyitottak lenni, akik tudják, hogyan közeledjenek felém és hogyan hozzák ki belőlem a legtöbbet. Félelem nélkül megélni az érzékenységet szerintem férfias tulajdonság. Ezt az anyukámtól tanultam” – mondta.

Sok éven át küzdött a belső konfliktusaival és félelmeivel, de ma már megbékélt. “Próbálok a lehető legjobb apa lenni. Engem nem férfi nevelt fel. Engem egy erős nő nevelt, és ezzel is meg akarok békélni.”

Jason Momoának valóra vált az álma, hogy apa lehessen. Ma már nehézfiús stílusáról ismert, népszerű színész, de belül ugyanolyan érzékeny, és ezt igyekszik megélni élete minden pillanatában, azáltal is, hogy szerető apa és hogy támogatja a gyermekeit az álmaik elérésében.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here