A Golden Globe-díjat 1944-ben hozták létre, azóta minden évben kiosztják. 2023-ban az esemény egyik sztárja Ke Huy Quan volt, aki Picúrt alakította az Indiana Jonesban, majd Data szerepét játszotta a Kincsvadászok című filmben. Miután karrierjét több évtizeden át szüneteltette, most győzelmet aratott.

A színész élete első Golden Globe-díját nyerte.

2023-ban Ke Huy Quant a legjobb mellékszereplő kategóriában jelölték díjra a Minden, mindenhol, mindenkor című filmben nyújtott alakításáért. Bár karrierje 12 évesen indult az Indiana Jones és a végzet temploma című filmmel, ez volt élete első Golden Globe-jelölése. Amikor színpadra lépett és átvette a díjat, megrendítő beszédet mondott, amivel rögtön a címlapokra került.

Megható beszéde villámgyorsan bejárta az internetet.

A vietnámi születésű amerikai színész könnyekre fakadt, mikor a Golden Globe-díj-átadón arról beszélt a közönségnek, milyen sokat jelent számára a díj. Először Steven Spielbergnek mondott köszönetet – aki ott ült a közönség soraiban –, hogy megkapta az első szerepét az Indiana Jonesban. “Engem úgy neveltek, hogy soha ne felejtsem el, honnan jöttem, és mindig emlékezni fogok rá, hogy kitől kaptam az első lehetőséget” – mondta Quan.

Aztán őszintén beszélt azokról a nehézségekről, melyeket a ‘90-es évek végén, 2000-es évek elején élt át, mikor abbahagyni kényszerült a színjátszást, mert nem voltak számára elérhető szerepek. “Amikor gyerekszínészként elkezdtem a karrieremet, nagyon szerencsésnek éreztem magam, hogy kiválasztottak. Aztán, ahogy idősebb lettem, elkezdtem azon töprengeni, hogy ez tényleg csak az volt-e. Csak szerencse” – mondta elérzékenyülten.

“Sok éven át attól rettegtem, hogy nem tudok többet nyújtani. Hogy bármit is csinálok, soha nem fogom felülmúlni azt, amit gyerekként elértem. Szerencsére, több mint 30 évvel később két srác gondolt rám” – mondta Quan, utalva Daniel Kwan és Daniel Scheinert rendezőkre, akik a később díjnyertessé lett szerepet rábízták. “Emlékeztek arra a fiúra, és lehetőséget adtak, hogy újra megpróbáljam” – tette hozzá.

A színész ezután másoknak is köszönetet mondtak, akik hozzájárultak karrierje újjászületéséhez, köztük annak az embernek, aki mindig is hitt benne, azaz feleségének, Echonak. “Teljes szívemből szeretlek” – intézte hozzá szavait Quan.

A szerep, amivel diadalmasan tért vissza a mozi világába.

A Kőgazdag ázsiaiak című film sikerén felbuzdulva Quan elhatározta, hogy újraindítja karrierjét. Nem sokkal ezután szerepet kapott a Minden, mindenhol, mindenkor című sci-fiben, melyben nem is egy, hanem rögtön három különböző karaktert játszik, köztük Waymond Wangot, a naiv férjet, aki átutazik a multiverzumon, és találkozik önmaga több verziójával. A film kereskedelmi szempontból is sikert aratott, és a kritikusok elismerését is megkapta.

BÓNUSZ: A beszédet az alábbi videón nézheted meg.


Megnézted már a Minden, mindenhol, mindenkort? Szerinted melyik színész érdemelne egy második esélyt a sikerre?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét