Évente több mint 50 millió embernél merül fel valamilyen allergia, kutatások szerint pedig a légszennyezettség miatt ez a szám csak emelkedni fog a jövőben. Az autók kipufogógázai, a gyárak, üzemek által kibocsátott szennyezőanyagok súlyosbítják az asztmás tüneteket, a szénanáthát és más allergiákat, amelyek világszerte rengeteg gyereket és felnőttet érintenek.
A jó hír, hogy természetes módszerekkel is meg lehet előzni ezt. Például olyan légtisztító növények segítségével, amiket mutatunk.

1. Vitorlavirág

Sötétzöld leveleivel és fehér virágaival a vitorlavirág gyönyörű növény, amely ráadásul a lakás levegőjét is tisztítja. Tanulmányok szerint csökkenti a levegőben lévő méreganyagok és allergének mennyiségét.

2. Tarka sárkányfa

A 2 méter magasra is megnövő tarka sárkányfa segíthet a levegőben lévő benzol mennyiségének csökkentésében. Ezt a vegyi anyagot műanyagok és szintetikus textilek gyártásához használják. Bőrirritációt okoz, ami kiütésekben és viszketésben nyilvánul meg.

3. Kínai rákvirág

Egyike a NASA által ajánlott légtisztító növényeknek. Megtisztítja a levegőt a benzoltól, illetve a formaldehidtől, amiről kimutatták, hogy veszélyes lehet az ember egészségére.

4. Szobafikusz

Erős, műanyagra emlékeztető levelei miatt gumifának is nevezik ezt a növényt, mely szintén ellensége a formaldehidnek. Ez az anyag nagyobb mennyiségben gyerekeknél fokozza az asztma kialakulásának esélyét.

5. Illatos sárkányfa

Ha allergiás vagy, ezt a növényt is érdemes beszerezned. Megtisztítja a levegőt a toluoltól, ami súlyosbítja az asztmát, a szénanáthát, és tanulmányok szerint az atópiás dermatitiszt.

6. Szobapáfrány

Legjobban a párás helyeket szereti, de nagyon igénytelen növény. A NASA kutatói állítják, ez az egyik leghatékonyabb növény a levegőben szálló allergének eltávolítására.

7. Szobai tigrislevél

Az anyósnyelvként is ismert növény jól bírja a szárazságot. A levegőben található káros anyagok közül a 4-5 legkárosabbat képes kiszűrni.

8. Aloe vera

A kozmetikában és a gyógyászatban is elterjedt a használata, de csak kevesen tudják róla, hogy kiváló légtisztító is. A benzolt és a formaldehidet is képes megkötni.

9. Nagy flamingóvirág

Különleges, világos piros virágaival egyedi dekorációja lesz a szobának. A nagy flamingóvirág kiszűri az ammóniát a levegőből, ami köhögést okoz, irritálja a torkot és az orrot. Mégis légy vele elővigyázatos, mert allergiát okozhat.

10. Bambuszpálma

Amerika szubtrópusi és trópusi régióiban őshonos, de az egész világon kedvelt szobanövény. 6 méter magasra is megnőhet, nagyon szép dekorációja lesz a lakásnak. Jó hír, hogy szépsége mellett a levegő megtisztításában is hatékony, elsősorban a fejfájást és szédülést okozó triklór-etilén ellen érdemes bevetni.

11. Kislevelű fikusz

Valódi faként kertbe is ültethető, de ha a lakásba viszed, a miniatűr verzióját válaszd, ami hasonlóan néz ki, mint a bonsaiok. A NASA ezt a növényt is felvette a legjobb légtisztítók listájára.

12. Kínai ehető krizantém

Rengeteg színváltozata létezik, termesztése pedig évezredes múltra tekint vissza. Egészségre gyakorolt hatásai miatt azonban most kezdi elérni népszerűségének csúcsát. Ez a növény kiszűri a levegőből a triklór-etilént, az ammóniát, a formaldehidet és más káros anyagokat.

13. Zöldike

Az egyik legkönnyebben nevelhető szobanövény, hiszen szinte bármit képes túlélni, és betegségekre sem hajlamos. Emellett pedig hatékony a levegő tisztán tartásában is.

14. Gerbera

Ha allergiás vagy, de szereted a virágokat, ez a növény lehet a legjobb barátod. Nyártól őszig virágzik, levelei pedig 3 veszélyes anyagot is kiszűrnek a levegőből.

15. Borostyán

Ha hagyod neki, bárhova felkúszik, bármit behálóz az indáival. Az otthonodban nevelve enyhít az allergián, mivel kiszűri a levegőben lévő méreganyagokat.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét