Egy apa szeretete a gyermeke iránt tud annyira erős lenni, hogy általa egy egészen új világot is képes legyen felfedezni. Pontosan ez történt Jamie Alexanderrel, aki azért kezdett fürdőruhákat tervezni, hogy transznemű gyermeke jobban érezze magát úszás közben. Ez a szeretet vezetett a RUBIES márka létrejöttéhez, amely transznemű lányok számára exportál bikiniket a világ minden részére.
Jamie története következik, aki nem talált megfelelő fürdőruhát lánya, Ruby számára, ezért úgy döntött, hogy megtanulja saját maga elkészíteni az ideális bikinit.

Így kezdődött.

Jamie elmondása szerint Ruby 3 éves kora körül kezdett el olyan dolgokat kedvelni, amelyek a társadalmi berögződések szerint nem az ő nemének valók. Szívesen hordott magas sarkú cipőt, Disney- és Beyoncé-videókra táncolt, és hercegnőnek érezte magát. Feleségével ezután csatlakoztak egy támogató csoporthoz, és olyan környezetet biztosítottak Ruby számára, amelyben ráébredhet, hogy fiúként, lányként vagy egyikként sem azonosítja magát.

Mikor Ruby 11 éves lett, megkérdezte a szüleit, viselhet-e bikinit úgy, ahogyan a többi lány. A szülők hagyományos bikinit vásároltak neki, ami kezdetben megfelelő is volt.

Mikor egyszer külföldön nyaraltak, azon töprengtek, vajon mit szól majd a többi ember ahhoz, hogy Ruby bikiniben jelenik meg a strandon.

Jamie felfigyelt rá, hogy a divatipar a transznemű lányoknak olyan bikiniket kínál, amelyeknek az alsórésze vastagon ki van bélelve, így egyáltalán nem kelt természetes hatást. Lánya egy szép bikinire vágyott, amiben korlátok nélkül tud mozogni a tengerparton, amiben magabiztosnak érzi magát. Az apa kész volt mindent megtenni azért, hogy ez valóra is válhasson.

Így lett szoftverfejlesztőből bikinitervező.

A vállalkozó szellemű Jamie 2019 októberében otthagyta szoftverfejlesztői állását, és saját vállalkozást alapított RUBIES névvel. Célja az volt, hogy a 14 év alatti transznemű lányok és nem bináris fiúk számára is megfelelő bikinialsókat tervezzen. Mottója ez lett: “Minden lány megérdemli a ragyogást.”

Ezek voltak az első lépései a szakmában.

A torontói egyetem egyik ösztöndíját pályázta meg, hogy útmutatást kapjon vállalkozása fejlesztéséhez. Itt ismerte meg Olena Vivcharyukot, egy helyi textilipari mérnököt, aki segített Jamie-nek az első bikini tervezésében és megvarrásában. Cat, aki szintén a divatiparban tevékenykedett, közben csatlakozott hozzájuk. Hamarosan elkészítették az első 20 darabot.

Így néztek ki az első darabok.

Spandexből készítették a bikinialsókat, amelyek jól illeszkedtek, így a viselőjük kényelmesen érezte magát bennük. Akár alsóneműként is lehetett őket hordani, hogy a mindennapokban is magabiztosságot nyújtsanak.

Jamie alig várta, hogy visszajelzéseket kapjon a bikinikről. Több olyan Facebook-csoportnak is tagja volt, ahol transznemű gyerekek szülei gyűltek össze, ő pedig ingyen bikiniket küldött nekik, majd várta a visszajelzéseket.

Maga a márka sokban tükrözi Ruby személyiségét: tele van pozitivitással, vidám és élénk. Ruby minden folyamatban részt vesz, modellként is bemutatja a bikiniket. Jamie szándéka, hogy a transznemű gyerekekkel kapcsolatban a pozitív dolgokra fókuszáljon és elősegítse, hogy mindenki jól érezze magát a saját testében.

Ruby saját kezűleg ír kis üzeneteket a megrendelések mellé, amikben megköszöni a támogatást. Apukájával együtt szeretnék kifejezni a hálájukat a vásárlók bizalmáért, ezért mellékelnek a rendelésekhez egy bátorító és reményt keltő üzenetet is.

Út az új projektek felé: “Fontos, hogy a családok és a gyermekeik lehetőséget kapjanak a személyes kapcsolatteremtésre.”

Következő projektjében Jamie strandtörölközőket, bikinifelsőket és magas derekú bikinialsókat fog készíteni, hogy még több lehetőséget biztosítson a célközönségnek.

“A következő évben a RUBIES segít kapcsolatot teremteni egymással azoknak a hasonlóan gondolkodó családoknak, akik nem nagy távolságra élnek egymástól. Egy térképet fogok készíteni, amelyen meg lehet keresni az LMBTQ-t támogató csoportokat, elsősorban azokat, amelyek gyerekeknek és szüleiknek nyújtanak segítséget. A RUBIES Friends elnevezésű projekt segítségével ezek a családok akár személyesen is találkozhatnak.”

Tanácsot is adott a transznemű gyerekek szüleinek.

Jamie sem tudja mindenre a választ, de feleségével együtt készen áll arra, hogy egyre többet tanuljon és tudjon meg azon az úton, amelyen a lányuk vezeti őket. “Kövesd a gyermekedet, a szereteteddel biztosíts neki támogatást és biztonságos környezetet, hogy a lehető legjobbat érjétek el együtt.”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here