Kim Kardashian, Anna Wintour és Oprah Winfrey egy dologban biztosan hasonlítanak: mindannyian este 10 körül mennek aludni. Tudjuk, hogy az alvásnak mennyi pozitív hatása van, ezért nem is meglepő, hogy ezek a sikeres nők ilyen korán fejezik be a napjaikat. Hamarabb térnek nyugovóra, hogy másnap újra csúcsformában legyenek.
Összegyűjtöttük, miért kellene neked is korábban lefeküdnöd.

1. Így hozhatod ki a legtöbbet az alvásból.

Az alvásunk 90 perces, mélyebb és felszínesebb alvási ciklusokra oszlik. A legmélyebben az elalvást követő 3-4 órában alszunk, esetünkben a legpihentetőbb időszak tehát 10 és hajnali 2 óra között van.

Egy tanulmány szerint a korai lefekvés és a hosszabb alvás segít távol tartani a negatív gondolatokat, amelyek miatt sokat forgolódunk éjszakánként.

2. Újra formába hozhatod magad.

Amikor mélyen alszunk, a testünk gyógyítja önmagát, növekedési hormonokat termel. Ez létfontosságú ahhoz, hogy másnap jó formában legyünk, főleg, ha sportolunk.

3. Kevésbé leszel stresszes.

Ha nem alszol eleget, stresszesebb vagy, mivel extrém magas lesz a kortizol, azaz a stresszhormon szintje a szervezetedben. A túl sok kortizoltól szorongani kezdesz, és ez kihat az egészségedre is.

Azonban ha az időben történő lefekvéssel biztosítod a szervezed számára az elegendő alvást, napközben úgy fogod érezni, teljesen fel vagy töltődve, mivel éjjel kipihented magad.

4. Kisebb a betegségek esélye.

Több tanulmány is bizonyítja, hogy azok, akik korábban mennek aludni, egészségesebbek, mint azok, akik éjjelente sokáig ébren vannak. Akiknek a mély alvási fázisból kevés jut, azoknál nagyobb eséllyel alakul ki 2-es típusú cukorbetegség és magas vérnyomás.

A kutatók arra is rájöttek, hogy az este 10 és hajnali 2 óra közötti mély alvási fázis az immunsejtek számára is fontos. Azoknak a szervezete, akik nem aludtak eleget mélyen, gyengébben reagál a vírusokra, azaz ők könnyebben kapnak el fertőzéseket.

5. Jobban tudod kontrollálni az érzelmeidet.

Tanulmányok szerint azok, akik eleget alszanak, általában boldogabban élnek. Ha ez nem így történik, az érzelmeink hullámzóvá válnak és nehezebben tudjuk irányítani őket. Ha hamarabb fekszel le, hamarabb kelsz, ami azért is fontos, mert így több napfényt szívhatsz magadba, aminek kedélyjavító hatása van.

6. Jobban megérted mások érzelmeit.

Egy tanulmány arra is rávilágított, hogy ha éjjel nem alszunk jól vagy eleget, akkor nehezebben tudjuk megérteni mások érzelmeit. Az érzelmek kifejezésének több jele felett siklunk el, és így szinte lehetetlen megállapítani, hogy valaki őszinte hozzánk vagy sem.

Ugyanakkor a harag és a félelem könnyen leolvasható marad az ősibb, túlélésen alapuló ösztöneinknek köszönhetően, hiszen ezek az érzelmek fontosak a veszély érzékeléséhez.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét