Egy forró nyári napon elepedsz azért, hogy végre kinyisd a behűtött üdítős dobozt. Alig várod, hogy halld a jellegzetes szisszenést. Talán már folyik is a nyálad, de jó, ha tudod, hogy ha kinyitás előtt nem mosod el az üdítős dobozt vagy a konzervdobozt, rovarok és állatok vizeletét és ürülékét juttathatod a szervezetedbe észrevétlenül.

A konzervek és az üdítők hosszú utat tesznek meg, mire a kosaradba kerülnek. Hatalmas raktárakban tárolják és kamionokban szállítják őket, ahol ki vannak téve annak, hogy apró élőlények beszennyezik őket.
Ha elolvasod a következőket, többé biztosan nem nyitsz ki egyetlen konzervet és üdítős dobozt sem anélkül, hogy ne mostad volna le.

1. Állati vizelet lehet rajtuk.

Az állati vizelet számos fertőzést hordozhat, például leptoszpirózist. Ezt a betegséget egy baktérium okozza, ami az állatok vizeletében található, például az egérében és a patkányéban. A terjedéséhez közvetlenül érintkezni kell a baktériummal. Tünetei a láz, az izomfájdalom, általános rossz közérzet, de lehet súlyosabb is és vezethet komoly betegséghez.

2. Tele lehetnek kosszal és szennyeződéssel.

Koszt, piszkot tartalmazó ételt fogyasztani nem ajánlatos, mivel betegséget okozó mikroorganizmusok élnek bennük. Például a Bacillus cereus, ami hasmenést, hasgörcsöt és hányást is okozhat.

3. A rovarok (pl. a csótányok) nemcsak az ürüléküket, de a petéiket is rajtuk hagyhatják.

A WHO szerint az ilyen rovarok a fő terjesztői az olyan betegségeknek, mint a vérhas, a gyomor-bélhurut, a tífusz vagy a lepra. A legjobban úgy kerülhetjük el ezeket, ha a dobozokat és konzerveket gondosan lemossuk szappanos vízzel, és csak aztán nyitjuk ki őket.

4. Az állatoktól származó szennyeződések az ételbe is belekerülhetnek.

A konzervek és üdítős dobozok teteje legyektől, pókoktól, csótányoktól származó szennyeződéseknek adhat helyet. Ha nem tisztítod meg, belekerülhetnek az ételbe is, amit a konzervből készítesz. Egyes rovarok több mint 60-féle betegséget terjesztenek, köztük a kolerát és a tífuszt is. Biztos, hogy egyikre sincs szükséged.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét