Tavaly 3,8 milliárd ember utazott repülővel. Ez azt jelenti, hogy 2-ből 1 ember elutazott valahova a múlt évben. Mindig eljön az az idő, mikor úgy érezzük, beleragadtunk a hétköznapjainkba, és hiányzik életünkből a kaland. Csak annyit kell tennünk, hogy kilépünk a világba, és elkezdjük felfedezni azokat a csodás helyeket, amiket Földünk tartogat nekünk. A következő lélegzetelállító fotóktól neked is kedved támad egy világ körüli úthoz.

1. Az Arany-híd kezei – Da Nang, Vietnám

Ez egy vadonatúj híd, amit idén júniusban adtak át. Olyan, mintha egy szürrealista festmény kelt volna életre, ahogyan a két óriási kőkéz tartja a hidat. Közel egy évbe telt a megépítése, és végül olyan látnivaló vált belőle, aminek minden bakancslistán ott a helye.

2. Zhangjiajie Nemzeti Park – Kína

Ez a különös erdő Kína legelső nemzeti parkjában található. Misztikus, drámai hatást keltő csúcsai mintha csak egy fantasy filmből léptek volna elő. Ázsia szubtrópusi éghajlatán télen meleg, nyáron pedig hűvös az idő, ezért ideális úti cél egész évben. A terület 98%-át növények borítják, és több mint 700 állatfaj él itt.

3. Beachy Head – Egyesült Királyság

A felhők fölül leereszkedve áll a magas, fehér sziklafal, melynek lábát az Északi-tenger mossa. A szikla tetejéről olyan kilátás nyílik, ami egy életen át elkísér. A hegyeket és a gyönyörű naplementéket kedvelő turisták első számú úti célja.

4. Hamilton-medence – Texas, Egyesült Államok

Ez a lenyűgöző látvány a természetes erózió és egy víz alatti folyó beomlása következtében alakult ki évezredekkel ezelőtt. Egy gyönyörű vízesés is született, ahonnan a Hamilton-medence kapja türkiz színű vizét. Az Austint felkereső turisták és az itt élők egyaránt szívesen járnak ide úszni nyaranta.

5. Hinatuan-folyó – Surigao del Sur, Fülöp-szigetek

Mindanao szigetén a Hinatuan folyó a Csendes-óceánba és a Filippínó-tengerbe ömlik. Káprázatos színei és mélysége, amit még ma sem ismerünk pontosan, sok helyi legendát keltettek életre tündérekről, akik zafír és jáde színekre festették a vizet.

6. Bajkál-tó – Oroszország

Első ránézésre mintha egy jégszobrot látnánk, ami darabokra tört egy befagyott tavon. De ha megnézed ezeket a képeket, életed egyik legszebb látványában lesz részed! A Szibériában található Bajkál-tó a legnagyobb édesvizű tó a világon, a Föld édesvíz készletének több mint 20%-át tartalmazza. A tó türkiz színe csodálatos jelenséget hoz létre télen, mikor befagy. Állítólag ez a világ legtisztább vize.

7. Travertínó medencék és teraszok – Pamukkale, Törökország

Az édesvízi mészkőmedencék olyanok, mint sok márvány vízesés. Ezek a medencék színültig vannak szénsavas ásványvízzel. Az égei-tengeri régió belsejében elhelyezkedve egész évben azonos hőmérsékletű a vizük.

8. A General Carrera-tó márvány barlangjai – Chile

Az Andokban találhatók ezek a barlangok, melyek a világ legelszigeteltebb természeti kincsei közé tartoznak. Hihetnénk, hogy valaki bement, és egy ecsettel mázolta színesre a barlangok belsejét, de valójában ez a természet alkotása, ami több mint 6000 éve néz ki így. Idővel a szél és a víz lágy formákat alakítottak ki az Argentína és Chile között található barlangokban.

9. Aleut-szigetek – Alaszka, Egyesült Államok

Alaszka délnyugati részén fekszenek az Aleut-szigetek. A legszebb szigetek közé tartozó, nagy történelmi múlttal rendelkező szigetek azonban sok veszélyt is tartogatnak a látogatók számára. 57 aktív vulkánjuk van, a II. világháború alatt pedig számos csata zajlott itt.

10. Mount Bromo-vulkán – Jáva, Indonézia

Ez a táj nagyon festőinek tűnik, miközben egy működő vulkánt rejteget. A Mount Bromo a Bromo Tengger Semeru Nemzeti Parkban található. Ez az egyetlen megmaradt működő vulkán Indonéziában, napjainkban nevezetes látnivaló varázslatos szépsége és a gyönyörű táj miatt.

11. Millpu természetes medencéi – Ayacucho, Peru

Ezek az elszigetelt, természetes medencék olyan rejtett gyöngyszemek, melyeket csak nemrégiben fedeztek fel az Instagram lelkes utazói. A varázslatos, türkiz színű medencék egymás mögött sorakozva valóban lenyűgöző látványt nyújtanak, de a környék növény- és állatvilága is változatos, valamint számtalan vízesés is található itt, amiket a medencék környékén sétálva felfedezhetünk.

12. Zákinthosz-sziget – Görögország

Az egyik legszebb jón sziget, melynek vize annyira kristálytiszta, hogy a homokban még akkor is láthatod a saját árnyékodat, ha 5 m mélyen vagy. A sziget legszebb látnivalója a Navagio-strand, ami egy elszigetelt medence a sziget északnyugati részén. Magas sziklák veszik körbe, megközelíteni csak hajóval lehet. A sziklákban megbújó, kék vizű, természetes barlangok a romantikára vágyó párok számára a legjobb helyek.

13. Ik-Kil víznyelő – Chichen Itza, Mexikó

Az Ik-Kil egy varázslatos, nyílt víznyelő a Yucatán-félsziget északi részén. 26 m mély, átmérője pedig kb. 60 m. A fal tetejéről belógó szőlőindák borítják a víznyelő falát, felülről kis vízesések ömlenek bele. A falba faragott lépcsőkön lehet lejutni a vízhez, amiben fürdeni is lehet.

14. Sós-tó – Salar de Uyuni, Bolívia

Az egyik legszebb hely, amit érdemes felkeresni Dél-Amerikában. A tóban a sólerakódások a horizontig nyúlnak, a különböző évszakokban pedig a közeli tavak vize elárasztja egy vékony rétegben a tó vizét, ami olyan látványt hoz létre, mintha a sókupacok egy tükör felszínén sorakoznának. Salar de Uyuni a világ legnagyobb sómezője, 10.582 km2-en terül el.

15. Nagy Prizma-forrás – Wyoming, Egyesült Államok

Mintha Photoshoppal tették volna szivárvány színűvé. A Nagy Prizma-forrás a Yellowstone Nemzeti Park egyik ékessége, ez a legnagyobb és legszebb természetes forrás az Egyesült Államokban. Átmérője 370 m, mélysége 60 m. A szivárványt is megszégyenítően vibráló színeit az ásványi anyagokkal teli víz széleinél kialakuló mikroba-szőnyegek adják.

16. Huacachina-oázis – Peru

A Huacachina egy gyönyörű oázis körül épült falu egy tóval a közepén, körülötte pedig a homokos sivatag terül el. A helyiek szerint a tó iszapja gyógyhatással bír még gyógyíthatatlannak mondott betegségeknél is. 100 ember él itt, 5 km-re Ica városától.

17. Úszó halászfalu – Halong-öböl, Vietnám

A Cua Van nevű halászfalu a Halong-öbölben található. Ez az egyik legnagyobb úszó falu a világon. A helyiek többsége halászatból él, a szárazföldön pedig egyáltalán nincsenek házak a környéken. Csak a vízen lebegő házak alkotják a falut. Található itt iskola és különböző közösségi épületek, ahova a helyiek csónakokkal tudnak eljutni.

18. Iguazú-vízesés – Brazília

Az Iguazú-folyóba ömlenek ezek a káprázatos vízesések Argentína és Brazília határán. Együtt a világ legnagyobb vízesés-hálózatát alkotják. A helyi legenda szerint egy istenség el akart venni feleségül egy nőt, aki aztán elárulta. Bosszúból az istenség félbevágta a folyót, hogy megakadályozza, hogy a lány a szeretőjével találkozhasson.

19. Dark Hedges – Írország

Egy varázslatos, bükkfákkal szegélyezett út Észak-Írországban, a Bregagh Road mentén. A fák az út fölé hajolva különös hangulatú alagutat alkotnak, amit a Trónok harca sorozatban is láthattunk.

20. Torres del Paine Nemzeti Park – Patagónia, Chile

Ebben a nemzeti parkban gyönyörű hegyek, folyók, tavak, gleccserek és vízesések találkoznak. Valódi mennyország ez a Földön, Chile egyik legnagyobb és leglátogatottabb parkja. Évente kb. 252.000 turista keresi fel, természeti adottságai miatt pedig a túrázók kedvelt úti célja is.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét