Ha tartasz növényt a lakásban, segítenek megtisztítani a levegőt, gondoskodnak a megfelelő páratartalomról, csökkentik az allergiás tüneteket és még a mentális egészséget is javítják. De egyes növények olyannyira sok gondoskodást igényelnek, hogy elveszik a kedvet attól, hogy zölddé változtassuk otthonunkat. Viszont a következő fajtákat nagyon egyszerű gondozni.

1. Közönséges borostyán

Itt tartsd: Világos vagy közepesen világos helyen.

Öntözés: Ellenáll a szárazságnak, de fontos, hogy rendszeresen locsold, viszont a földje ne legyen túl sokáig nedves.

Problémák: Ritkán kap el betegségeket, és a kártevők sem támadják meg általában, de a takácsatkafélék gondot okozhatnak neki. Ezt könnyen megelőzheted, ha hűvös vagy párás helyen tartod a borostyánt. Még egy dolog, amire figyelned kell, hogy a borostyán mérgező, főként a levelei és a nedve.

2. Pozsgafa

Itt tartsd: Tedd világos helyre. A fiatal növényt tartsd olyan helyen, ahol a napfény nem éri közvetlenül, az idősebb növények azonban már bírják az erősebb napfényt is.

Öntözés: Növekedési időszakban (tavasszal és nyáron) fontos számára az elegendő víz. Ezt követően az öntözéssel várj addig, míg a földje szinte teljesen kiszárad. Ez egy hét vagy akár egy hónap is lehet. Pihenési időszakban (ősszel és télen) még kevesebb vizet igényel.

Problémák: Betegségek ritkán alakulnak ki nála, de az atkák és a rovarok kárt tehetnek benne. A viaszos pajzstetvek a legfőbb ellenségei, ezeket alkoholba mártott vattakoronggal törölgesd le a levelekről.

3. Korallvirág

Itt tartsd: Jól szellőző szobába tedd.

Öntözés: A túlöntözés árt neki, ezért csak akkor öntözd, ha a földje már száraz. Általában heti egyszer elég locsolni.

Problémák: Betegségek ritkán érik el. De a pajzstetvek, levéltetvek gyakran megtámadják. Törölgesd, szedegesd le őket a levelekről.

4. Törpebors

Itt tartsd: Kerüld a közvetlen napfényt.

Öntözés: Szereti a párás helyeket, ezért akár a fürdőszobában is tarthatod, de a lakás bármely helyiségében jól fogja érezni magát. Földje legyen inkább száraz, nem kell gyakran locsolni. Elég, ha 7-10 naponként öntözöd.

Problémák: Ellenálló a kártevőkkel szemben, de a gyászszúnyog-félék, atkák és pajzstetvek megtámadhatják.

5. Rákvirág

Itt tartsd: A közepesen vagy kevésbé világos helyeket kedveli, kerüld a közvetlen napfényt, mikor helyet keresel neki. Jól fogja magát érezni ablaktalan helyiségben is.

Öntözés: Rendszeres öntözéssel tartsd nedvesen a földjét, de ügyelj, hogy ne ázzon át. Két öntözés között várd meg, míg a földje kissé kiszárad.

Problémák: A betegségek ritkák nála, de az atkák és a rovarok néha kárt tesznek benne.

6. Kislevelű fikusz

Itt tartsd: Világos helyiségbe tedd, de ne közvetlen napfényre.

Öntözés: 1-2 hetente locsold. Ügyelj arra, hogy a földje ne száradjon ki teljesen két öntözés között, egy kissé maradjon nyirkos.

Problémák: Hajlamos a lombját érintő gombás megbetegedésekre. A takácsatkák, a pajzstetvek szintén gondot jelenthetnek, de ezeket töröld le a leveleiről vagy használj ellenük növényvédőszert.

7. Közönséges elefántláb

Itt tartsd: Szereti a napfényt, ezért az ablakba is teheted.

Öntözés: Nyáron nem kell gyakran öntözni, de győződj meg róla, hogy a víz leér mélyen a gyökerekhez. Ezután hagyd kiszáradni a földjét. Télen még kevésbé igényli a locsolást.

Problémák: Figyelj a takácsatkafélékre és a hálóikra. Mosogatószeres vízbe mártott ronggyal tudod letörölni őket a növényről.

8. Kukoricalevél

Itt tartsd: Ne tedd közvetlen napfényre, mert megperzselheti a leveleit.

Öntözés: Jól tűri a szárazságot, de tavasszal és nyáron figyelj az öntözésére. Két öntözés között hagyd, hogy a földje kiszáradjon. Ősszel és télen ritkábban kell locsolni.

Problémák: Időnként barna vagy fekete pöttyök jelenhetnek meg rajta, ezeket törölgesd le és kezeld gombaölővel. A pajzstetvek, a viaszos pajzstetvek és a takácsatkák megtámadhatják.

9. Hegyescsúcsú futóka

Itt tartsd: A világos helyet szereti, de a közvetlen napfényt nem, mert ettől megég és kifehéredik a levele. A nagyon kevés fényt is jól bírja.

Öntözés: Ne öntözd túl, de a talaját tartsd nedvesen. Két öntözés között hagyd kiszáradni.

Problémák: Kórokozók ritkán támadják meg, de a pajzstetvek gondot okozhatnak nála.

10. Illatos sárkányfa

Itt tartsd: Teheted az ablak közelébe, ahol sok fény éri, de ne tedd ki közvetlen napfénynek.

Öntözés: Növekedési időszakban tartsd nedvesen a földjét. Télen kevesebbszer locsold, inkább legyen szárazabb a földje, de ne száradjon ki teljesen.

Problémák: A takácsatka és néhány rovar jelenthet gondot neki.

11. Nyíllevél

Itt tartsd: Közepesen vagy kevésbé világos helyen. Napfényes helyen is lehet, de ne túl sokáig. A tarka változatai jobban viselik a közvetlen napfényt.

Öntözés: Szereti a nedves földet, de ne legyen nagyon átáztatva. Mikor elkezd a földje kiszáradni, akkor locsold meg újra. Télen se hagyd kiszáradni, de kevesebbszer öntözd.

Problémák: A kártevők általában nem fenyegetik, de a takácsatkák, viaszos pajzstetvek problémát okozhatnak.

12. Zöldike

Itt tartsd: Világos helyre, de ne közvetlen napfényre tedd. Kevésbé világos helyen is fejlődni fog, de lassabban.

Öntözés: A földje legyen nyirkos. Öntözés után 4-5 napot várj, és ha száraz a földje, locsold meg.

Problémák: A takácsatkák, pajzstetvek, atkák a legfőbb kártevői. Ha jól szellőző helyen tartod, megfelelően locsolod és napfényes helyre teszed, megelőzheted a betegségeket.

13. Agglegénypálma

Itt tartsd: Világos helyen, de ne közvetlen napfényben. A kevésbé világos helyeket is tolerálja.

Öntözés: Alaposan öntözd meg, majd hagyd, hogy a földje kiszáradjon a következő locsolás előtt. Egy darabig bírja a szárazságot, de ha túl sokáig nem kap vizet, ledobja a leveleit.

Problémák: Szinte teljesen ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben. Betegség csak akkor alakul ki nála, ha túl sokat öntözöd vagy párás helyen tartod. A levéltetvek megtámadhatják, de ez ritkán fordul elő. A növény mérgező!

14. Filodendron

Itt tartsd: Szereti a közepesen világos és világos helyeket, de közvetlen napfényre ne tedd.

Öntözés: Egész évben tartsd nedvesen a földjét, kivéve télen. Ilyenkor hagyd, hogy kiszáradjon.

Problémák: A levéltetvek, viaszos pajzstetvek és takácsatkák támadhatják meg.

15. Anyósnyelv vagy szobai tigrislevél

Itt tartsd: Világos, de ne közvetlenül napfényes helyen. Árnyékosabb helyen is megél, de lassabban növekszik és elveszti ragyogó színét.

Öntözés: Jól bírja a szárazságot. Ne öntözd sokat, földje ne legyen túl nedves. Nyáron, amint kiszárad, locsold meg. Télen hosszabb időszakokra is mellőzheted az öntözést.

Problémák: Rovarok és gombás betegségek is megfertőzhetik.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét