Kevesen tudják csak elkerülni a különböző rovarcsípéseket, nyáron pedig még inkább ki vagyunk téve a kis vérszívóknak. Néha azt is nehéz felismerni, hogy mi is csípett meg bennünket. A csípés fájhat, viszkethet, sőt akár be is dagadhat. Igen sokféle rovar létezik, s mindegyik más-más betegségeket hordoz, így rendkívül fontos, hogy képes légy beazonosítani, mi is csípett meg.
De semmi pánik! A következő kis iránymutatóval könnyedén felismerheted, milyen rovar támadott meg.

1. Lódarázs

A terület, ahol megcsípett egy lódarázs bepirosodik, és igen komolyan be is dagad. Akár hólyagos is lehet. Az „áldozat” igen nagy fájdalmat érez, rosszabb, mint egy darázscsípés esetében. A lódarázs mérge sokkal mérgezőbb is, hiszen maga a rovar is nagyobb. A mérge hisztamint és acetilkolint tartalmaz.
Ha hideget érzel a végtagjaidban, elkezd bekékülni a füled vagy a szád, vagy légzési nehézségeid támadnak, azonnal fordulj orvoshoz!

2. Méh

Egy méhcsípés esetében ki kell szedned az esetlegesen beragadt fullánkot. A csípés helye általában bepirosodik és feldagad. Égető, éles fájdalommal jár, kicsit később pedig viszketéssel. Ha nem vagy allergiás a méhcsípésre, akkor ezek a legrosszabb tünetek, amik megjelenhetnek nálad.
Egy allergiás ember számára egy méhcsípés rendkívül veszélyes lehet, hiszen légzési nehézségek léphetnek fel nála.

3. Darázs

A darázscsípés tünetei hasonlóak a méhcsípéséhez. A csípés bepirosodik és feldagad, égető fájdalom, később pedig szörnyű viszketés lép fel. A csípés területe akár vérezhet is. Egy darázs többször is megcsíphet.
Csak úgy, mint egy méhcsípésnél, itt is nagyon fontos, hogy tisztában légy vele, hogy allergiás vagy-e a darázscsípésre, ugyanis allergiás sokkot kaphatsz.

4. Szúnyog

A szúnyogcsípés úgy néz ki, mint egy kis bogyóméretű, feldagadt piros folt. Legtöbbször a test szabadon lévő területein fordul elő. A szúnyogok az olyan területeket kedvelik, ahol a bőröd nagyon vékony, és könnyen eljuthatnak a véredig. Amikor megcsípnek, befecskendezik a nyálukat a sebbe, ami alvadásgátlót tartalmaz, így hígabb lesz tőle a véred. Piros és duzzadt lesz a csípés helye, és szörnyen viszket.

5. Kullancs

A tested egy piros foltként reagál a kullancsra, ami hosszú ideig szívhatja a véredet, s közben egyre nagyobbra nő.
A legrosszabb, hogy a kullancsok megfertőzhetik az embereket agyvelő- és agyhártyagyulladással, valamint sok más betegséget is hordozhatnak.
Ha eltávolítod a rovart a testedből, de a piros folt nem tűnik el, és egyre csak növekszik, a lehető leggyorsabban keress fel egy orvost!

6. Bolha

A bolhacsípés könnyedén összetéveszthető az allergiával vagy a szúnyogcsípéssel, mivel a csípés helye piros és duzzadt. A szúnyogokkal ellentétben azonban a bolhacsípés nagyon fájdalmas, a viszketés pedig sokkal rosszabb.
A bolhák általában a lábakat támadják meg, és csak egy alvó ember lehet az „áldozat.” Egy bolha számtalanszor megcsíphet, így a csípések között általában 1-2 cm van.
A bolhák igen sok, komoly fertőzést hordoznak.

7. Hangya

A legtöbb hangya nem veszélyes az emberekre. A vörös tűzhangya azonban igen sok bajt okozhat. A csípés helyén gennyhólyagok alakulnak ki, ami később kisebesedik. A hangyák mérge toxinokat tartalmaz, így a csípést elszenvedőnél allergiás reakciót vagy allergiás sokkot válthat ki. A közönséges hangyacsípés egyáltalán nem ilyen veszélyes. Úgy néz ki, mint egy szúnyogcsípés. Rózsaszín folt alakul ki a csípés helyén, és igen sokáig viszket. A csípés pillanatában égő fájdalom jelentkezik, mintha forró vizet öntöttünk volna a bőrünkre.

8. Bögöly

A bögöly úgy néz ki, mint egy nagy, kövér légy. A legyekkel ellentétben azonban a bögöly vérszívó rovar, és csípése nagyon fájdalmas. Először csak egy kicsi, alig 1 milliméteres piros folt jelenik meg a csípés helyén, majd elkezd bedagadni és viszketni. A böglyök olyan betegségeket hordozhatnak, mint a tularémia (nyúlpestis) vagy a lépfene, de az esetek többségében inkább a marhákra jelentenek veszélyt, nem pedig az emberekre.

9. Tetű

Ha a szúnyogcsípéshez hasonló, apró, piros pöttyöket fedezel fel a tested olyan területein, ahol haj nő (a fejeden, a nyakadon, a füled mögött) akkor azt bizony nagy valószínűséggel fejtetű okozta. Ha a hátadon, a hasadon, a kezeiden vagy a lábadon jelennek meg ilyen pöttyök, azok is tetűcsípések lehetnek. A csípések néhány centiméterre találhatóak egymástól, a bőrfelület pedig úgy néz ki, mintha valami megszúrta volna.
A tetvek igen komoly betegségeket hordozhatnak, mint például a volhiniai láz és a tífusz.

10. Ágyi poloska

Első ránézésre az ágyi poloska csípése úgy néz ki, mint egy bolha- vagy szúnyogcsípés, vagy épp valamilyen allergiás reakció. A csípés helye piros és duzzadt lesz, valamint elkezd viszketni. Van azonban egy módja, amivel felismerheted az ágyi poloska „munkáját.” A csípések nagyon közel vannak egymáshoz, és úgy sorakoznak egymás után, mintha egy út lenne a bőrödön. Az ágyi poloska csípése sokkal fájdalmasabb, mint a szúnyogé. A csípések reggel fedezhetőek fel, hiszen az ágyi poloskák este „támadnak.”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét