A gazdik elolvadnak, mikor a kutyájuk békésen alszik, érdeklődve oldalra biccenti a fejét vagy körbe-körbe rohangál fürdés után. De sokan nem tudják, hogy ezeknek az aranyosnak vélt viselkedéseknek megvan a maguk kiváltó oka. Mivel a kutyák beszélni nem tudnak, a saját maguk módján kommunikálják felénk a dolgokat, fejezik ki az örömüket vagy éppen a szorongásukat.
Tudj meg még többet a legjobb barátod viselkedéséről, hiszen megérdemli, hogy figyelj rá.

1. Kergeti a saját farkát.

Ennek a cselekvésnek 3 jelentése is van, és bármelyik is igaz a te kutyádra, mindenképp oda kell rá figyelni. Az első lehetőség, hogy a kutya nagyon unatkozik és keres valamit, amivel elszórakoztathatja magát. De lehet, hogy paraziták miatt csinálja, melyek égő, viszkető érzést okoznak neki. Ha nagyon gyakran csinálja, akkor előfordulhat, hogy obszesszív-kompulzív zavarban szenved, ami szorongást, frusztrációt, stresszt okoz neki.

2. Nyalogatja az arcodat vagy a lábadat.

A kutyák leggyakrabban így fejezik ki szeretetüket és tiszteletüket a gazdi felé. Biztosan hallottad már, hogy a kutya így ad puszit. Ha a lábadat nyalja, lehet, hogy az ízedet próbálja érezni, a kémiai anyagokat, meg akarja vizsgálni az egészségi állapotodat. De lehet, hogy néha csak azért csinálja, hogy felkeltse a figyelmedet.

3. Oldalra biccenti a fejét.

Talán a legcukibbak olyankor, amikor egyik oldalra biccentik a fejüket, hogy jobban értsék, amit mondasz. Egyes elméletek szerint a szavakat így tisztábban képesek hallani. Egy másik elmélet szerint az orruk sokszor útban van, és ha oldalra biccentik a fejüket, jobban is látnak. Bármi is legyen az ok, ha így csinál, biztosan elolvadsz tőle.

4. Megőrül a labdáért.

Amikor időt töltesz vele és a kedvenc játékaival játszotok, az a kutya számára a világot jelenti. Amikor visszahozza a labdát, az olyan, mintha ajándékot adna neked, hogy örömet okozzon.

5. Rázza a játékát.

A kutya a farkas leszármazottja. Genetikailag közel áll vadon élő rokonához és őrzi bizonyos tulajdonságait is. A játék sokszor a zsákmányt jelenti neki. Ha erősen rázza a szájában tartva, az egy automatikus reakció, mintha a bogarakat és élősködőket akarná kirázni az elejtett zsákmányból. A kutyák többsége ezt csupán szórakozásból teszi.

6. Dörzsöli az arcát.

A kutyák mancsa fontos eszköz a tisztálkodáshoz. Ezzel tisztítják meg az arcukat, ha allergiásak valamire vagy viszketést éreznek. Ha megjutalmazod a kutyádat, amikor ezt teszi, biztos lehetsz benne, hogy újra meg újra meg fogja ismételni. Ez a viselkedés a behódolás jele is a gazda vagy más állatok felé.

7. Körbe szaladgál a lakásban fürdés után.

Fürdés után a te kutyád is fénysebességgel kezd el rohangálni a házban? Ilyenkor tombol benne az energia. A legtöbb kutya nem szereti a fürdetést, és amikor végre kiszabadul a kádból és vége a tortúrának, kirobbanó öröm lesz rajta úrrá. A szaladgálás ugyanakkor a száradást is elősegíti, visszaáll közben a kutya saját, természetes szaga, amitől még inkább boldog lesz, hiszen a kutyasampon illata nem éppen kedvére való.

8. Körbe-körbe forgolódik, mielőtt lefekszik.

Szintén a farkasokra utaló magatartás. Mielőtt lefekszik a helyére, alaposan ellenőrzi annak környezetét, hogy biztosan semmilyen veszély nem leselkedik rá. A háziasított kutyáknál ez örökölt viselkedésforma. Így győződik meg róla, hogy a helye elég kényelmes lesz az alváshoz.

9. A lábaidon alszik vagy hozzád bújik.

A kutyák szeretik érezni a falkatársak melegét, és számukra te jelented a falkát. Azért ülnek és fekszenek közel hozzád, hogy kifejezzék a törődésüket irántad. De így jelölik meg a területüket is. Ez főként akkor érvényesül, amikor látogató érkezik. Ilyenkor a kutya próbálja egyértelműen kinyilvánítani, hogy ami az övé, azon nem osztozik sokáig. Egyesek szerint, ha a kutya úgy ül a lábaidra, hogy nem engedi, hogy elmozdulj, akkor a figyelmedet akarja és kényelemre vágyik.

10. Rángatózik alvás közben.

A kutyák nagyon békésen és mélyen is tudnak aludni. Gyorsan eljutnak a REM-fázisba, amikor álmodnak és izomrángásaik vannak. Ez magyarázza, hogy alvás közben miért rándul meg az arcuk, miért rugdosnak vagy csóválnak, miközben fel sem ébrednek. Ilyenkor nem jó, ha felébreszted, mert kizökken és haragos lehet. Képzeld el, ha valaki téged a legmélyebb álmodból mindig felébresztene.

11. Körbe-körbe csóválja a farkát.

A kutyák farokcsóválása sok mindent kifejezhet. Ha úgy csóvál, hogy közben a csípőjét is rázza, akkor készen áll a játékra. Minél gyorsabban csóválja a farkát, annál izgatottabb. Mindegy, hogy kölyök vagy idős, ugyanolyan boldogság számára meglátni téged és veled lenni.

12. Rázza a lábát, miközben vakarod a pocakját.

Ez egy reflex, amikor az aktivált idegvégződések jelet küldenek, hogy valami csiklandó vagy irritáló érzést okoz. Vicces dolog, amit a legtöbb kutya nagyon élvez.

Mit csinál a kutyád, amit nagyon aranyosnak találsz? Vajon mit jelentenek a kis furcsaságaik?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here