Az állatvilágban nem sok példát találunk az élethosszig tartó hűségre. Csupán az állatok 3-5%-a választ egész életre társat magának. Egyes pároknál pedig az egymás iránti odaadás legtisztább formáit figyelhetjük meg.
A következő 7 állat a választott társa mellett jóban-rosszban kitart. Példaként szolgálhatnak mindannyiunknak.

1. A nappapagájok 4-5 hónapos korukban választanak maguknak társat.

Ezek a kis papagájok Dél-Amerikában élnek. Társasági lények, csapatokban élnek, egymással magas hangon kommunikálnak. Mielőtt komoly kapcsolatot kezdenének, előtte etetik és tisztogatják egymást.

2. A szürkenyakú koronásdaru különleges esküvői ceremóniát tart.

Ezek a madarak Ugandában élnek és nagyon komolyan veszik a párkapcsolatot. Hogy az elkötelezettségüket kimutassák, a két fiatal madár a csapat többi tagja előtt táncra kel egymással, majd beköltöznek a saját fészkükbe.

3. A rezes kabócamajom féltékeny is tud lenni.

Dél-Amerika esőerdeinek lakói ezek a majmok, melyeknek párkapcsolata az állatvilágban igen különlegesnek számít, hiszen érzelmileg kötődnek a társukhoz. Ha különválasztják őket, a stressz jeleit mutatják. A párok még párzási időszak után is együtt maradnak, romantikus pillanatokat töltenek egymás mellett ülve, összefonva a farkukat.

4. A lundák összedörzsölik a csőrüket, mintha csókolóznának.

Ezek a kis madarak ritkán váltanak partnert, és minden évben ugyanoda térnek vissza fészkelni a párjukkal. Mikor a nőstény lerak egy tojást, a hím élelmet hoz neki és őrzi a fészket.

5. A fehér tengericsikók addig maradnak együtt, míg párjuk el nem pusztul.

A természet egy kis trükköt vetett be ezeknél az állatoknál, ugyanis esetükben a nősténynek kell erőfeszítéseket tennie ahhoz, hogy felkeltse a hím érdeklődését. Ha a hím szerelembe esik, ő kerül áldott állapotba és hordozza az utódokat heteken keresztül.

6. A dik-dik antilopok hősiesen védik párjukat más udvarlóktól.

Meglehet, hogy ezek a törpeantilopok kicsik, de hatalmas szívük van. Bár a konfliktusok ritkák közöttük, a hímek mindig készek harcolni a szerelmükért. Ha feltűnik egy másik dik-dik antilop, mindkét hím egymásnak ront, majd hirtelen megállnak, összeakasztják szarvukat, megfordulnak és mindezt addig ismétlik, míg az egyik fel nem adja.

7. A vidrák fogják egymás kezét alvás közben, nehogy elveszítsék egymást.

Az óriásvidrák szerető családban és közösségben élnek. Egyenlően osztják meg a feladatokat egymás között, előfordul, hogy a szülőkön kívül más vidrák is besegítenek a kicsik körül.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

2 hozzászólás

  1. Tündériek. 🙂 <3 és még ott vannak a törpepapagájok, (és a legtöbb papagáj) hollók, varjak, csókák, sasok, hattyúk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét