Hiszed vagy sem, 20 év telt el a Harry Potter első részének bemutatása óta. (Igen, mi is öregnek érezzük magunkat ettől.) Ez a regénysorozat keltette fel újra az érdeklődésünket a varázslatok iránt, szerethető karakterein keresztül pedig rájöttünk, nincs miért félni egy kis mágiától. Ezért is döntöttünk úgy, hogy felülünk a nosztalgia vonatra, és megnézzük, hogyan változtak az elmúlt 2 évtizedben a film mellékszereplői.

1. Molly Weasley: Julie Walters

Ron Weasley, Harry legjobb barátjának édesanyja játszotta az egyik legfontosabb és egyben leginkább alábecsült szerepet a sorozatban. Ő volt Harry Potter számára az egyetlen anyafigura, miután saját szülei meghaltak. A szereplőt az egyébként is igen karizmatikus Julie Walters keltette életre. A másik szerethető karakter, akit szintén a színésznő személyesített meg, Rosie Mulligan a Mamma Mia!-ban.

2. Arthur Weasley: Mark Williams

Ő az, akit lehetetlen elfelejteni. A Mágiaügyi Minisztériumban dolgozott és kutatott a varázserővel nem rendelkező muglik után. Mindig támogatta és családtagnak tekintette Harryt. Az őt eljátszó színész, Mark Williams elsősorban brit komikusként ismert, főszereplője volt a BBC híres sorozatának, a The Fast Show-nak.

3. Fleur Delacour: Clémence Poésy

Először a 4. részben találkoztunk vele, mikor őt választották meg a Beauxbatons Mágusakadémia bajnokának a Trimágus Tusán. Ezután ment férjhez a legidősebb Weasley testvérhez, Billhez. A francia színésznőnek ezután tovább folytatódott a filmes karrierje. Az egyik legutóbbi filmje a Tenet.

4. Viktor Krum: Stanislav Ianevski

Viktor Krum is részt vett a Trimágus Tusán, emellett kviddics játékos is volt. De emlékezhetünk rá a Herminone szívének meghódítására tett sikertelen kísérletéről is. Utolsó alkalommal Fleur és Bill esküvőjén láthattuk. Az egzotikus karaktert Stanislav Ianevski játszotta, a bolgár színész, akit ezután még számtalan szerepben láthattunk, például a Resistance című filmben is.

5. Dean Thomas: Alfred Enoch

Az első résztől kezdve az egész sorozaton át Harrynek sok emlékezetes diáktársa volt. Az egyik közülük az Alfred Enoch által játszott Dean Thomas. A félig angol, félig brazil színész az évek múltával mind népszerűbb lett, főleg, mikor beválogatták a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? című filmbe, és a közönség meglepődve fedezhette fel, hogy egykor ő volt Harry Potter barátja a Griffendélben. A Sherlockban és a Troy: Fall of a City című sorozatban is szerepelt.

6. Seamus Finnigan: Devon Murray

Szintén Harry iskolatársa, akivel bár nem mindig értettek egyet, végig kimutatta támogatását. Seamus Dean legjobb barátja volt, vele szobatársak is voltak. A karaktert játszó színész imádja idejét a lovakkal tölteni, melyekből legalább 6 van neki.

7. Olympe Maxime: Frances de la Tour

A Beauxbatons Mágusakadémia idős igazgatója és az egyetlen nő, aki iránt Hagridot valaha is érdeklődni láthattuk. 2006-ban Tony-díjjal jutalmazták az Osztályon felül című filmben nyújtott alakításáért. Később szerepelt az Alice Csodaországban című moziban és a Netflix saját gyártású filmjében, az Enola Holmesban is.

8. Pomona Bimba: Miriam Margolyes

A Roxfort gyom- és gyógynövénytan tanára, valamint a Hugrabug-ház feje. Mindig kedves, barátságos tanárként ábrázolták, akihez nyugodt szívvel fordulsz, ha baj van. A színésznő, Miriam Margolyes angolt tanult a Cambridge-i Egyetemen, és erre a mai napig büszke. Érdekesség róla, hogy nyíltan bevallotta, mennyire nem kedveli Richard Harris színészt, aki Dumbledore-t játszotta az első részben.

9. Trelawney professzor: Emma Thompson

Sybill Trelawney jóslástan tanár a Roxfortban. Ő volt, aki megjósolta, hogy Harry és a többiek hogyan fogják legyőzni a Sötét Nagyurat. A “kiválasztottról” is ő közölte a próféciát. A karaktert az Emmy-, Golden Globe-, BAFTA- és Oscar-díjas színésznő, Emma Thompson játszotta. Azonkívül, hogy a leghíresebb brit színésznő a világon, közismert arról is, hogy igen elhivatott a környezetvédelem iránt. Számos klímaváltozás elleni kampányt támogat, és különböző eseményeken is részt vesz.

10. Alastor “Rémszem” Mordon: Brendan Gleeson

A Roxfortban eltöltött évei alatt Harry összes professzora közül ő volt az egyik legfurább. Csapzott megjelenésétől és különös üvegszemétől kezdve egészen tiszteletlen, izgága viselkedéséig semmi sem volt benne átlagosnak mondható. Az őt eljátszó színész azonban kinézetét és jellemét tekintve is szöges ellentéte a karakternek. Valójában egy kedves ember, aki szabadidejében mandolinon és hegedűn játszik. Sok filmben láthattuk, például Scorsese New York bandái című mozijában is.

11. Narcissa Malfoy: Helen McCrory

Harry régi ellenségének, Draco Malfoynak az édesanyja. Bár nem sokszor szerepelt, mégis fontos karaktere volt a sorozatnak. Sok szereplő hitét megváltoztatta, a saját fiáét is azzal, hogy mikor elérkezett az idő, támogatta Harryéket, hogy megmentse fiát. A szerep eljátszása után Helen McCrory több szerepet is elvállalt, például láthattuk a Londoni rémtörténetek című horrorsorozatban.

12. Peter Pettigrew “Féregfark”: Timothy Spall

A leginkább Féregfark néven ismert karakter egyik legfőbb képessége az volt, hogy patkánnyá tudott változni. Ez tette lehetővé, hogy éveken át Ron Weasley háziállata lehessen. Hűséges szolgája volt a Sötét Nagyúrnak. Bár 1996-ban leukémiát diagnosztizáltak nála, Timothy Spall mégis tovább folytatta munkáját filmekben és a televízióban. Legutóbbi munkái között találjuk az It Snows in Benidorm című filmet és Nick Park animációs filmjét, az Ősember – Kicsi az ős, de hős!-t.

13. Remus Lupin: David Thewlis

A sorozat harmadik epizódjában mutatkozik be az egyik legemlékezetesebb karakter és legszeretetreméltóbb professzor. A Sötét Varázslatok Kivédése tanára, aki megtanította Harryt, hogyan tartsa kordában a dementorokat. Leszámítva, hogy vérfarkas volt, ő volt Harry apjának egyik legjobb barátja. Az őt megformáló David Thewlis sok híres filmben feltűnt, például a Wonder Womanben és 2017-ben az Igazság Ligájában is. Ezekben Árészt, a hadistent játszotta.

14. Rita Vitrol: Miranda Richardson

Biztosan emlékszel még az orrát mindenbe beleütő riporterre, aki az elejétől kezdve szerepelt a sorozatban. Mindig zavaros történetek után kutatott, hogy írhasson róluk az újságban vagy a könyvekben. Ő volt Rita Vitrol, akit a híres brit színésznő, Miranda Richardson játszott. A karaktere csak nagyon ritkán tűnt fel a filmben, de mindig felhívta magára a figyelmet különleges egyéniségével és extravagáns stílusával.

15. Xenophilius Lovegood: Rhys Ifans

Neki is igen apró szerep jutott Luna apjaként. De karakterét olyan extravagáns és titokzatos aura lengte körül, hogy ha csak 1 percig szerepelt is a képernyőn, akkor is felkeltette a figyelmet. Amit az őt megszemélyesítő színészről tudni kell, hogy Haverfordwestben született és édesanyja anyanyelve a walesi volt. Ezért döntött úgy, hogy vezetéknevét, az Evanst, walesiül használja ezentúl Ifansként. A Harry Potter után láthattuk A csodálatos Pókemberben és más filmekben is.

Melyik a kedvenc jeleneted a Harry Potter filmekből? Melyik mellékszereplőt kellett volna még felvennünk a listába?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here