Vannak annyira ötletes módszerek, melyeket generációkon át használnak. Az idő múlásával azonban sok minden feledésbe vész, vagy éppen azt hisszük róluk, már elavultak, működésképtelenek. Most szeretnénk néhány ilyen trükköt újraéleszteni, melyek nagymamáink idejében nem véletlenül voltak annyira népszerűek.

1. A rózsa kétszer annyi ideig marad szép a vázában, ha egy fél aszpirint dobsz a vizébe

Az aszpirin megelőzi a vízben lévő anyagok lebomlását, és tovább tartja frissen nem csak a rózsát, de a krizantémot, a kardvirágot, a szegfűt is. A nárciszoknál azonban inkább egy csipet sót tégy a vízbe, a dáliáknál pedig egy kevés ecetet használj.

2. Tanítsd meg a gyereket helyesen fogni a ceruzát egy gumi segítségével

Tégy egy befőttesgumit a kezére, majd add a kezébe a ceruzát, amit fűzz át a gumi alatt. Csavard meg 180 fokban és a gumi a helyes pozícióban fogja rögzíteni a ceruzát a gyerek kezében.

3. Szórj sót a ruhán lévő zsírfoltra a lehető leghamarabb

A só a zsiradék nagy részét magába szívja. Szórd rá a foltra, várj egy kicsit, majd rázd le. A nagyobb foltot érdemesebb kimosni, de ha csak ráfröccsen a zsír, a sótól el fog tűnni.

4. A beszáradt körömlakkot körömlakklemosóval hígíthatod

Jó pár csepp körömlakklemosótól a beszáradt körömlakk nem csak folyékonyabbá, de fényesebbé is válik. Ugyanakkor, arra figyelj, nehogy eltúlozd a körömlakklemosót, mert a lakk vizes állagú lesz tőle.

5. Az összeégett serpenyőt könnyen megtisztíthatod, ha sós vizet forralsz benne

A zsíros, összeégett serpenyő tisztításának talán legegyszerűbb módja, ha felöntöd vízzel, teszel bele egy marok sót, és forralod 15-20 percen át.

6. A céklalét könnyen lemoshatod a kezedről citrommal

Ha cékla, áfonya vagy bármilyen más gyümölcs, zöldség megfogta a kezedet, ne szappannal próbáld lemosni, mert az csak tovább ront a helyzeten. A legjobb, ha citromlével mosol kezet, vagy egy félbe vágott citrommal átdörzsölöd a bőrödet.

7. A tojások nem repedeznek meg, és a fehérje nem fog kifolyni főzés közben, ha sót teszel a vízbe

A só ugyan a tojás megrepedésére nincs hatással, de azt nem fogja engedni, hogy a fehérje kifolyjon főzés közben. Így megmarad a tojások természetes zamata.

8. Hogy a kenyér vágás közben ne morzsolódjon, mártsd a kést forró vízbe

Hogy a friss kenyér ne essen darabokra, miközben szeleteled, a kés pengéjét mártsd forrásban lévő vízbe, vagy a teáskannából öntsd rá a vizet a késre, majd töröld szárazra, és kezdj hozzá a szeleteléshez.

9. Krumplival csökkentheted a rovarcsípés okozta irritációt és gyulladást

Végy egy kis burgonyát, mosd meg és vágd félbe, majd a vágott felével tedd rá a csípésre. Egy ragasztószalaggal vagy kötéssel rögzítheted. A burgonya csökkenti az irritációt és a viszketést, hidratálja a sebet, ezzel gyorsítja a gyógyulását. Bármilyen típusú csípés esetén alkalmazhatod.

10. Egy karóra segítségével meghatározhatod az égtájakat

Fordítsd úgy a karórát, hogy a kismutatója a Nap felé nézzen. A kismutató és az 1-es által bezárt szöget képzeletben oszd ketté. Ez a képzeletbeli vonal dél felé fog mutatni. Délig a déli égtáj a Naptól jobbra, délután tőle balra található.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét