A világ fejlett országaiban évente több millióan betegszenek meg ételektől, sőt, több ezernyi haláleset is előfordul emiatt. Mikor főzünk, fordítsunk extra figyelmet az alapanyagok frissességére, minőségére, hogy elkerülhessük a baktériumok, vírusok és paraziták okozta betegségeket. Ehhez nincs szükség másra, mint körültekintőnek lenni, ami bőven megéri, hiszen nem fogjuk megbetegíteni sem magunkat, sem szeretteinket.
Nézzük, melyek a leggyakoribb hibák, amiket talán mi is elkövetünk, és ezzel növeljük a betegségek esélyét
1. Nem főzzük meg eléggé az ételt
Az egyetlen módja annak, hogy biztosan kijelenthessük, ez az élelmiszer – hús, tojás, tengergyümölcsei – meg van főve, az ételhőmérő használata. Ezt az eszközt azonban csak nagyon kevesen használják, mi több, a legtöbben kifejezetten feleslegesnek tartják. Pedig segítségével egy pillanat alatt eldönthetjük, hogy megfőtt, megsült, azaz biztonságosan fogyasztható-e az ételünk. Sokan a hús színéről próbálják ugyanezt megállapítani, de ez nem jó kiindulópont, hiszen közel sem biztos, hogy a hús minden része alaposan átfőtt vagy átsült.
A marhából, bárányból, borjúból, sertésből készült darálthús készítmények belső hőmérséklete 71 fok, a pulykáé és a csirkéé 74 fok, a friss sertéshúsé, marhahúsé, bárányhúsé és borjúhúsé pedig 63 fok kell, hogy legyen ahhoz, hogy késznek mondhassuk őket.
2. Nem mosunk kezet
Feltörjük a tojást, aztán megfogjuk a húst, majd megérintünk valami mást – az esetleges fertőzés máris körbeért a konyhában. A legegyszerűbben úgy tudunk megszabadulni a kórokozóktól, ha kezet mosunk. Szappannal és vízzel legalább 20 másodpercig végezzük ezt az egyszerű műveletet, tisztítsuk meg kezünket az ujjak között és a körmök alatt is.
3. Rosszul olvasztjuk ki az ételeket
Hogyan olvasztunk? Fogjuk, kivesszük az ételt a fagyasztóból és kitesszük a konyhapultra, hogy felolvadjon. Ám ilyenkor az étel külső rétege szobahőmérsékletet vesz fel, belseje pedig meg van fagyva. A baktériumok ebben a környezetben sokkal gyorsabban szaporodnak. Ahelyett, hogy a konyhapultra tennénk kiolvadni az ételt, olvasszuk a mikróban vagy tegyük egy tál hideg vízbe, a vizet pedig fél óránként cseréljük.
4. Keresztbe fertőzés
Észre sem vesszük és a sült húst máris rátettük ugyanarra a tányérra, amin a nyers hússzeletek is voltak. Ha újrahasználjuk a vágóeszközöket, a vágódeszkát vagy tányérakat, amin korábban nyers hús vagy nyers tengergyümölcsei voltak, a már készételünket keresztbe fertőzhetjük. Ne legyünk restek új eszközöket használni és új tányért elővenni a megfőtt, megsült ételnek!
5. Nem tartjuk be a 2 órás szabályt
A megmaradt ételt újra felhasználni jó dolog. De csak akkor, ha megfelelően tároltuk! A romlandó élelmiszerek, mint a tejtermékek, a főtt hús és tojás vagy a felvágottak 2 órán belül a hűtőbe kell, hogy kerüljenek, különben dobhatjuk őket a szemétbe.
És ki eszi meg a rommá sütött marhát?