A világ legegyszerűbb ételének tűnik, pedig a rántottát igenis el lehet rontani. Most megismerheted készítésének titkait, hogy a legfinomabb reggeli elkészítésében verhetetlen legyél.
1. Nem kell bele tej
A klasszikus rántottához sem tejet, sem vizet vagy tejszínt nem kell hozzáadnod. Ezek csak kiszárítják a rántottát. Esetleg egy kevés tejföl mehet bele, hogy krémesebb legyen.
Tojásból a legjobb, ha tanyasit használsz.
2. Alaposan verd fel
A tojásokat verheted villával vagy habverővel is. A keverést addig folytasd, míg a sárgája és a fehérje teljesen elegyedik egymással.
3. Légy gyors
Felverés után a tojásokat ne hagyd állni, rögtön öntsd rá őket a már felhevült zsiradékra. A légbuborékok a tojásból hamar elillannak, a rántotta pedig elveszíti laza állagát.
4. Várj a fűszerekkel
Ha a tojásokat még a felverés előtt sózod, borsozod, a rántottád vizes lesz. Várd meg, míg a tojások teljesen felhabosodtak és csak utána fűszerezz!
5. Megfelelő méretű legyen a serpenyő
1 főre 3 db tojást számolhatsz, ennek megfelelően válaszd meg a serpenyőt. Ha túl kevés tojást sütsz túl nagy serpenyőben, a rántotta vékony lesz és hamar kiszárad.
6. Lejjebb a lángot
Ha a meleg serpenyőbe már belekerült a tojás, vedd a közepesnél valamivel alacsonyabb fokozatra a lángot, hogy a rántotta szaftos maradjon.
7. Nem mindegy, hogyan kevered
A rántottát mindig a serpenyő széleitől kezdve befelé kavargasd egy lapos fakanállal, mert a szélein szilárdul meg legelőször a tojás. Ha úgy szereted a rántottát, hogy nagyobb darabokból áll, előbb hagyd kissé megszilárdulni a serpenyőben, és csak utána kezd a keverést.
8. Melegítsd elő a tányért
A rántotta pillanatok alatt kihűl, márpedig hidegen nem olyan fenséges fogás. Hogy ezt elkerüld, melegítsd elő a tányért, ehhez tedd a mikróba 90 másodpercre.