1975-2017 között a világban megháromszorozódott az elhízás mértéke. Jelenleg kb. 1,9 milliárd felnőtt nevezhető túlsúlyosnak, közülük pedig 650 millió elhízott. Egészségesnek maradni napjainkban nagyon sok elszántságot és időt igényel, ezekből pedig a legtöbbünknek nincs túl sok…
Most olyan módszerekkel ismerkedhetsz meg, melyekkel optimalizálhatod a fogyás ritmusát, hogy egészséges és boldog maradhass.

10. Egyél evés előtt

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint, ha a főétel előtt eszel egy tál levest, az csökkenti az étvágyadat. Erre az egyik lehetséges magyarázat, hogy amíg vársz, hogy a leves meghűljön, csak lassan kanalazod. Eközben az agy, a hormonok és a gyomor a jóllakottság üzenetét kapják.

9. Csípősen

Szereted a csípős ételeket? Ha igen, van egy jó hírünk számodra! A csípős ételek átmenetileg akár 8%-kal is felgyorsíthatják az anyagcserét, ezzel pedig a test kalóriaégetését is. A csípős ételek arra késztetik az embert, hogy lassabban egyen, ami szintén jót tesz az anyagcserének.

8. Egyél egészséges rágcsálnivalót

Egyél többet, de ne étkezésekkor! Fogyókúra közben el kell nyújtanod a két étkezés közötti időt. Ez logikusan hangzik, de ha már farkaséhes vagy, mikor sor kerül a következő étkezésre, valószínűleg sokkal többet fogsz enni. Továbbá, az ételt gyorsan magadba tömöd, ami szintén nem ajánlott.

Tarts magadnál egészséges rágcsálnivalókat, mandulát, napraforgómagot, almát, teljes kiőrlésű kekszet, alacsony zsírtartalmú sajtot, és néhány óránként kapj be belőlük egy keveset.

7. Aludj többet

A megfelelő mennyiségű pihenés nagyon fontos a test számára, hogy jól tudjon működni. Egy tanulmány szerint azok a fogyókúrázók, akik eleget aludtak, 6%-kal kevesebb kalóriát vettek magukhoz a nap során.

6. Igyál sok teát

Nem kell naponta 8 pohár vizet meginnod. Ihatsz vizet, de csak akkor, ha szomjas vagy. Máskülönben a tea sokkal jobb választás. A tea – főként a zöld tea – sokféle antioxidánst tartalmaz és elősegíti a fogyást. Ráadásul a rák kialakulásával szemben is véd.

5. Válaszd a kéket

Kutatók kimutatták, hogy az emberek annál kevesebbet esznek, minél nagyobb a tányér és a benne lévő étel színe közti kontraszt. A kísérlet szerint egy kékre festett szobában az emberek 33%-kal kevesebbet ettek.

4. Ne aprózd magad ezerfelé

Amikor egyszerre több mindennel foglalkozol, az agyad nem tud egyetlen dologra koncentrálni, hanem többféle gondolat jár majd a fejedben, pl. az evés és az étel is. Így könnyen megfeledkezhetsz a fogyókúráról, és hamarabb kapod magad azon, hogy a rágcsálnivalókat rejtő fiókod alján turkálsz.

3. Nevess

A nevetés olyan a test számára, mint egy kisebb aerobic edzés. A szív hevesebben kezd verni, ettől fokozódik a vérkeringés. Az intenzív nevetés, ami kb. egy órán át tart, annyi kalóriát tud elégetni, mint egy fél órás súlyemelés.

2. Aludj hidegben

Amikor hidegben alszol, a test elkezdi égetni a hason elraktározott zsírt, hogy melegen tartson. Egy tanulmányban azt állapították meg, hogy azok, akik 19 fokos szobában alszanak, 7%-kal több kalóriát égetnek el, mint azok, akik ennél melegebb helyiségben hajtják álomra a fejüket.

1. Kapcsold le a villanyt

Furcsán hangzik, mégis igaz. Amerikai kutatók arra jöttek rá, hogy ha többet tartózkodunk sötét helyeken, a testsúlyunk csökkenni fog.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here