A glutén ártalmatlannak tűnhet, de egyeseknél egészségügyi problémákat idézhet elő. Tünetei gyakran nem egyértelműek, ezért nem könnyű felfedezni őket, hosszú távon viszont komoly gondokat okozhatnak. Ha felismered, hogy a szervezeted nem jól reagál a gluténre, sokat tehetsz az egészségedért!
1. Alopecia
A glutén intolerancia – különösen olyan állapotok esetén, mint a cöliákia – hajhulláshoz és a szempillák kihullásához vezethet.
A vékonybél glutén okozta károsodása a tápanyagok rosszabb felszívódását eredményezheti, így a szervezet hiányt szenvedhet olyan fontos tápanyagokból, mint a vas, a cink és a biotin, melyek elengedhetetlenek az egészséges hajnövekedéshez.
2. Emésztőrendszeri problémák
A gluténérzékenység az emésztőrendszerre is hatással van. Hányingert, puffadást, hasi fájdalmat és időnként székrekedést okozhat. Ezeket a tüneteket gyakran összetévesztik más egészségügyi problémákkal, sokszor irritábilis bél-szindrómaként diagnosztizálják. Tanulmányok szerint az IBS a világon a lakosság 10-15%-át érinti. A gluténérzékenyek számára a félrediagnosztizálás a megfelelő kezelés elmaradását eredményezheti, így a kellemetlen tünetek még tovább fennmaradnak.
3. Testsúly változása
A glutén intolerancia a testsúly ingadozását okozhatja, megmagyarázhatatlan súlygyarapodást vagy fogyást idézhet elő. Ezeket a változásokat sejtszinten fennálló gyulladások és a normális emésztési folyamat zavarai okozhatják. A súlyingadozás számos egyéb egészségügyi probléma jele is lehet, de ha olyan egyéb tünetek társulnak hozzá, mint a fáradtság, emésztési problémák, vitaminok és ásványi anyagok hiánya, az glutén intoleranciára utalhat.
4. Hormonális problémák
A gluténérzékenység kihat a hormonháztartásra is. Szabálytalanná teheti a menstruációs ciklust, előidézheti a premenstruációs szindrómát és zavarhatja az alvást. Ezek a hormonális szabálytalanságok könnyen észrevétlenek tudnak maradni bizonyos életszakaszokban, például kamaszkorban, várandósság alatt vagy a menopauza időszakában. Érdekes módon a tünetek leginkább a nőket érintik, ez pedig arra utal, hogy a gluténérzékenységhez kapcsolódó hormonzavarok elsősorban a nőknél jelentkeznek.
5. A központi idegrendszer problémái
A glutén fogyasztása fokozhatja a gyulladást és szivárgó bél szindrómát okozhat, ez pedig számos neurológiai és pszichés tünettel jár. Ilyen a koncentráció romlása, a depresszió, szorongás, álmatlanság, fáradékonyság, ingerlékenység és a ködös gondolkodás, mikor nehezünkre esik a fókuszálás.
A kutatások szerint a gluténérzékenyek hajlamosabbak a migrénre is. Miközben a fejfájást számos tényező előidézheti, a gluténérzékenyeknél sokszor a glutén elfogyasztása után jelentkezik, így közvetlen összefüggés sejthető mögötte.
6. Bőrproblémák
A gluténérzékenység krónikus állapot, mikor a gluténnal kapcsolatos intolerancia az arra genetikailag hajlamos emberekben kialakul. A mögöttes mechanizmusról úgy tartják, hogy az immunrendszer által közvetített és számos bőrproblémában is megnyilvánulhat. A gluténérzékenység számos formája közül a cöliákia az egyik leginkább elterjedt. Ennek pedig nem csupán a bélrendszerre van hatása, hanem a bőrre, az endokrin rendszerre, az idegrendszerre, de még a vérképzőszervekre is. A krónikus gyulladásos eredetű pikkelysömör esetén nagy javulás érhető el gluténmentes diétával.
7. Figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD)
Tanulmányok szerint gluténmentes étrenddel nagyban csökkenthetők az ADHD tünetei. Ez arra utal, hogy a kezeletlen gluténérzékenység növelheti a mentális és viselkedésbeli zavarok kialakulását, mint amilyen az ADHD is.
8. Romló fogak
A glutén intolerancia miatt a tápanyagok kevésbé szívódnak fel, köztük a kalcium is, ami létfontosságú a fogak számára. Ez a fogzománc érzékenységét, szuvasodást és szájüregi fekélyek kialakulását okozhatja. Ha ezek a fogászati problémák a megfelelő szájhigiénia ellenére is jelentkeznek, lehet, hogy a gluténérzékenység áll a háttérben. Ilyenkor érdemes megfontolni az étrend változtatását.
9. Vashiányos vérszegénység
A gluténérzékenyeknél gyakran alakul ki vashiányos vérszegénység, mert a szervezetük nem tudja megfelelően hasznosítani a vasat. Glutén fogyasztása esetén a gluténérzékenyeknél immunválasz keletkezik, ami károsítja a vékonybél nyálkahártyáját, ezzel csökkentve a tápanyagok – köztük a vas – felszívódásának mértékét.
10. Autoimmun betegségek
Az autoimmun betegségben szenvedőknél gyakran áll fenn gluténérzékenység, ami egyértelműen mutatja az összefüggést a két probléma között. A cöliákia is autoimmun betegség, ami akkor alakul ki, mikor az immunrendszer a gluténfogyasztás hatására tévesen a bél nyálkahártyáját veszi célba. Ez nem csak komoly emésztési gondokat okoz, de növeli más autoimmun betegségek kialakulásának esélyét is. Ilyen az autoimmun pajzsmirigy gyulladás, az autoimmun májbetegség, a Crohn-betegség, a cukorbetegség, a vitiligo, a reumás ízületi gyulladás vagy a szklerózis multiplex, melyek a gluténérzékenység és a szélesebb körű immunrendszeri diszfunkció közötti összefüggést mutatják.
11. Mandulakövek
Klinikai megfigyelések szerint potenciális összefüggés van a gluténérzékenység és a mandulakövek kialakulása között. Sok gluténérzékeny számol be mandulakövekről, melyek a mandulákban található lerakódásokból és baktériumokból állnak. Érdekes módon sokan számolnak be arról, hogy a glutén kiiktatása után ezek a mandulakövek jelentősen csökkennek. Ez is azt mutatja, hogy a gluténfogyasztásnak nagy szerepe lehet a kialakulásukban.
12. Hajhullás
A gluténérzékenység összefüggésbe hozható a hajhullással, főleg cöliákia esetén. Az összefüggés oka a gluténfogyasztás miatt bekövetkező rossz tápanyagfelszívódásban rejlik. Az olyan alapvető tápanyagok, mint a vas, a cink és a biotin, nélkülözhetetlenek a hajnövekedéshez. Ha ezek nem szívódnak fel megfelelően, az a haj ritkulását, fokozott hullását idézheti elő. A glutén által generált immunválasz a hajhagymákat veszi célba, ezzel pedig előidézheti az alopeciát, azaz a foltokban jelentkező hajhullást. A gluténmentes étrend viszont nagyban enyhíti ezeket a tüneteket.
Hogyan kezeld a gluténérzékenységet
1. Vizsgáltasd ki magad: Keresd fel az orvost, és kérj vérvizsgálatot, hogy kiderüljön, találhatók-e olyan antitestek a véredben, melyek cöliákia esetén jelen vannak. Fontos, hogy a vizsgálat előtt fogyassz glutént.
2. Iktasd ki a glutént az étrendedből: Kerüld a glutént tartalmazó ételeket, mint:
- búza
- rozs
- bulgur
- liszt
- búzadara
- egyéb gluténtartalmú összetevők
Mindig figyelmesen olvasd el az élelmiszerek összetételét, és válassz gluténmentes verziót.