Mivel a biztonsági rendszerek egyre fejlettebbek, a bűnözőknek is kreatívabbaknak kell lenniük. De megtalálják a módját, hogy lopni tudjanak tőled. Hogy ne válhass az áldozatukká, időnként az ő fejükkel kell gondolkodnod, így nagyobb eséllyel tudod megvédeni magad.
Ebben segítenek a következő tippek.

1. Sérült kamera

Egy tolvajnak elég egy telefon is ahhoz, hogy átverjen. Odamegy hozzád, odaadja a telefonját, és arra kér, készíts róla egy fotót. Miközben fotózni akarsz, észreveszed, hogy a telefon kamerája sérült. A probléma akkor kezdődik, mikor visszaadod neki a telefont.

Az illető hirtelen megváltozik, dühös lesz, és elkezd téged hibáztatni. Pénzt kér tőled, mondván: te tetted tönkre a telefonját. Ez nem jelenti azt, hogy mindenki bűnöző, aki arra kér, hogy készíts róla egy fotót, de jobb ebben a helyzetben is óvatosnak lenni.

2. Álrendőr

Ez viszonylag gyakori, és könnyű alkalmat teremt a tolvajnak, hogy megkárosítson. Mikor rendőrnek adja ki magát, elkéri a legszemélyesebb adataidat, akár még a pénzügyeidre vonatkozóan is. Mivel rendőrnek hiszed, kötelességednek érzed, hogy minden kérdésére válaszolj.

Akár a pénztárcádat is átnézheti, és láthatja, mennyi pénz van benne. Az is előfordulhat, hogy az ajtódon kopogtat, beengeded a lakásodba, így esélyt adsz neki, hogy valamit ellopjon. Ha egy rendőr megy oda hozzád vagy keres fel az otthonodban, kérd meg, hogy mutassa meg az igazolványát, mielőtt bármilyen kérdésére válaszolnál.

3. Gyermek

Ha egy idegen arra kér, fogd meg a gyerekét, rögtön hagyd ott. Miközben tartod a gyereket, ki fognak rabolni. Ezt elkövetheti az, aki a kezedbe adta a gyereket, de egy olyan illető is, akit észre sem vettél, mert a hátad mögött állt. Ezt a helyzetet csak úgy kerülheted el, ha figyelmesen jársz-kelsz az utcán.

4. Szórólap

Ártalmatlannak tűnhet, de a tolvajok sokszor azért tesznek szórólapokat az ajtód elé, hogy később kirabolhassanak. Kiválasztanak néhány házat, és a bejárati ajtóhoz teszik a szórólapokat. Ha a tulajdonosok nem szedik fel őket, akkor nincsenek otthon, elutaztak, nyaralnak éppen, ezért az otthonuk kiváló célpont. Az ilyen papírokat ne hagyd az ajtó előtt heverni.

Az is előfordulhat, hogy nem szórólapot, hanem szemetet tesznek az ajtód elé, aztán figyelik, hogy elviszed-e onnan. Gyakran üres üdítősdobozokat használnak erre a célra.

5. Ruha a szélvédőn

Az utóbbi időben sokan tapasztalták ezt a trükköt. A tolvajok ruhát tesznek a szélvédőre vagy ráakasztják az ablaktörlőre. Ha ilyet látsz az autódon, ne vedd le, hanem próbálj elhajtani egy biztonságosabb helyre, ahol aztán eltávolíthatod. Persze mindezt csak akkor, ha megfelelően kilátsz.

A tolvaj célja ebben az esetben, hogy összezavarjon. Amíg te azon ügyködsz, hogy leszedd a szélvédőről a ruhát, hátulról megtámad és kifoszt. Ilyesmi általában rosszul megvilágított parkolókban és mélygarázsokban fordul elő.

6. Idegen eszköz az autón

Ehhez a trükkhöz a GPS-nyomkövetők új generációját használják, amelyeket korábban a rendőrök alkalmaztak bűnözők lebuktatásához, de most már online bárki vásárolhat ilyet. Könnyen rögzíteni tudják az autódra.

Ezzel a készülékkel meghatározzák a tartózkodási helyedet, ellenőrzik, hogy hol vagy éppen – úton vagy otthon –, és ez alapján tervezik meg a kifosztásodat. Ellenőrizd az autódat, és ha ilyen eszközt találsz rajta, értesítsd a rendőrséget.

7. Levelezési cím módosítása

Mikor módosítanod kell egy címet, az általában levélben történik, és mikor ezt megteszed, a csalóknak lehetőségük lesz olyan információk birtokába jutni, amelyeket felhasználhatnak a megkárosításodhoz.

Ha hagyományos levélben szoktad megkapni a bankkártyádat vagy a bankszámlakivonatokat, de hirtelen ezek nem érkeznek meg, az intő jel. Vedd fel a kapcsolatot azzal a vállalattal vagy hivatallal, akitől várod a küldeményt.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét