A szülők imádják nézni, ahogyan a gyermekük édesdeden, nyitott szájjal alszik. De a szájon át való légzés nem olyan ártalmatlan, mint amilyennek tűnik. Utalhat egészségi problémák meglétére, és elő is segítheti azok kialakulását.

Eláruljuk, mi történhet, ha a gyerek nyitott szájjal alszik.

Alvás közben szájon át venni a levegőt nem normális dolog.

Az embernek az orra való a légzésre:

  • Az orr megszűri a belélegzett levegőt, kiszűri az idegen részecskéket és a méreganyagokat. Ezenkívül a levegő páradúsabbá is válik az orrjáratokban.
  • Az orr felmelegíti a levegőt olyan hőmérsékletűre, ami kedvezőbb a tüdő számára.
  • Az orr a szaglást is lehetővé teszi számunkra.

Időnként természetes, hogy a szánkon veszünk levegőt (például beszéd vagy fizikai aktivitás közben), mégis az orrunk van a légzésre kitalálva.

Többféle egészségi probléma is kiválthatja azt, hogy a gyerek a száján keresztül lélegzik. Ilyen az orrdugulás (például allergia, megfázás miatt), a gyulladás és az orrpolip is. Vannak gyerekek, akiknél már egészen korán kialakul a szájon át való légzés szokása.

Ha a gyermeked nyitott szájjal alszik, az ad némi okot az aggodalomra, mert kiválthat egészségügyi problémákat.

Alvási apnoe

Az orvosok szerint a szájon át való légzés alvási apnoét okozhat vagy súlyosbítja azt, ha már fennáll. Ez az egyik legsúlyosabb következménye a szájon át való légzésnek.

Alvási apnoénak nevezzük, mikor a légzés hirtelen kihagy, majd újraindul. Ennek tünetei alvás közben a hirtelen légzésmegállás, a hangos horkolás, a kiszáradt szájjal ébredés, az álmatlanság, a napközbeni fáradtság. Ez az állapot már önmagában is veszélyes, de szív-, máj- és anyagcsere-problémákat is okozhat.

A fenti képen az alvási apnoét láthatod, mikor a torok izmai ellazulnak és nem engedik a levegőt megfelelően áramlani a légutakban.

Szájszárazság és fogszuvasodás

Mikor a szánkon vesszük a levegőt, a légáramlás kiszárítja az ajkainkat és a szájüreget, illetve benne az ínyt is. Ennek következtében a szájüregben természetes módon megtalálható baktériumok összetétele megváltozik, ez pedig fogszuvasodást és ínybetegséget okozhat.

Rossz harapás, valamint más fogászati- és állkapocs problémák

Ha az orrunk helyett a szánkon át lélegzünk, elősegítjük az állkapocs- és fogászati problémák felmerülését.

A szájon át való légzés és a nyelv rossz elhelyezkedése a szájban befolyásolja a harapást, a fogak torlódását és az állkapocs hátrafelé tolódását okozhatja. Ennek következtében az arc deformálódik, az áll kisebbnek, az orr nagyobbnak fog tűnni.

Hosszúkás, keskeny arc

Tanulmányok szerint a szájon át való légzés és a nyelv rossz elhelyezkedése miatt az arc alsó része megnyúlhat. Ezek a változások 5 éves kor után válnak igazán láthatóvá. Amellett, hogy az arc alsó fele meghosszabbodik, a szájon át való légzés következtében csapott homlok és konvex arc is kialakulhat a normálisnál kisebb állal.

Ha észreveszed, hogy a gyermeked a száján keresztül lélegzik, mielőbb fordulj orvoshoz!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét