Sok dolog, amit elalvás előtt vagy alvás közben teszel, hosszútávon javíthatja az egészségedet. Ha valaha is aggódtál amiatt, hogy egy ágyban alszol a kutyáddal, többé ne tedd! Meglepően sok pozitív egészségi hatása van annak, ha a kis szőrös kedvencedet beengeded az ágyba. Egy tanulmány szerint pedig a nők számára különösen előnyös együtt aludni a kutyával.

1. Csökkentik a stresszt és a szorongást.

A kutyákat régóta alkalmazzák terápiás célokra. Nyugalmat adnak az ágyban is. A kutya simogatása közben nyugtató vegyületek szabadulnak fel a szervezetben, még akkor is, ha a legnagyobb stresszt éled át éppen.

2. Védelmet nyújtanak.

A kutyák képesek figyelmeztetni a bajra, utánamenni a betörőnek és elűzni a magányodat. Ez pedig megnyugtatja a tudatodat, hiszen tudod, hogy miközben alszol, valaki mindig vigyáz rád. Ettől jobban tudsz majd aludni.

3. Meleget adnak.

Mivel a kutyáknak bundájuk van, olyanok, mint a plüss játékok. Ha hideg a tél, és a takaró meg a fűtés nem melegít fel eléggé, a kutyád valószínűleg majd megteszi.

4. Könnyebben elalszol mellettük.

A kutyák jó orvosságot jelentenek az álmatlanságra. Egy tanulmány szerint csökkentik a stresszt, segítenek gyorsabban álomba szenderülni, és segítik az agy relaxált állapotba kerülését.

5. Jót tesznek az agynak.

A kutyákat tényleg arra találták ki, hogy az ember legjobb barátai legyenek. Ha megérintjük őket, szervezetünkben oxitocin szabadul fel, melynek számos kedvező hatása van az agyra: segíti a relaxálást, erősíti a bizalom érzetét, és pszichés stabilitást ad. A kutyák az agynak és a mentális egészségnek is jót tesznek.

6. Enyhíthetik a depressziót.

A kutyák mindig ott vannak, mikor szükségünk van rájuk. Tökéletes kis társak, akik mindig fel tudnak vidítani. A velük való kapcsolat során felszabaduló oxitocin növeli a boldogságérzetet és képes visszafordítani a depressziót.

7. A nők zavartalanabbul alszanak mellettük.

Ha attól tartasz, hogy a kutya majd megzavarja az éjszakai pihenésedet, felesleges ezen aggódnod. Egy tanulmány szerint különösen a nőkre igaz, hogy sokkal nyugodtabban alszanak, mikor a kutyájuk is mellettük van.

8. Az együtt alvás a kutyának is jó.

A kutyák vágynak a szeretetünkre. Érezniük kell, hogy biztonságban és jó helyen vannak. Ha megengeded, hogy az ágyadban aludjon, a kutyád felvidul és éppen olyan jól – ha nem jobban – érzi majd magát ettől, mint te.

BÓNUSZ: A kutyák a legjobb szobatársak.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here