Az elménk nap mint nap számtalan információt dolgoz fel, testünk pedig számtalan cselekvést végez. Pörgős világunkban nagyon könnyű figyelmen kívül hagyni azokat az üzeneteket, amiket testünk küld nekünk. A következménye pedig annak, hogy nem fogjuk a jeleket és nem kommunikálunk a testünkkel, nagyon súlyos is lehet.
A következő listában azokat a jeleket gyűjtöttük össze, melyekkel tested azt próbálja tudatni, hogy a veséiddel nincs minden rendben. Vajon a te tested is ezt üzeni neked?

10. Rossz alvás

Mikor a vesék nem működnek megfelelően, a méreganyagok nem tudnak kellőképpen kiürülni a szervezetből a vizeleten keresztül. A méreganyagok megemelkedett szintje pedig aludni sem hagy nyugodtan. Ezért lehetséges, hogy ha kevesebbet alszol, a veséiddel van probléma.

A krónikus vesebetegségben szenvedőknél gyakori az alvási apnoé nevezetű alvási rendellenesség. Ez azt jelenti, hogy alvás közben egyszer vagy többször is kihagy a lélegzeted. Ezek a légzési szünetek néhány másodperctől akár egy percig is tarthatnak. Minden szünet után a légzés visszaáll a normál ritmusába, mégpedig egy nagy horkantást követően. Ha a horkolás nálad folyamatosan fennáll, ideje orvoshoz fordulnod!

9. Fejfájás, fáradtság, általános gyengeség

Az egészségesen működő vesék átalakítják a D-vitamint, hogy az erősítse a csontokat és termeljen egy bizonyos hormont, az eritropoietint (EPO). Ez a hormon fontos szerepet játszik a vörösvérsejtek képződésében. Amikor a vesék nem látják el megfelelően a feladatukat, az EPO szintje csökken. Ennek következtében csökken a vörösvérsejtek száma is, ami fáradékonysághoz vezet, úgy az agyban, mint az izmokban.

A krónikus vesebetegek jelentős része szenved vérszegénységben. Ez kialakulhat akkor, ha valakinél a vesék csak 20-50%-ban működnek. Ha eleget pihensz és alszol, mégis állandóan fáradtnak érzed magad, kevés az energiád, késlekedés nélkül keress fel egy orvost!

8. Száraz, viszkető bőr

Az egészséges vesék rengeteg méreganyagot és felesleges folyadékot távolítanak el a vérből, így segítve elő a vörösvérsejtek termelődését és a szervezetben az egészséges ásványi anyag szint fenntartását. A viszkető és száraz bőr jele lehet a vesék elégtelen működésének, mutathatja, hogy a vesék nem képesek megfelelően tápanyagokat és ásványi anyagokat biztosítani a szervezetnek.

Ha a te bőröd is száraz és gyakran viszket, próbálj többet hidratálni! De gyógyszerrel csak akkor próbálkozz, ha konzultáltál az orvosoddal! Egyes gyógyszerek ugyanis kifejezetten károsak a vese számára.

7. Kellemetlen szagú, fémes ízű lehelet

Amikor a salakanyagok felhalmozódnak a vérben, másnak érezzük az ételek ízét, fémes utóíz marad a szánkban. A rossz lehelet egy másik jele annak, hogy túl sok méreganyag van a véráramban. Továbbá, ha kifejezetten nem kívánod a húst és általánosságban csökken az étvágyad, ennek következtében pedig fogyni kezdesz, szintén jele lehet a vesék rossz működésének.

Az ételeknek sokféle okból kifolyólag érezhetjük fémesnek az ízét. Okozhatja ezt allergia vagy nem megfelelő szájhigiénia. Ha nálad egyik sem áll fenn, de a fémes íz igen, fordulj orvoshoz!

6. Légszomj

Két dolog miatt is összefüggés állhat fenn az elégtelen veseműködés és a légszomj között. Az egyik, hogy a vesék nem megfelelő működése miatt folyadék kerül a tüdőbe, a másik, hogy a vérszegénység miatt csökken a vér oxigén szintje és ez okozza a légszomjat.

A légszomjnak sok oka lehet, asztma vagy szívelégtelenség is. Ha észreveszed, hogy állandóan lihegsz, még a legkisebb erőfeszítés után is, ideje orvoshoz fordulnod!

5. Lábfej, boka, kezek megdagadása

A rosszul működő vesék nem tudják eltávolítani a testből a felesleges folyadékot. Ez nátrium-visszatartást eredményez, amitől megdagad a boka, a lábfej és a kezek. Az alsó végtagok megdagadása ezenkívül jele lehet májbetegségnek, szív- vagy érrendszeri problémának is.

Időnként gyógyszerek, a sófogyasztás csökkentése és a felesleges folyadék eltávolítása megszünteti a duzzadást. Ha nem segít, egyéb kezelésre van szükség.

4. Hátfájás

A vesebetegség hátfájásban is megnyilvánulhat. Ez általában a hát alsó részén jelentkezik, mélyen érezzük a csípő és az ágyék környékén. A hát- és lábfájást veseciszta is okozhatja. Ilyenkor folyadékkal teli kis tömlők képződnek a vese felszínén, ez a policisztás vesebetegség egyik tünete.

Ha a hátfájást valóban veseprobléma okozza, ehhez egyéb tünetek is társulnak, mint a rosszullét, hányás, magas testhőmérséklet és gyakori vizelési inger. A normál hátfájás semmilyen összefüggésben nem áll a vesékkel és nem jár ilyen tünetekkel sem.

3. Duzzadt szemek

Ha a vese szűrőrendszere károsodott, annak egyik legelső jele a fehérje megjelenése a vizeletben, ami a szem alatti táskák kialakulását is okozhatja. A szem környékének megduzzadása mutatja, hogy a vesék túl sok fehérjét engednek a vizeletbe, ahelyett, hogy visszatartanák és elosztanák azt a szervezetben.

Ha tudod, hogy eleget pihensz és megfelelő a fehérje beviteled is, mégis folyamatosan táskás a szemed, kérj időpontot az orvostól!

2. Magas vérnyomás

A keringési rendszer és a vesék működése szorosan összefügg. A vesében találhatók a nefronok, melyeknek feladata a méreganyagok és a felesleges folyadék kiszűrése a vérből. Ha a vérerek károsodnak, a nefronok nem jutnak elegendő oxigénhez és tápanyaghoz. Ezért a magas vérnyomás a második vezető oka a vesebetegség kialakulásának.

Tanuld meg szabályozni a vérnyomásodat, hogy elkerüld a vesebetegséget! Egyél folsavban gazdag ételeket, amivel támogathatod a vörösvérsejtek képződését és megelőzheted a vérszegénységet.

1. Megváltozott vizelet

A vesék állítják elő a vizeletet és azon keresztül távolítják el a méreganyagokat. Ha a vizelés gyakorisága, a vizelet színe, szaga, megjelenése megváltozik, azt nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A leggyakoribb változások:

  • Többször jársz wc-re, főleg éjszaka. A napi 4-10 vizeletürítés normálisnak tekinthető.
  • Vér a vizeletben: Az egészséges vesék kiszűrik a méreganyagokat a vérből, így állítják elő a vizeletet. De ez a szűrési funkciója a vesének valami miatt károsodott, a vérsejtek beszivároghatnak a vizeletbe.
  • Habos vizelet: Ha még öblítés után is ott marad a hab a wc-kagylóban, azt mutatja, hogy nem kívánatos fehérjék kerültek a vizeletbe.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét