Egy ember átlagosan 15-ször szellent egy nap, de ez a szám akár 40 is lehet. A szellentést a végbélben található baktériumok és a gázbevitel (pl. levegő nyelése étkezés közben) okozzák. Ez egy teljesen normális jelenség, mégis sokszor kellemetlenséget okozat, ezért próbáljuk visszatartani időnként. Ez viszont a tudósok szerint nem a legjobb ötlet, a szellentés visszatartása ugyanis komolyabb problémákat is okozhat.

1. Felszívódhat a testedben

Mikor arra kényszeríted a testedet, hogy tartsa bent a szellentést, nem marad más választása, mint felszívni azt. Újra bekerül a keringésbe és a lehelet vagy böfögés útján távozik.

2. Fájdalmat és gyomorégést okozhat.

Mikor megfeszíted az izmaidat, hogy elkerüld a szellentést, olyan nyomás nehezedik a testedre, ami fájdalmat, emésztési problémákat, gyomorégést is okozhat.

3. Árthat a vastagbélnek.

A szellentés enyhíti a nyomást a testben. Jót tesz a vastagbélnek, de ha visszatartod, irritálhatja és akár aranyér is kialakulhat.

4. Folyton puffadtnak fogod érezni magad.

Bár az még kérdéses, hogy a szellentés visszatartása valóban okoz-e puffadást, az biztos, hogy ha így teszel, akkor pontosan úgy fogod érezni, mintha valóban puffadnál.

5. Betegségről is árulkodhat.

A szellentés természetes és egészséges dolog. A szaga azonban emésztési problémáról, étel intoleranciáról is árulkodhat. Ha elképesztően büdös, akkor sok kén van a szervezetedben. Ha fájdalmas vagy egyéb furcsaságot veszel észre vele kapcsolatban, akkor keresd fel az orvost.

BÓNUSZ: Hasznos trükkök, hogy elkerüld a büdös és hangos szellentést.

  • Ne fogyassz szénsavas italokat, mivel ezek több gázt termelnek a testedben.
  • Egyél kisebb adagokat, és rágd meg alaposan az ételt.
  • Egyél banánt, burgonyát, gabonapelyhet rendszeresen, hogy a szellentés ne legyen büdös.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here