Szeretnél valami finomat főzni és úgy döntöttél, pontosan követed a receptben leírtakat. Az eredmény mégis mérföldekre van a várakozásaidtól. Ismerős a helyzet? Legalább egyszer mindannyian átéltük már ezt. De mi a teendő?
Összegyűjtöttük azokat a gyakori főzési hibákat, melyek a legfinomabb ételek ízét is elronthatják.

1. Teletömöd a serpenyőt

Ne feledd, ha szeretnéd, hogy a húson ropogós kéreg képződjön, hagynod kell neki helyet az átsülésre. Máskülönben, ha túlzsúfolod a serpenyőt, a hús nem sülni, hanem főni fog.

2. Tapadásmentes serpenyőben sütöd a húst

Ebben az esetben is hiába várod, hogy a hús finom ropogósra süljön. A tapadásmentes serpenyő általában kevésbé melegszik át, mint a hagyományos serpenyő, ezért jobban teszed, ha csak tojás vagy palacsinta sütéséhez veszed elő. A húshoz használj grill vagy öntöttvas serpenyőt.

3. Nem adsz sót a tészta főzővízéhez

Alapszabály, hogy a tészta főzővizét sózni kell. Enélkül a tészta íztelen lesz, és még a szósz sem tudja megmenteni. Ha az adagolásban nem vagy biztos, íme egy tipp: 300 gramm tészta vízéhez tégy 1 evőkanál sót!

4. Olívaolajjal sütsz

Magas hőmérsékleten az olívaolaj valamennyi tápanyagát elveszíti és égni kezd. Ezzel pedig teljesen lerombolja az étel ízét. Az olívaolajat salátákhoz használd, napraforgóolajban pedig süss.

5. A száraz hozzávalókat pohárban méred ki

Sokan a tészta hozzávalóit egy pohárban vagy egy bögrében mérik ki, nem törődve azzal, hogy a száraz és folyékony hozzávalóknak eltérő a térfogatuk. A sütés pedig megkívánja a pontos adagolást. Ha nem vagy benne biztos, használj száraz hozzávalók méréséhez készült mérőedényt.

6. Nem melegíted elő a serpenyőt

A legjobb séfek azt tanácsolják, hogy amikor azt hiszed, a serpenyőd már elég forró, várj még 2 percet, és csak ezután tedd bele a hozzávalókat. Tökéletesen előmelegített serpenyőre van szükség ahhoz, hogy ropogósra süsd a húst és a zöldségeket.

7. Túlpirítod a fokhagymát

A legtöbb receptnél a főzés legvégén vagy azután 2-3 perccel kell hozzáadni a fokhagymát az ételhez. A fokhagyma a többi zöldségnél jóval kevesebb vizet tartalmaz, ezért nagyon gyorsan megég. Ha túlpirítod, kellemetlen íze lesz tőle az ételnek.

8. Fagyottan teszed a húst a serpenyőbe

Mielőtt elkezded a sütést, néhány órán át hagyd szobahőmérsékleten állni a fagyasztóból kivett a húst. A szobahőmérsékleten pihentetett hús sokkal egyenletesebben sül át, míg a fagyott hús kívülről késznek tűnik, ám belülről még mindig nyers. Ugyanez érvényes a sütőben való sütésnél is.

9. Elkészülte után azonnal nekilátsz a húsnak

Már alig bírod kivárni, hogy megkóstold, mit sütöttél? Néhány percig mégis próbáld meg távol tartani magad a húsodtól! Légy türelmes, adj időt a húsnak, hogy pár perc alatt elnyerje valódi ízét.

10. Mindent a hűtőben tárolsz

Nem jó ötlet az összes élelmiszert a hűtőbe tenned. A paradicsom, hagyma, cukkini, padlizsán, fokhagyma, burgonya és sok trópusi gyümölcs, pl. a mangó és a kivi íze is jobb, ha melegebb helyen tárolod. Ha beteszed a hűtőbe, ezek a zöldségek és gyümölcsök elveszítik frissességüket, és hamarabb megromlanak.

11. Folyamatosan forgatod a húst

Miközben sütöd, nem szükséges túl gyakran forgatnod a húst egyik oldaláról a másikra. Ezzel csak azt éred el, hogy a hús kiszárad, a hal pedig gusztustalanul fog kinézni. Csak hagyd a serpenyőben és ne zaklasd túl sokszor. Ez a séfek aranyszabálya.

12. Túlfőzöd a tojást

Láttál már valaha szürke színű tojássárgáját? Érezted már, hogy a főtt tojás leginkább a gumira hasonlít? A tojás minőségével semmi baj nincs, sokkal valószínűbb, hogy te főzted túl. Hogy a megfelelő színt és állagot érd el, vedd le a tűzről a tojást rögtön azután, hogy a víz forrni kezd, és hagyd a forró vízben, fedő alatt állni 10 perc.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét