A házunk tele van olyan felfedezetlen kincsekkel, amelyek könnyebbé tehetik az életünket. Ha van néhány trükk a tarsolyodban, túllendülhetsz azokon az apró kényelmetlenségeken, amelyek a hétköznapjaidat gyakran megnehezítik. A megoldáshoz sokszor elég, ha körülnézel a háztartásodban.
A következő tippekkel pénzt, időt és erőfeszítést spórolhatsz magadnak.

1. Almaecet

 • Mivel az almaecet természetes antibiotikumként működik, nagyon jól kiválthatod vele a bolti dezodorokat. Keverj össze egyenlő mennyiségben almaecetet vízzel, márts bele egy vattakorongot, és törölgesd át vele a hónaljadat. Egy szórófejes flakonban akár tárolhatod és magaddal is viheted, hogy bármikor használhasd.
  A keverékhez adhatsz aloe verát is. Ettől az almaecet mélyebben tud behatolni a bőr rétegeibe, az aloe pedig hidratál is.

 • Almaecettel a mosógépet is illatosíthatod. Mivel biológiailag lebomló, kiváló ahhoz, hogy a lerakódásokat, a piszkot, a kellemetlen szagokat eltávolítsd vele. Adj egy csésze almaecetet a mosáshoz. A mosógép ragyogni fog, ha 2 csésze almaecettel lefuttatsz egy programot, miközben üres a dob.
 • Az almaecet arra is jó, hogy véget vess a csuklásnak. A benne lévő savak stimulálják a torokban lévő idegeket, amelyek felelősek ezekért a kellemetlen összehúzódásokért. Keverj össze néhány csepp almaecetet vízzel és cukorral. Pillanatok alatt vége lesz a csuklásnak.

2. Ketchup

 • Hajszín helyreállítására is használhatod. A savas paradicsom kiegyensúlyozza a hajszálak pH-szintjét, természetes piros színe pedig segít megszüntetni a haj sárgás, rezes árnyalatát egy rosszul sikerült hajfestés után. Vidd fel a hajadra, oszlasd el és hagyd fenn 20-25 percig. Akik próbálták már, azt mondják, úgy működik, mint egy vészhelyzeti lila sampon.
  Használhatod a zöld tónus semlegesítésére is, miután klóros vízben úsztál. A klóros lerakódást eltávolíthatod, ha vastag rétegben viszed fel a hajadra a ketchupot, egyenletesen eloszlatod a hajvégekig, felteszel egy zuhanysapkát, és hagyod hatni 30-90 percig.

 • Ketchuppal kitűnően tisztíthatod a rézből készült holmikat. Savasságának köszönhetően képes eltüntetni a foltokat a fémfelületekről. A paradicsomszósz vagy a paradicsompüré éppen olyan jól működik, mint a ketchup. Kend be vele a felületet, hagyd hatni 1 órán át vagy tovább, majd meleg, szappanos vízzel öblítsd le, hogy a tárgy visszanyerje ragyogását.
 • Szúnyogcsípés esetén is hasznos a ketchup és a paradicsomszósz, hiszen ezek megváltoztatják a bőr pH-értékét, és csökkentik a gyulladást. Ha a ketchupot néhány percig rajta hagyod a csípésen, az irritáció csillapodni fog.

3. Aszpirin

 • Törj össze egy aszpirint és keverd hozzá a samponodhoz, hogy megszabadulj a korpától. Az aszpirin egyik fő összetevője a szalicilsav, ami megtalálható a korpásodás elleni samponokban is. A szalicilsav elősegíti a felesleges hámsejtek leválását, csökkenti a fejbőr gyulladását, ezért nagyon jó a korpa megszüntetésére és megelőzésére is.

 • Aszpirinnel a növényeidet is megóvhatod. Gyakran használják a növények védelmi mechanizmusának fokozására és gomba ellen. A kertben és a szobanövényeknél is bevetheted. Egy aszpirint oldj fel 4 liter vízben, a keverékkel pedig fújd be a növényeket. Az aszpirin még a vágott virágok élettartamát is meghosszabbítja.

4. Fogkrém

 • Megelőzheted vele, hogy az üveges és tükrös felületek párásodjanak. Hogy a fürdőszobai tükör foltmentes és páramentes legyen zuhanyzás után, nem géles állagú fogkrémmel kend be. Mielőtt elkezdesz zuhanyozni, töröld le a tükörről.

 • Fogkrém segítségével eltávolíthatod a zsírkrétát a falról, kifényesítheted a fémből és ezüstből készült holmikat, illetve a vasaló talpát is tisztán tarthatod. Egy réteget vigyél fel belőle a vasaló talpára (a vasaló közben ne legyen bekapcsolva), dörzsöld át egy ronggyal, majd mosd le.

5. Újságpapír

 • Kellemetlen szagok eltávolítására is használhatod az újságpapírt. Tedd a fiókba, a cipősszekrénybe vagy akár a hűtőbe. A cipők szagtalanításához mindegyikbe gyűrj egy-egy lapot. A nyomtatáshoz használt szén nagyon jól magába szívja a szagokat, a papír pedig a nedvességet.
 • Régi újságpapírral kibélelheted a hűtődet, hogy erre tedd a zöldséget és a gyümölcsöt. Ez magába szívja a nedvességet, ami az esetleg rothadó növényekből távozik, és megóvja a hűtőt a szagoktól. A zöld paradicsom érését is felgyorsíthatod, ha újságpapírba csomagolod.

6. Alufólia

 • Számos célra használható, például az ezüstneműt is kitűnően fényesítheted vele. Fogj egy műanyag tálat, engedj bele meleg vizet, tégy bele egy evőkanál sót és egy darab alufóliát az edény aljára. Tedd bele az ezüstneműt. A beinduló kémiai reakció hatására az ezüst azonnal fényes és foltmentes lesz.
 • Az ollót is megélezheted vele. Tépj le egy körülbelül 30 centis darabot, majd legalább 6 rétegben hajtsd össze. Vágd el többször az ollóval, hogy 10-12 csíkot kapj. Az olló élességét utána papíron tesztelheted.

7. Szappan

 • Talán még nem hallottál róla, de szappannal meg lehet állapítani, ha valahol gázszivárgás van. Egy kis szappanos vizet vigyél fel oda, ahol a szivárgást gyanítod. Ha elkezd buborékozni, akkor beigazolódott a gyanúd.
 • Orvosolhatod a beragadt cipzár vagy a beragadt fiók problémáját is. A falon lévő apró lyukakat is eltüntetheted a segítségével, csak dörzsöld át a falat a színével megegyező színű szappannal. Ki fogja tölteni a lyukat.

8. Körömlakk

 • A cérna befűzését nagyban megkönnyíti, ha körömlakkot használsz hozzá. Mártsd bele a cérna végét, hogy kemény legyen és könnyebben át tudd bújtatni a tű lyukán. A cipőfűző végének felbomlását is megelőzheted, ha a fűzővel megegyező színű körömlakkal megkeményíted.
 • A szemüvegkeret javításához is használhatod. Ha az egyik csavar folyton kilazul, és azonnali megoldásra van szükséged, kend át körömlakkal. Átmenetileg ragasztóként használhatod, míg el ne jutsz a szemüveggel szakemberhez.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét