A hátfájdalom az egyik leggyakoribb panasz, amivel az 50 év feletti korosztály orvoshoz fordul. A fájdalomcsillapítók nem jelentenek megoldást, hiszen csak elfedik a problémát, de annak gyökerét nem orvosolják. A legjobb módja, hogy a hátfájdalomtól megszabaduljunk, ha néhány változtatást eszközlünk a hétköznapokban.

Egy felmérés szerint a felnőtteknek 3 havonta legalább egy nap szembe kell nézniük a hátfájással. Ez a folyamat 30-40 éves kor környékén indul meg és idővel még rosszabbá válik. A fájdalom mind gyakrabban jelentkezik, míg végül orvosi segítségre lesz szükség. A legtöbb esetben a hátfájás nem komoly probléma és magától megszűnik. De ki szeretne napokat tölteni a társaságában? Az életmódunkban történő változtatásokkal sokat tehetünk azért, hogy megvédjük és erősítsük a hátunkat a fájdalommal szemben.

1. A csípő nyújtása és erősítése

Nemcsak a hasizmok erősítésével nyújthatunk támogatást a hátnak. A csípő izmai legalább annyira fontos szerepet játszanak ebben. Ezeket az izmokat egyszerű gyakorlattal tarthatjuk karban. Feküdjünk a hátunkra és a lábainkat húzzuk a mellkashoz. Tartsuk meg ezt a testhelyzetet 15-30 másodpercig. A csípő erősítésére hatékony gyakorlat, ha leülünk egy szék szélére és a karjaink segítsége nélkül állunk fel. Nagyon egyszerűnek hangzik és az is, de ha megcsináljuk egymás után 5-10-szer, naponta 3 alkalommal, érezni fogjuk az eredményét.

2. Ne aggódj a testtartásod miatt!

Bármit is hallottál eddig, az igazság az, hogy a hátfájás és a helytelen testtartás között nem igazán van felfedezhető kapcsolat. Ha ügyelünk a testtartásra, a fájdalom a hátban nem fog enyhülni, főleg nem múlik el.

3. Állj fel gyakrabban a székből!

A hosszú ideig való üldögélés nem tesz jót a hátnak. Nyomást fejt ki rá és túlzottan ellazítja az alsó izmokat, ez pedig nem kívánatos állapot. Ha ülsz is, negyed óránként állj fel és sétálj néhány percig, nyújtsd a hátadat.

4. Mindennap sétálj!

A séta a legjobb testmozgás a hát számára. Ilyenkor csökkenthetjük leginkább a gerincre nehezedő nyomást. Állni is jobb, mint ülni, de a sok állás jóval nagyobb megterhelést jelent a gerincnek, mint a laza séta, ami közben a csípő környéki izomok is erősíthetők.

5. Engedd el a stresszt!

A krónikus stressztől az izmok megfeszülnek, ez pedig megnehezíti hát megfelelő megtámasztását, egyúttal növeli a fájdalommal szembeni érzékenységet is. Relaxálj, találj megfelelő időt és módot a tökéletes kikapcsolódásra!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét